AKİT MENÜ

Gündem

Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? Uzmanı tarih verdi

Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? sorusu koronavirüsü konusunda endişe eden vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? sorusuna Yapmış olduğu deneysel çalışmalarla ödüller alan bazı bilim dergilerinde de editörlük yapan Doç. Dr. Oytun Erbaş, gündem oluşturacak bir yanıt verdi. Erbaş, dünyanın korkulu rüyası haline gelen koronavirüsü salgınının tam olarak biteceği tarihi açıkladı. Peki, Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? İşte yanıtı...

2020-03-08 19:15:48

Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? sorusu koronavirüsü konusunda endişe eden vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? sorusuna Yapmış olduğu deneysel çalışmalarla ödüller alan bazı bilim dergilerinde de editörlük yapan Doç. Dr. Oytun Erbaş, gündem oluşturacak bir yanıt verdi. Erbaş, dünyanın korkulu rüyası haline gelen koronavirüsü salgınının tam olarak biteceği tarihi açıkladı. Peki, Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek? İşte yanıtı...

Koronavirüsü salgını aslında nasıl ortaya çıktı?

Doç. Dr. Oytun Erbaş'ın 8 mart 2020'de canlı yayın konuğu olduğu programdaki açıklamaları...

'Koornavirüs 2002'deki sars virüsü ile aynıdır. Çin'den çıkmış virüslerdir. Neden Çin? Buradaki en önemli faktör hayvan pazarlarıdır. Biz buna zoonoz adını veriyoruz. Zoonoz nedir? Hayvan hastalıklarının insana atlamasına zoonoz adı verilir. Çin'de 20 bine yakın hayvan pazarı vardı. Çinliler 1960'lardan sonra yaşadıkları kıtlıktan sonra bir protein kaynağı almak için vahşi hayatı evcilleştirip onları yemek olarak kullanma alışkanlığı kazandılar. Kirpi'den karıncaya, karınca'dan misk kedisine kadar herşeyi yiyorlar. Sars virüsü misk kedilerinden bulaşmıştır. Canlı hayvanların şehir içinde olması virüsü getirdi. Hayvanlar da binlerce virüs barındırıyorlar. Bu virüsler çoğaldıkça mutasyonlar geçirirler. Normalde hayvandan bir virüs size atlamayabilir ama öyle bir mutasyon geçirir ki ians eseri size tutunabilecek özellik kazanır. bir kişiye tutunduysa yüzlerce binlerce insana tutunabilir. Buna sıfırıncı vaka denir. Aynı vaka HİV için de olmuştur. O da sıfırıncı vakadır. Lassa ateşi Nijerya'da ortaya çıkmıştır. '

Koornavirüsü nasıl bulaşır?

Gözden, burundan ve ağızdan bulaşır. Deriden bulaşmaz.

Virüslerden korunmak nasıl mümkün?

Vahşi hayatın en önemli özelliği intikam almasıdır. Kualayı öpme. Kuala vahşi bir hayattadır. İnsanlar giidyorlar hayvanat bahçelerine. Vahşi hayatın şehir içine sokulması çok gereksiz birşeydir. 

Koronavirüsün enfeksiyon yaptığı dönem öksürüğün olduğu dönemdir. Siz kaptıktan sonra eğer öksürüğünüz ne kadar fazlaysa çevreye o kadar fazla yayarsınız. Ama hemen 1 metreden de atlayan sıçrayan bir virüs değildir. 

Çamaşır suyu virüslerde en öldürücü şeydir. Uçakları çamaşır suyu ile temizlemeyi önerdik. Evleri çamaşır suyu iledezenfekte etmek işe yarar.

El temizliğ önemlidir. Özellikle tırnakların kenarlarını iyi yıkayın. Bakterinin barındırığı yer tırnak kenarları, nemli yerlerdir. Ellerinizi 20-25 saniye yıkadıktan sonra ağız ve burnu mutlaka çalkalayın. Virüsün ilk tutunduğu yerler bir ağız iki burundur. Sabun ve suyun olmadığı yerde kolonya kullanılabilir. Türklerin en güzel alışkanlığıdır. Kolonya ile hiçbir virüs dayanamaz. Bir tek virüs kolonyada ölmüyor o da kuduzdur. 

Koronavirüsü neden Türkiye'de yok?

Türkiye'ye gelemmesinde iki neden var: Birincisi ülke olarak çok iyi önlem alıyoruz. İkincisi ise genetik kökenlerimizde de şanslıyız. Virüslerin insana geçmesinde genetik bir uyum vardır. Nijerya'da abola virüsü geçti. Atlama orada oldu. Demek ki o bölgede genetik bir uyum var. Bütün virüslerin en çok yayıldığı yer yarasadır. Yarasa bir virüs kaynağıdır. Wuhan'daki virüsün atlama yeri o bölgedeki insanlardaki bir proteinle alakalıdır. O protein kimlerde var? Erkeklerde, Çinlilerde, Sigara içenlerde ve hipertansiyonlarda. En yoğun yakalanma bunlarda oldu. En çok ölüm de bunlarda oldu zaten. Diğer ırklara baktığımızda genetik farklılıklar olduğunu görüyoruz. Yani beyaz ırkta ve siyah ırkta bu yapışma yerlerinin bu kadar yoğun olmadığını görüyoruz. Türkiye koronavirüsü açısından şanslıdır. 0-10 yaş kreş, ilkokul çocukları influenzadan ölürken koronodan hiç etkilenmiyorlar. Bu ne demek? Her virüsün genetik patenti farklıdır. Sars ile Yeni koronavirüsünün akciğerde tutunma yeri aynı olduğu için Sars ile bir karikatürizasyon çiziyor. Tarih tekerrürdür. Sars ile etkilenmedik biz. Demekki buralarda etkilenme olsa bile kat be kat az olacaktır demektir.

'Maske korumaz, gerek yoktur'

Virüs küçük olduğu için maske sizi korumaz. maske bırakın korumayı nem yaptığı için o bölgede enfeksiyon riskini arıtırır. Maske bir salgın durumunda virüsün geçmesini önlemek için takılır. Maske takması gerekenler hastalardır. Toplumdaki normal, sağlıklı insanlara geçmesini önelemek için. Şuanda bizim maskeye ihtiyacımız yok. Temiz hava daha yeterli ve daha iyidir. Virüs kapalı ortamda nemli ortamda koronize oluyor. Dolayısıyle maskeye gerek yoktur.

Koronavirüsü salgını ne zaman bitecek?

Yazın Kuzey yarımkürenin güneşle olan açısında ultraviyole dik ışınları virüsleri öldürür. Nisan'ın sonunda bu salgın bitecek. Sars virüsü de böyle olmuştur. Mart sonunda bitmiştir. Şuanda koronavirüs en üst seviyesindedir. Mart'ın 15'inden sonra seviye düşecektir.

Dünya genelinden koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 526'ya yükseldi. Çin'den yayılan virüs 92 ülkeye sıçradı. En çok mikrop görülen ülkelerden biri de İran. İran'da 145 kişi hayatını kaybetti. Kıbrıs'ta Rumlar 4 sınır kapısını kapattı. 17 kişinin hayatını kaybettiği ABD'de ise aşı çalışmalarına hız verildi. Bulunan aşının etkinliği farelerde denenmeye başlandı. 

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil