AKİT MENÜ

Ekonomi

Kuyumcular taksit sınırlamasına tepkili

İki hafta önce yürürlüğe giren bazı sektörlere yönelik kredi kartı taksit sınırlamasına itirazlar sürüyor. Elektronik eşyacıların ardından mobilya ve kuyumcular da taksit sınırlamasının sektörlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

2014-02-16 09:12:42

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) yaptığı düzenlemeyle 1 Şubat 2014 itibariyle yürürlüğe giren ve bazı sektörlerde kredi kartıyla yapılan alışverişlerde taksit sınırlaması getiren uygulamanın yankıları sürüyor. Reel sektör, kredi kartında taksit sınırlaması uygulamasının satışları olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. BDDK’nın kuyumculuk sektöründe kredi kartıyla taksitli alışverişi ortadan kaldıran kararına ilişkin, sektör temsilcilerinden oluşan bir grup Cağaloğlu’ndaki Nuruosmaniye Caddesi’nde toplandı. “5 bin yıllık sektörü tek çekimde bitirmeyin” afişini açtı ve “Taksiti kaldırmak üretimi baltalamaktır” ile “Tek çekim alışverişi bitirdi” yazılı dövizler taşıdı.

İŞLER: CARİ AÇIĞI BİZ ARTIRMIYORUZ

36 sivil toplum kuruluşunun imzasını taşıyan bildiriyi grup adına okuyan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “Altın ve mücevher satıldıktan sonra tüketilemez ve sonrasında geri dönüşümü yapılarak tekrar ekonomiye kazandırılabilir. Bu nedenle yapılan düzenleme metninden kuyumculuk sektörünün bir an önce çıkarılması gerekmektedir. 2013 yılında tüm sektörlerde kartlı satış miktarı 427 milyar lira, kuyumculukta ise kartlı satışların miktarı sadece 12 milyar liradır. Rakamlarda da görüldüğü gibi kuyumculuk sektörünün taksitli satışlardaki payı, cari açığı etkileyecek düzeyde değildir” sözleriyle tepki gösterdi.

Satışlar %25 düşer

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah Tever, yeni uygulamanın mobilya satışlarını yüzde 25 oranında düşüreceğini savunuyor. Tever, “Bu uygulama şüphesiz mobilya sektörünü olumsuz etkileyecek. Satışların yüzde 25 oranında düşeceğini tahmin ediyoruz. Satıcılar bu açığı senetle satışla kapatmak isteyecek. Ancak bu da çok büyük bir risk” dedi.

Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı