Sağlık
Sağlığını korumak isteyenler bol bol ayva yesin!
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi ayvada yok yok! Kalbi, mideyi ve bağırsakları koruyan, kanser hücrelerini yok eden ayva aynı zamanda yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor...
Soğuk havalarda sağlığını korumak isteyenler bol bol ayva yesin! Öyle ki, uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı, bu meyvenin içerdiği vitamin ve antioksidanlar bakımından son derece faydalı olduğunu söyledi.
Ayva yiyerek gripten de korunmanın mümkün olduğunu belirten Kandıralı, bu mucizevi meyvenin faydalarını şöyle sıraladı:
DERTLERE DEVA
Mide ve bağırsaklara iyi gelir.
Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Kalp-damar hastalıklarına ve felç riskine karşı koruma sağlar.
Peptik ülser için kullanılır. Ayva balla karıştırılıp tüketildiğinde kolit, diyare, bağırsak enfeksiyonları ve kabızlıkla mücadele eder.
İçerdiği güçlü antioksidan ile kötü kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olur.
Ayva suyu stresle mücadelede etkilidir.
Bulantı ve kusmayı engeller.
Aantiviral (virüslere karşı) özelliklere sahiptir, mikropkırandır.
Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral patojenlere karşı koruma sağlar.
C vitamini, bakır, demir, potasyum ve magnezyum içeriği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu azaltır ve vücudu viral saldırılara karşı korur.
Kansızlık, karaciğer hastalığı, göz hastalığı, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Antiallerjenik özellikleri ile sistitle mücadelede yardımcıdır.
Safra taşı oluşumunu azaltır.
Kan basıncını düşürmede etkilidir.
ÇEKİRDEKLERİNİ ÇIKARIN
Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı, ayvadan reçel, jöle, sos, puding, şurup ve kek yapılabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Pişirmeden önce ayva çekirdeklerini mutlaka çıkarın. Elma, kayısı ve benzer meyvelerde olduğu gibi çekirdekler amigdalin içerir, bu bileşik midede hidrojen siyanite dönüşür. Fazla miktarda alınması siyanit zehirlenmesine neden olur."
A, C ve B grubu vitaminleri (folat) ile kalsiyum, demir, fosfor, bakır, potasyum, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller içeren ayva yağdan fakir, liften zengin bir meyvedir.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Ayva ve özellikle ayva yaprağı kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Potasyum miktarı yüksek olduğu için böbrek sağlığını korumada da etkilidir. Ancak böbrek rahatsızlığı olanların ayva yemeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.
100 GRAMINDA 57 KALORİ VAR
İçerdiği yüksek lif oranı ile kilo vermek isteyenlerin de ayva yemesini tavsiye eden Şebnem Kandıralı, "100 gram taze ayva 57 kaloridir. İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta sıvı birikimini de ortadan kaldırır" dedi.
Dilimlenmiş ayvayı ağrıyan eklemlere sürerek sancıyı hafifletebilirsiniz. Yine ayva dilimi veya ayva suyu cilt yaralarının tedavisine yardımcı olur.
Gözleriniz ağrıyorsa gözlerinizin üstüne ince ayva dilimleri koyarak 10 dakika bekletebilirsiniz. Ayva suyu veya ayva çayı da öksürüğü keser.