AKİT MENÜ

Teknoloji

Yeni iPhone'ların ekranını Samsung üretecek!

Kaderin cilvesine bakın ki dünyada Apple'a 'tam anlamıyla' yetecek kadar büyük çaplı bir üretim gerçekleştirebilecek tek firma Samsung. :)

2016-01-15 04:17:49

Apple'ın iPhone 8 ile birlikte 2010 yılında satışa sunduğu iPhone 4'ten bu yana telefonlarında kullandığı IPS panel teknolojisinden OLED panele geçiş yapacağı artık neredeyse kesin diyebiliriz.

Kesin olmayan ise Apple'ın kiminle iş ortaklığı yapacağı. Malum her yıl küresel çapta 200 milyondan fazla iPhone satışı gerçekleştiğini göz önüne alırsak iPhone'un bileşenlerinin tedarikçisi olmanın Apple'ın iş ortakları ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliriz.

Tabii beri yandan yine bu devasa satış adetinin ortaya koyduğu bir diğer şey ise Apple için bu derece büyük bir sevkiyatı kusursuz biçimde gerçekleştirebilecek bir ortak bulabilmenin önemi.

Apple, TFT panelle gelen ilk üç iPhone modelinin ertesinde iPhone 4 ile birlikte LED arka aydınlatmalı IPS LCD panele geçti.



Hal böyle olunca da dünya üzerinde Apple'ın ihtiyacını giderebilecek iş ortağı sayısı da bir elin parmağını geçmiyor. iPhone'ların üretimi dünyanın en büyük çaplı OEM tesisine sahip olan Çin devi Foxconn tarafından yapılırken, yongasetlerinin üretimi ise dünyanın iki numaralı yarı iletken üreticisi olan Samsung'un ve bir diğer dev üretici TSMC'nin tesislerinde gerçekleşiyor.

Tabii Samsung aynı zamanda Apple'ın bir numaralı rakibi olduğundan Apple da haklı olarak pastayı mümkün olabildiğince bölüştürmeye çalışıyor. Hatta gerekirse bunun için iş ortaklarına maddi destek, sübvansiyon gibi yardımlarda da bulunmaktan geri kalmıyor.

Kaderin cilvesine bakın ki dünyada Apple'a 'tam anlamıyla' yetecek kadar büyük çaplı bir üretim gerçekleştirebilecek tek firma Samsung.


Evet; sanırız yukarıdaki paragrafın cevabını dolaylı olarak vermiş olduk. :)

G. Kore'den gelen son raporlara bakılırsa Apple'ın OLED panelle gelecek yeni nesil iPhone'larının ihalesini Samsung kazanmış durumda. Dahası Samsung'un bu panellerin üretileceği çapta tesis ve ekipmanların hazırlanması için yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı belirtiliyor ki Samsung'un 2015 yılı toplam karının 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini düşünürsek bu yatırımın ne derece devasa ölçekte olduğunu gözümüzde daha iyi canlandırabiliriz.

Düşünün ki Samsung mevcut tesisleriyle bile dünyanın açık ara bir numaralı (SAM)OLED panel üreticisi. Pazarın %95'inden fazlasına tek başına hakim olmasının yanısıra kendi telefonlarının yanında Huawei ve Xiaomi ve gibi dünyanın sırasıyla 3. ve 4. büyük cep telefonu üreticilerine de panel tedarik ediyor. Apple'ın da bu kervana katılmasıyla birlikte Samsung da dünyanın kendisi de dahil ilk 4 üreticisinin panel tedarikçisi olacak ki bu da işin bir diğer boyutu.


166 AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider!

Apple'ın yakın gelecekte IPS paneli bırakıp AMOLED'e geçiş yapacağına yönelik söylentilerin ortaya çıkmasıyla birlikte gözler de doğal olarak panel pazarına çevrildi.Tabii yakın gelecek derken çok da yakın bir gelecekten bahsedilmediğinin altını çizelim. Eğer gerçekleşecek olursa takvimler muhtemelen 2018 yılını göstermeden hayata geçirilmesi öngörülmüyor ki bu da iPhone 8'e tekabül edecek. Yani önümüzdeki ve onu takip edecek yıllarda gelecek iPhone 7 ile 7S'in ertesinde.İşte pazar araştırma ve analiz firmalarından IHS'nin yayımladığı son rapora göre, AMOLED panellerin sevkiyatında geçtiğimiz çeyrek içerisinde %35 gibi devasa bir büyüme yaşanmış ki bunun yıl bazlı değil çeyrek bazlı oluşu da altı çizilesi bir diğer detay. Yani 2. çeyrekten 3. çeyreğe %35'lik bir büyümeden bahsediyoruz. Yıl bazlı bakıldığında ise küresel çapta yaklaşık 80 milyon adetlik panel satışı gerçekleşmiş ki bu 0'in üzerinde bir artış demek. Tüm bu olumlu gelişmeler neticesinde de pazarın çeyreklik değeri tavan yaparak 3.3 milyar dolara erişmiş. Bu 3.3 milyar doların neredeyse tamamının Samsung'un cebine girdiğini de not olarak düşelim. Ne de olsa kendileri tüm AMOLED piyasasının %95.8'inin sahibi konumunda. LG ve JDI gibi LCD panel pazarını domine eden üreticiler ise henüz AMOLED'de bebek adımlarını atmakla meşguller.Tüm panel pazarına baktığımızda ise liderin yine Samsung (%38.5) olduğunu görüyoruz. Samsung'u takiben ise iPhone'ların ana panel üreticisi olan JDI () ve LG (.8) geliyor.Velhasıl başta da belirttiğimiz gibi eğer Apple iPhone'larda AMOLED kullanmaya karar verirse tedarikçisinin kim olacağı da kilit bir önem taşıyacak. Şimdi olduğu gibi JDI'la devam edecek olursa (ki ilk tercihi kesinlikle o yönede olacaktır) JDI'ın Samsung'un zorlamaya başlayacağını söyleyebiliriz. (Ola ki mecbur kalır da) Samsung'tan yana kullanması halinde ise zaten diyecek birşey kalmaz.



Tabii Samsung'un her ne kadar ana tedarikçi olsa da tek tedarikçi olmayacağının da altını çizelim. Henüz kesinleşmemekle birlikte LG, JDI ve AUO firmalarının da Apple'a panel tedariği yapacağı beklenenler arasında. Hatta tahminimiz o ki Apple ilk etapta yukarıda da belirttiğimiz gibi mecburiyetten Samsung ile iş ortaklığına gidecektir. İlerleyen dönemde, yani diğer ortaklarının tesislerinin geliştirmesi ile birlikte, Samsung'un pastadaki payını azaltıp diğerlerine kaydırması da büyük olasılık. Ya da kaydırmasa dahi Samsung'un birim karını azaltması için elini güçlendirmiş olacak ki bu da kendisine daha düşük maliyet (ve doğal olarak artan kar) olarak dönüş yapacaktır. Ki yongasetinde bunun aynısını yaptığını biliyoruz.



 

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…