AKİT MENÜ

Ekonomi

Rehavete kapılmak yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji kullanımında bireysel tüketicilere yönelik başlatılan tasarruf kampanyasının sanayiciye yönelik olarak da başlatılacağını açıkladı. Türkiye’nin her zaman yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yıldız, e

2013-01-27 19:59:36

İZMİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe rehavete yer olmadığını, Türkiye’nin bu alanda “bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter” diyebileceği bir lüksünün olmadığını söyledi.  Yıldız, yaptığı açıklamada, enerji sektöründe Türkiye’nin her zaman yatırıma ihtiyacı varmışçasına davranmak zorunda olduklarını ve heyecanlarını hiç bir zaman kaybetmeden yatırıma devam edeceklerini bildirdi.
YATIRIMCIYA HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ
Bu noktada yatırımcıya her zaman destek olacaklarını ve önünü açan düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Yıldız, “Sanki 3 gün sonra Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olacakmış gibi bizim yatırımlarımızı yapmamız lazım. Enerji sektöründe rehavet yok, bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter diyebilecek kadar Türkiye’nin lüksü yok” dedi. Yıldız, ekonomik büyüme konusunda olduğu gibi elektrikte arz güvenliğini de sürekli gündemde tuttuklarını, ancak bu noktada arz güvenliği ile arz sıkıntısının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getirerek, “Arz güvenliğiyle ilgilenmek, onu gündemimizde tutmak, arz sıkıntısına uğramak değil. Bizim gündemimizde şu an arz sıkıntısı yok” diye konuştu.
ENERJİDEKİ BÜYÜME,
TÜRKİYE’NİN BÜYÜME
ORANLARINDAN BÜYÜK
Bakan Yıldız, Türkiye’nin enerjideki büyüme oranlarının ekonomideki büyüme oranlarından yüksek olduğunu belirterek, 2012 yılında ekonomideki büyüme yüzde 3,2 olurken, enerji sektöründe kurulu güçteki büyümenin yüzde 8,1 seviyesinde olduğuna dikkati çekti.
Enerjideki büyümenin bundan sonraki yıllarda da ekonomik büyümenin üzerinde olması gerektiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:  “Hem ekonomik büyüme hem de refah seviyesi yükselen bireysel tüketicinin enerjiyi kullanım oranları da artıyor. 2002’nin başına göre 2012’nin sonunda elektrik ve doğalgaza bireysel tüketicinin talebi yaklaşık iki katına çıkmış. Alım gücü yükseldikçe daha fazla elektrikli ev aletleri ve cihazlar kullanılıyor. Bu enerjideki büyümeyi daha fazla zorunlu hale getiriyor.”
2023’E KADAR BAŞTAN AŞAĞI YENİLENME
Taner Yıldız, enerji sektöründe her yönüyle yenilenmiş bir Türkiye’yi yakalamak istediklerini söyledi.
Kullanım ömründe 10 yılı dolmuş elektrik sayaçlarının, tüketiciye bir bedel yansıtılmaksızın yenilenmesi kararının da bunun bir parçası olduğunu ifade eden Yıldız, “2023’e kadar bir çok yönüyle enerji sektöründe yenilenmiş bir Türkiye’yi yakalamamız lazım. Yaşını, 30-35’ni doldurmuş santrallerin ve trafolarla Türkiye’nin 2023’e girmesini seyredemeyiz” dedi.  Yıldız, kullanımda 10 yılını doldurmuş elektrik sayaçlarının ücretsiz olarak yenilenmesi konusunda, daha önceki tarihlerde bu işlem için tüketicilerden alınan bedellerin geri iadesinin ise söz konusu olmadığını belirterek, “İyi bir işe başlarken, geriye dönük ‘ne olacak’ diye takılıp kalırsak hiçbir iş yapamayız. Bu değişim sürecini bir yerinden başlatmak zorundayız” dedi.
Doğalgaz kullanımının giderek arttığını dile getiren Yıldız, bu açıdan hem mevcut hatlardaki akışı hem de kaynak noktalarını artırmaları gerektiğine dikkati çekti.  Enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarla beraber, tasarruf çalışmalarına da ağırlık verdiklerini ifade eden Yıldız, bu noktada bugüne kadar daha çok bireysel tüketicilere yönelik süren tasarruf kampanyalarını sanayiciye yönelik de uygulamayı düşündüklerini ve bunun için gerekli yasal düzenlemelerin tamamlandığını dile getirdi.

Yorumlara Git

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!