AKİT MENÜ

Ekonomi

THY yerli koltukla uçuyor

Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi THY, yüzde 100 ilk yerli uçak koltuğunu üretti. Kibar Holding ve Koreli ortakla birlikte yapılan 5 milyon dolarlık yatırımla üretime başlanan ekonomik sınıf uçak koltukları dün tanıtıldı.

2014-02-18 09:18:51
Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları, hayata geçirdiği birçok yenilik ve gelişimi yolcularının beğeni ve kullanımına sunmaya devam ediyor. Türk Hava Yolları, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli uçak koltuğunu üretti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı; 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan ‘yüzde yüz Türk uçağı üretimi’ hedefi kapsamında, Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Kibar Holding’in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut işbirliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seats Industries – TSI), ilk yerli tasarım uçak koltuğunu uçaklara monte etmeye başladı. İzmit’te kurulan tesislerdyıllık 10 bin koltuk kapasiteli üretim bandından 2024 yılına kadar üretimin 50 bin adede çıkarılması planlanıyor.

YERLİ KOLTUKLA UÇUŞA GEÇECEK

Yerli uçak koltuklarının ilk kez monte edildiği Boeing B737-800 tipi uçağın tanıtım toplantısı dün İstanbul Atatürk Hava Limanı İkinci Hangar’da yapıldı. Törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, TSI Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile Hanil E. Hwa Başkanı Dr. Yang Seok Ryu katıldı.

ŞİMŞEK: HEDEF PAZARIN YÜZDE 10’U

Dünya’da uçak koltuğu üreten 13 firma olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel pazarda yüzde 10’luk bir pasta hedefi koydu. Şimşek, “Bugün gururluyuz. THY’yi, Kibar Holding’i ve Koreli ortağı tebrik ediyorum. Çok katma değerli bir iş yapıyoruz. Türkiye endüstriyel tasarımda Fransa ve Almanya’nın ardından Avrupa’nın en iyi üçüncü ülkesidir. Türkiye’nin bulunduğu geniş bir bölgeye hitap eden THY’nin yakında Avrupa’nın 5 yıldızlı tek firması haline geleceğini inanıyorum.  Türkiye kendi uçağını üretme konusunda kararlıdır. Bunun için çalışıyoruz. TAİ Ankara’da 16-17 firmaya çok değişik uçak parçaları üretiyor. Bu önemli bir başlangıçtır. THY ise Global havacılık sektörünün yüzde 2’sini elinde bulunduruyor. Ancak bizim koltuk üretiminde piyasa hedefimiz yüzde 10’dur. Uçağın birçok parçasını üretmek yüzde 100 yerli uçak için önemli bir başlangıçtır” dedi.

Törende konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “TSI’nın temel vizyonu; uçak yolcu koltuğu sektöründe konfor, estetik, güvenlik ve lojistik konularında en iyi çözümleri sunmak. Bu iştirakimiz ilk meyvesini verdi. İlk üretiminin montajının gerçekleştirildiği uçağı bugün sizlere sunmak bizim için büyük bir gurur” dedi. “Global Düşündük, Yerli Ürettik” sloganıyla koltuğun yanısıra uçağın başka parçalarını da hem ürettiklerini hem yerli firmaları bu yönde teşvik ettiklerini belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yıllık 100 bin koltuk üretim kapasitesinin yüzde 10’nu ulaşma hedefiyle çalışacaklarını kaydetti.

KİBAR: 16.500 LİSANSLI ÜRÜNDEN FAKLI BİR TASARIM


Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise yaptıkları 2 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından söz konusu yerli koltuğu tasarladıklarını söyledi. Dünya’da var olan 16.500 patentli koltuk arasından sıyrılarak bu koltuğu ürettiklerini anlatan Kibar, Türkiye’ye böyle katma değeri yüksek bir üretimi kazandırdıkları için mutlu olduklarını kaydetti. Boeing ve Airbus firmalarına koltuk satmak için anlaşma imzaladıklarını belirten Kibar, orta ve uzun vadede eğlence paketi de olan koltuk üretimine başlayacaklarını vurguladı.



Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı