AKİT MENÜ

Gündem

‘Kırımlı soydaşlarımızın daima yanındayız’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ukrayna’da, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Oleksandr Turçinov’la bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren ve basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Görüşmede, eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da hazır bulundu.

2014-03-02 00:58:51

KİEV  - Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Turçinov, Türkiye’nin Ukrayna’daki olayları anlayışla karşıladığı için teşekkür etti.  
             
Davutoğlu, Turçinov ile görüşmesinin ardından Kırımoğlu ile birlikte Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği Rezidansında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, refahı ve istikrarı bizim için temel prensiplerdir. Ukrayna’daki her gelişme bizi ilgilendirir. Kırım’ın statüsünün korunması ve soydaşlarımızın oradaki asli mevcudiyetlerinin güçlendirilmesi bizim için elzemdir. Kırım Tatarları, Kırım’ın asli unsurlarıdır, o toprakların sahipleridir ve orada Ukrayna’nın eşit vatandaşları olarak barış ve huzur içinde yaşama iradesine sahiptirler. Türkiye Ukrayna’nın da genel olarak yanındadır. Kırım’daki soydaşlarımızın da hakları, hukukları söz konusu olduğunda her türlü girişimi yapmak üzere, tabiri caizse seferberlik halindedir, her türlü çabanın içindedir” diye konuştu.

Kırımoğlu’ndan aldığı bilgiler ışığında Ukraynalı yetkililerle görüştüğünü belirten Davutoğlu, önceki gün de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve pek çok yetkiliyle yaptığı telefon görüşmelerinde Kırım’daki gelişmelerin ele alındığını kaydetti.   
            
Kırım’ın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içindeki konumunun güçlendirilerek sürdürülmesi, Kırım Tatarlarının kazanılmış haklarının ve Kırım’daki mevcudiyetlerinin takviye edilmesi ve soydaşlara dönük tahrikkar gelişmelerin yaşanmaması için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı göstermesinin önemine işaret eden Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, bütün bir millet olarak, Sayın Kırımlıoğlu’na ve Kırım’daki tüm soydaşlarımıza şunu ifade etmek isterim ki, ne olursa olsun, Türkiye Ukrayna’nın da genel olarak yanındadır. Kırım’daki soydaşlarımızın da hakları, hukukları söz konusu olduğunda her türlü girişimi yapmak üzere, tabiri caizse seferberlik halindedir, her türlü çabanın içindedir” dedi.      
         
“KIRIM PRATİKTE İŞGAL EDİLDİ”

Eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve milletvekili Kırımoğlu da Ukrayna’daki olayların tüm dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, “Kırım yarımadası pratikte işgal edildi. Hiçbir sebep olmadan, yalnız Ukrayna’nın zor durumundan faydalanıp bizim komşumuz bizim toprağımıza elini uzattı. Bu problemin barış içerisinde çözülmesini isterdik, insan kaybı olmadan. Burada elbette dünya kamuoyunun sesine çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı