AKİT MENÜ

Teknoloji

Bulut Bilişimi neyi ifade etmektedir?

Hard Disklerimizde depoladığımız verilerin internet ortamında sanal sunucularda saklanması işlemi diyebiliriz.

Bulut Bilişimi bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlamaktadır. Büyük şirketler içinde iş gücü tasarrufunu da ekleyebiliriz. Örneğin günümüzde kullandığımız sosyal ağlarda ki birçok veri (yüklediğiniz video, müzik, fotoğraf vs. ) o sitelerin kendi bulutlarında depolanmaktadır. Bu bağlamda günlük hayatta dolaylı olarak Bulut Bilişimi kullanmış oluyoruz.

Bulut bilişimi kısaca tanımlamaya çalıştık, şimdide bulut bilişimin çalışma mantığını inceleyelim. Bulut bilişim hizmetleri 3 başlık altında incelenebilir.

Software as a Service (SaaS)
Platform as a Service (PaaS)
Infrastructure as a Service (IaaS)

Software as a Service (SaaS):

Son kullanıcıya yönelik olarak hazırlanmış olan uygulamalardır. Bu uygulamalara örnek olarak e-posta hizmeti, dosya ve doküman paylaşım hizmeti hatta masaüstü paylaşım hizmetleri örnek olarak gösterilebilir. Bu alanda ki hizmetlere son kullanıcılar ücretsiz olarak veya çok uygun ücretler ile sahip olarak kullanabilirler. Örneğin Google Docs, Google’ın bize kendi sunucuları üzerinde vermiş olduğu alana dosyalarımız yükleyebilir, yeni doküman ve dosyalar oluşturarak bunları başkaları ile paylaşabiliriz. Oluşturduğum dokümanları bilgisayarımda veya herhangi bir fiziksel depolama alanında saklamama gerek yoktur. İnternet bağlantımın olduğu herhangi bir yer (Ev, iş, Cafe, Hatta Sokaktan) veya platformdan (Masaüstü bilgisayar, Notebook, cep telefonu, Tablet PC) burada ki dokümanlara ulaşabilirim.

Platform as a Service (PaaS):

Bu hizmet ile kişi ve kurumlara uygulamalarını geliştirmeleri için gerekli platform sağlanmış olur. Bir uygulama geliştirici tasarladığı uygulamayı geliştirebilmesi için çeşitli ihtiyaçları vardır. Öncelikle uygulama geliştiricinin bir işletim sistemi olmalı (Windows, Linux, Mac OS vb.) işletim sistemin çalışacağı donanımsal özelliklerin uygun konfigürasyonda olması gerekmektedir. Donanım ve işletim sistemi ihtiyacı giderildikten sonra uygulamanın geliştirileceği araçlara ihtiyacı vardır (Visual Studio, C, Delphi). Bunun yanında bir veritabanı kullanılması gerekmektedir. Bütün bu gereksinimlerin uygulama geliştirici tarafından karşılanması maliyetli ve yoğun bir çalışma gerektirebilir. İşte PaaS hizmeti veren kurumlar uygulama geliştiricilere istedikleri şartları kolayca ve ekonomik olarak sağlamaktadır. Bu hizmeti kullandığımızda tek avantajımız maliyet olmayacak verilerimizde güvende olacaktır. Kullanmış olduğumuz fiziksel bilgisayarımız her zaman çalınma, arızalanma gibi riskler altındadır. Böyle bir arıza veya çalınma durumunda tüm çalışmamız yok olabilir. Fakat bulut hizmeti kullandığımızda bu riski ortadan kaldırmış oluyoruz.

Infrastructure as a Service (IaaS):

Tüketicinin işlem gücü, veri saklama ve ağ kaynaklarını servis olarak kullandığı hizmettir. Amazon Gogrid gibi firmalar bu tür hizmet sağlayıcılar arasında gösterilebilirler.

Bulut Bilişim Türleri

Bulut bilişim alanında aldığımız hizmetleri kullanım şeklimize göre 4’e ayırabiliriz.

·         Public Cloud

·         PrivateCloud

·         Hybrid Cloud

·         Community Cloud

Public Cloud (Genel Bulut):

Public Cloud’da kendi strüktürümüzü (genel yapı, sistem) tamamen buluttan faydalanarak kuruyoruz. Yani bu demektir ki, strüktürümüzü üçüncü şirket üzerinde kiralayacağımız kaynaklar üzerinde kuruyoruz. Buna örnek olarak kullandığımız elektronik postaları gösterebiliriz. Bu elektronik postalara hiçbir para ödemeden bunların çeşitli özelliklerini kullanıyoruz. Bu tipi küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabiliriz. Public Cloud`da basit tabiriyle esasen ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz.

Private Cloud (Özel Bulut):

Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır.

Hybrid Cloud (Melez Bulut):

Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.

Community Cloud (Topluluk Bulut):

Bu tipten de kısaca bahsedecek olursak, ilk olarak belirtmemiz gereken, çok fazla kullanılan bir bulut teknolojisi tipi olmadığıdır. Community Cloud teknolojisini şu şekilde açıklayabiliriz:

Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir.

Sonraki yazılarımda Bulut Bilişim Konusunda avantajlar, dezavantajlat ve güvenlik konusunu işleyeceim. Bulut bilişim konusuna devam edeceğim.

Yorumlara Git

Avrupa heveslilerine gelsin! Türkiye’de tedavi olan gurbetçi şaşkına döndü

Avrupa Birliği’nin adaleti böyle olur! El koyduğu paranın faiziyle yardım

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yeni düzenleme geliyor

Sırtüstü yatmanın zararına inanamayacaksınız!

Narin’in arkadaşları susturuldu mu? Bakanlık köye özel ekip gönderdi