AKİT MENÜ

Teknoloji

İnsanoğlunun patlattığı en güçlü bomba: Çar bombası (Video)

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığını söylemesi tüm dünyayı neden ayağa kaldırdı? Sebebi burada.

2016-01-07 20:26:03

This browser does not support the video element.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore’de gerçekleşen bir deprem endişelere sebep olmuştu. Zira Kuzey Kore’deki depremin sebebinin bir nükleer bomba denemesi olduğu düşünülüyordu. Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamalarda bu bombanın bir hidrojen bombası olduğu iddia edilirken, yapılan araştırmalar bombanın bir hidrojen bombası olmadığını gösterir nitelikte.

Bombanın ilk olarak hidrojen bombası olduğunun düşünülmesi dünyada büyük etki yarattı. Çünkü hidrojen bombası inanılmaz bir potansiyeli var. Bu potansiyeli şu zamana kadar gerçek anlamda değerlendiren devlet ise Sovyetler Birliği. Belli başlı devletlerin çılgınlar gibi nükleer silah denemeleri yaptığı dönemde Sovyetler Birliği’nin hazırlayıp denemesini yaptığı Çar Bombası, insanların elinden çıkmış en büyük patlama olarak tarihe geçmiş durumda.

ÇAR BOMBASI NEDİR?

Çar Bombası, gelmiş geçmiş patlatılan en büyük hidrojen bombasıdır. Aynı zamanda patlatılan tüm bombalar arasında en büyüğüdür. 100 megaton gücünde tasarlanan Çar Bombası, atan uçağın kaçamayacağı endişesiyle 50 megatona düşürüldü ve öyle denendi. Peki “50 megaton” nasıl bir büyüklük? 50 megaton patlama gücü, 50 milyon TNT’nin patlamasına eşit miktarda bir patlama anlamına geliyor. Aynı zamanda Hiroshima ve Nagasaki’ye atılan ve insanlık suçu olarak nitelendirilen atom bombalarının toplam gücünün 1500 katı gücü demek oluyor. Kudreti ve verdiği zarar sebebiyle koskoca 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesine sebep olan atom bombalarının, toplam gücünün 1500 katı…

Üç aşamalı Çar Bombasının ilk patlama aşaması fizyon bombasından oluşuyor. Fizyon bombası patlatılıp ikinci aşamadaki termonükleer bombayı ateşliyor. Ortaya çıkan toplam enerji ise son aşamadaki büyük termonükleer bombayı ateşliyor.

27 ton ağırlığındaki bombanın test alanına taşınması için özel, modifiyeli bir Tu-95V uçağı kullanılması kararlaştırıldı. 8 metre uzunluğundaki ve 2 metre çapındaki devasa bombaya, uçaktan bırakıldıktan sonra patlatılacağa yüksekliğe (4 kilometre) inene kadar geçen sürenin uçağın kaçışı için yeterli olması için 800 kilogramlık bir paraşüt takılması gerektiği düşünüldü.

DENEME VE SONUÇLARI

30 Ekim 1961’de Novaya Zemlya’da uçaktan 10.5 kilometre yüksekte bırakılan Çar Bombası, 4 kilometrede patlatıldı. Patlamanın etkisiyle ortaya çıkan şok dalgası, yaklaşık 45 kilometre uzaktaki uçağın 1 kilometre kadar irtifa kaybetmesine sebep oldu. Şimdi patlama hakkındaki asıl şok edici verilere bakalım.

Çar Bombası’nın patlamasının oluşturduğu ateş topu tam 8 kilometre çapındaydı. Patlama sonrası mantar bulutunun yüksekliği ise 64 kilometreye kadar çıktığı gözlemlendi. 64 kilometre, Everest Dağı’nın yaklaşık 7 katı bir yükseklik olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Mantar bulutunun geniş kısmının 95 kilometre çapında, gövde kısmının da 40 kilometre genişliğinde olduğu söyleniyor.

Patlamanın etkisiyle Severny’deki taş ve ağaçtan yapılmış evlerin tamamı yok oldu. Yüzlerce kilometre uzaktaki ağaç evlerin de yok olduğu, taş evlerin de çatılarının uçtuğu belirtiliyor. 100 kilometre uzaktaki insanlarda 3. derece yanıklarla karşılaşılırken, 700 kilometre uzaktan şok dalgalarının gözlemlenmesi mümkündü. 900 kilometre uzaklıktaki evlerin ise camlarının kırıldığı da söylenenler arasında. Hatta Finlandiya ve Norveç’teki bazı evlerin de camları kırıldı. Patlamanın Dünya yüzeyinde yarattığı sismik şokun Dünya çevresinde 3 tur attığı gözlemlendi.

Patlama esnasında 39 nanosaniyede ortaya çıkan enerji, Güneş’in 39 nanosaniyede ortaya çıkardığı enerjinin yüzde 1.4’ü seviyesinde. Patlamaya 900 kilometre uzaktan bakanların retinasında hasar oluştuğu da söylenenler arasında. Çar Bombası, Novaya Zemlya’da patlatılmasının ardından yere büyük bir krater açtı.

Peki böyle bir bomba İstanbul’un orta yerinde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün üzerinde patlatılırsa ne olur? Cevabı aşağıdaki görselde…

En içteki yeşil çember, radyasyon alanını gösteriyor. 50 megatona düşürülen Çar Bombası’nın gelmiş geçmiş en temiz (radyoaktif serpinti anlamında) bomba olması sebebiyle yalnızca 3 kilometrelik bir çapı bulunuyor. Hemen bir üst katmanda sarı renkte ateş topunun kapladığı alan görülüyor. Kırmızı alandaki şok dalgasında bulunan binaların neredeyse tamamı yok olurken, ölümlerin yüzde 100’e yakın olacağı belirtiliyor. Gri halka alanında bulunan evlerin pek çoğunun yıkılacağı belirtilirken, sarı alanda bulunanların da 3. dereceden yanıklarla karşılaşacağı söylenmekte. İstanbul’un nüfusunun 12 milyon olduğu var sayılarak bu bölgeye atılan bir Çar Bombası’nın 6 milyon ölüme ve 3.2 milyon yaralanmaya sebep olacağı tahmin ediliyor.

İşte bu yüzden Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemeleri yapmasından endişe duyuluyor. Rusya 2 tane Çar Bombası üretti ve sadece birini deneme amaçlı patlattı. Diğerinin ise içinin boşaltılıp müzede sergilenmesine karar verildi.

Yukarıdaki videoda patlama anına ait görüntüleri izleyebilirsiniz. Yalnız 1:18'deki görüntünün Çar Bombası ile alakası olmadığını belirtelim.(BTnet)

Yorumlara Git

Türkiye bu olayı konuşuyor! Seçil Erzan'dan Fatih Terim itirafı!

Dünya böyle tehdit görmedi! 5 milyon İsrailliye ''Sevdiklerinize veda edin'' mesajı yolladılar

Fenerbahçe - Galatasaray maçı | CANLI ANLATIM

YRP’den istifa eden Gülpınar’dan Erbakan’ı kızdıracak şok sözler!

Katil İsrail son dakikayla duyurdu! Lübnan’da binlercesi imha edildi