AKİT MENÜ

Ekonomi

İhracatçıya yol haritası

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığında, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, başkanvekilleri ve 25 ihracatçı birliğinin yönetim kurulu başkanının iştirakiyle; 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılması için yol haritası gözden geçirildi. Zirvede; bu yılki 166.5 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanıldığı ifade edildi.

2014-02-25 09:35:23

HALİL CÖMERT / İSTANBUL - Türkiye ekonomisinin üzerinde yükseldiği önemli ayaklardan biri olan ihracatın öneminin farkında olan hükümet, ihracat yol hedefini gözden geçiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya 12 sektördeki 25 birlik başkanı katıldı. 2023 hedeflerine ulaşmak için ihracatın yol haritasını gözden geçirmek üzere ihracatçılarla bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, zirvenin ardından önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bu toplantının bir ilk olduğunu anlatan Bakan Zeybekci, “Bu toplantımıza  ihracatımızın önemli bir bölümünü oluşturan tekstil, hazır giyim, deri, halı, demir, çelik, demir dışı metaller, gemi ve yat, makine, iklimlendirme, savunma, kimya ve elektrik-elektronik sektörlerinin en üst düzey temsilcileri katıldı. İhracatçılarımızın dile getirdiği tüm hususlar ve sorunlar; Bakanlığımız ile birlikte ihracatımız ve ihracatçımız için aynı istikamette yakın işbirliği halinde çalışmakta olduğumuz bakanlık ve kurumlarla  birlikte değerlendirildi ve en kısa sürede gerekli çalışmalar yapılacak ve sonuçlandırılacak şekilde çözüm önerileri ele alındı” denildi.

HER SEKTÖRE MERCEK TUTULDU

Toplantıda her bir sektörün makro ve mikro düzeyde analiz edildiğine dikkat çeken Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: “Sektöre özgü koşulları, küresel gelişmeleri, ülkemizdeki üretim yeteneklerini ve hedef pazarlardaki önemli gelişmeleri titizlikle inceledik. Bu bağlamda, enerji maliyetlerinin ihracatçımızın rekabet gücüne etkisini, Ar-Ge ve inovasyonun ve bu yöndeki desteklerin önemini, Dahilde İşleme Rejimi, destek programları ve yatırım teşvik uygulamaları ile ilgili beklentiler ve önerileri, ticaret politikası önlemlerinin güncel durumunu ve sektörlere etkisini, hammadde tedarikinde dışa bağımlılıktan kaynaklanan sorunları, gümrük, maliye, sosyal güvenlik ve çevre ile ilgili mevzuattan kaynaklanan güçlükleri ve çözüm önerilerini tüm detayları ile değerlendirdik.”

HEDEFİMİZE NASIL ULAŞIRIZ?

2023 yılı ihracat perspektifi çerçevesinde eli taşın altında olan ihracatçıların önündeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik başarılı bir çalışmayı tamamladıklarına dikkat çeken Bakan Zeybekci, “Biliyoruz ki son 10 yılda ihracatını 4 kat artıran Türkiye’nin hedefi 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirmektir. Şu açıktır ki, ülkemiz bu hedefe Ar-Ge ve inovasyona önem veren, bu vizyon ile yüksek katma değerli bir ihracat yapısını oluşturan ve önündeki engelleri kaldırılmış ihracatçılar ile ulaşabilir.”  

Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı