AKİT MENÜ

Teknoloji

Son derece tehlikeli 'ölüm ağacı'

Bulunduğu bölgelerde "ölüm ağacı" olarak isimlendirilen bir ağaç türü, sadece dokunmanızla bile canınızı yakabilecek kadar çok zehiri içerisinde bulunduruyor.

Dünya üzerinde neredeyse her yerde bulunabilen ve ekosistemin vazgeçilmez canlılarından birisi olan ağaçlar, doğanın sahip olduğu döngüyü koruyabilmesi ve diğer canlıların yaşamlarına devam edebilmesinde büyük bir role sahiplerdir. Kıpırdayamamalarına rağmen dünyanın her noktasına yayılmış olan bu ağaçlar, hayvanlara ihtiyaç duydukları besinleri sağlamalarıyla birlikte yayılabilmişlerdi. Ağaçlar, genelde hayvanların dikkatini çekebilecek miktarda besini (özellikle şekeri) içeren meyveler sayesinde yayılırlar. Hayvanlar meyveleri yer ve iç kısmında bulunan, tadını beğenmedikleri veya son derece sert olan çekirdeği atarlar. Böylece çekirdek toprağa karışır ve uygun bir ortam bulmasıyla birlikte yeni bir ağaç oluşumunu başlatır. Genellikle ağaçların üreme döngüsü bu şekildedir ancak bazı ağaçlar hayvanların ilgisini diğer ağaçlar kadar sevmezler.

Hayvanların uzak durmasını isteyen bu ağaçlardan birisi de "Hippomane mancinella" olarak bilinen "ölüm ağacı." Türünün diğer üyelerine göre çok daha zehirli olan ölüm ağacı, çoğu bölgede "ölüm meyvesi ağacı" olarak da bilinir çünkü zehirinin büyük bir kısmı meyvesinde toplanmıştır. Ağaçta çoğunlukla "forbol" olarak bilinen bir madde bulunur ve elinize gelmesiyle birlikte derinizi anında tahriş ederek güçlü alerjik belirtilere neden olan bu madde, beyaz bir sıvı olması nedeniyle farkedilebilir. Forbolun yanı ssra birçok zehirli maddeye olan ağacın bazı maddeleri, araştırılması zor bir ağaç olması nedeniyle hala tanımlanamamıştır. Ağacın zehir yapısı o kadar güçlü ve ilginçtir ki, zehirli olan beyaz sıvının araçlardaki boyayı bile söktüğü bilinmektedir.

Ölüm ağacı bulunduğu bölgeye hızlı bir şekilde yayılan ağaçlardan değildir ancak ağaç, bulunduğu bölgeden oldukça zor bir şekilde ayrılır. Ağacı kesmek için tüm vücudunuzu kaplayan ve aşınmayan bir koruyucu giysiye ihtiyacınız vardır. Eğer yakmak yerine ağacı kesmeyi düşünürseniz işiniz bundan daha zordur çünkü ağacın özel zehri yanmasıyla birlikte havaya en az kendi kadar zehirli olan bir duman salar. İçinize çekmeseniz bile derinize dokununca zarar verebilen bu duman, gözünüze gelmesiyle birlikte sizi kör edebilir.

Son derece tehlikeli ve yaklaşılması zor olan bu ağaç türü, aslında göründüğünden çok daha kullanışlı ve işe yarar bir ağaç türüdür. Anavatanı Karayip olan ölüm ağacının tahtası, kabuğu ve meyvesi kullanılır. Yerel oduncular tarafından özenle kesilmesinin ardından zehirinden arınması için uzun bir süre Güneş ışığında kurutulan ağacın gövdesinden odun elde edilir, ağaç kabuğundan ödeme iyi gelen bir çeşit reçine elde edilir ve kurutulmuş meyveleri de (zehirinden tamamen arındırılmış) idrar söktürücü amacıyla kullanılır.(webtekno)

Yorumlara Git

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!