AKİT MENÜ

Teknoloji

Dünyanın en küçük sıcaklık sensörü

Eindhoven Üniversitesi araştırmacıları radyo dalgalarını kullanan ve sıcaklığı ölçmeye yarayan küçük boyutlu sensör geliştiriyor.

Eindhoven Üniversitesi'nin geliştirdiği minik ve neredeyse gözle görülmesi zor olan sensör ile bulunduğunuz yerin sıcaklık değerlerini ölçmek mümkün. Bataryaya ihtiyaç duymayan bu sensör, radyo dalgalarından gücünü alıyor ve aynı şekilde bağlantı kurarak çalışıyor.

Sensör, 2 milimetre kare boyutunda olup, 1.6 miligram ağırlığa sahip. Yakınlarında bulunan bir yönlendiriciye bağlanıp, algıladığı değerleri gönderebiliyor. Çip üzerinde bulunan küçük bir anten, yönlendiriciden gelen dalgalarla bir bakıma şarj oluyor ve aktif moda geçip çalışmaya başlıyor. Sonra ise algıladığı sıcaklık değerlerini yine radyo dalgaları yardımıyla gönderiyor.

KABLOSUZ VE KÜÇÜK BİR SICAKLIK ÖLÇER

Bu sensör boya katmanı altında, sıva ve beton altında çalışabiliyor. Aslında geliştiricilerin istediği kullanım alanı da biraz bu yönde. Evlerde ve hatta özellikle akıllı evlerde binanın iç sıcaklık değerlerinin kolayca ve en iyi şekilde ölçülebilmesi amaçlanmış. Araştırmacılara göre aynı çip ile birlikte hareket, nem ve ışık da algılanabileceğinden, bu tarz sensörler de yapılabilecek. Üstelik bu sensörlerin bir hayli ucuz olması da bekleniyor. Şimdilik tahmin edilen fiyatı, TL cinsinden 60 kuruşa tekabül ediyor.

Şu anda bu sensörle ilgili tek bir sorun var o da sinyal gönderebildiği alanın 2.5 santimetre gibi aşırı kısa mesafede olması. Ancak araştırma ve geliştirme ekibi bu sinyal alanını 5 metreye çıkarmayı planlıyorlar.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor