AKİT MENÜ

Ekonomi

Faiz lobisinin yeni ‘soygun’ yöntemi

BDDK’nın tüketiciyi faiz lobisinin tuzaklarından korumak amacıyla kredi kartlarına getirdiği taksit sınırlamasına karşın, bankalar halkı soymanın yeni bir yolunu geliştirdi. Çeşitli firmalarla anlaşan kimi bankalar, taksitsiz yapılan alışveriş miktarları kadar vatandaşlara ‘bireysel kredi’ adı altında para verip sonra da bu parayı taksitlere bölerek faiziyle vatandaştan geri alıyor.

2014-02-14 10:51:31
SAMET DEMİR / ANKARA – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketiciyi faiz lobisinin tuzaklarından korumak amacıyla bazı ürünlere getirdiği taksit sınırlamasını aşmak için firmalar ve faiz lobileri halkın cebindeki parasını nasıl alırım diye her gün yeni yöntemler keşfediyorlar. Çeşitli firmalarla anlaşan bazı bankalar, vatandaşın taksitsiz yaptığı alışverişleri belli bir faiz oranıyla bireysel krediye çevirip taksitlendiriyor.
BDDK’nın getirdiği taksit sınırlaması uygulamasından sonra vatandaşı soymanın yeni yollarını arama çabası içinde olan firmalar ve bankalar, belli bir faiz oranıyla ‘bireysel kredi’ adı altında vatandaşın tek seferde parasını verip aldığı ürünün miktarı kadar taksitli para veriyor.

UYGULAMA ŞÖYLE

Ürüne eskisi gibi taksit yapılamadığı için firma tek seferde bütün parayı çekiyor. Tüketici ise elindeki kredi kartı slibi ile bankaya gidip alışveriş yaptığını belgeliyor. Bunun üzerine banka tüketiciye ürün için ödediği parayı belli bir faiz oranıyla verip karşılığında 12 taksitli bireysel kredi açıyor. Vatandaş da peşin aldığı ürünün fiyatı kadar bankadan aldığı krediyi faiziyle taksitler halinde bankaya geri ödüyor.

BAZI BANKACILAR BU ALTERNATİF UYGULAMAYA KARŞI

Daha önce ‘kılıf alana telefon bedava’ ve ‘12 taksitli hediye kartı’ yöntemlerinin ardından, şimdi de böyle bir uygulamaya geçen bankalar ve firmalar, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kimi bankacılar bunu yönetmeliğin arkasından dolanma olarak yorumlayıp, uygulamayı yapmayan bankalara karşı haksız rekabet oluşturduğunu ve ahlâk dışı olduğu görüşünde. Kimisi bazı bankaların uyguladığı bu yöntemin BDDK’nın getirdiği taksit sınırlama yönetmeliğini suiistimal eden bir uygulama olduğunu savunuyor.

Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı