AKİT MENÜ

Ekonomi

Cari açık hızlı daralacak

Hayata geçirilen makro ihtiyati politikaların yanısıra, tasarrufları artırmaya yönelik tedbirler ve AB’deki ekonomik toparlanmanın, Türkiye’nin cari açığını hızlı bir şekilde daraltması bekleniyor. Analistler, 2014’te cari açığın 65 milyar dolardan 49.5 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyor.

2014-03-03 09:43:39

İSTANBUL - Ekonomi yönetiminin 2010 yılı sonundan itibaren hayata geçirdiği makro ihtiyati politikaların etkisi, tasarrufları artırmaya yönelik tedbirler ve Avrupa Birliği'nde ekonominin toparlanmaya başlaması sonucu artan ihracatla birlikte cari açığın 2014 yılında beklentilerin altında gelmesi tahmin ediliyor.

2012 yılında 48,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen cari açık, 2013 yılında 65 milyar dolara yükselse de, altın hariç cari açık Türkiye'nin yüzde 4'e yakın büyümesin beklendiği bir dönemde yıllık yüzde 1,8 daralarak 53,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Petrol fiyatlarındaki yüzde 2,3 düşüşe karşın net enerji ithalatı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki ve enerji verimliliğindeki artış sonucunda yüzde 6,1 düşerek 49,2 milyar dolara düştü.

Ekonomist İnanç Sözer, konuya ilişkin  yaptığı değerlendirmede, 2013 yılının ilk yarısının Türkiye ekonomisinde finansal göstergeler açısından ne kadar olumlu ise, ikinci yarısının da gelişmekte olan ülkelere dair risk iştahındaki keskin kötüleşmeyle o kadar olumsuz olduğunu hatırlatarak, mayıs ayında ikinci kez yatırım yapılabilir kredi notuna ulaşılmasının ardından yüzde 4,8 ile rekor düşük seviyeye gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizinin, yıl sonunda yüzde 10,1'e ulaştığını hatırlattı.

YÜZDE 4 BÜYÜMEYİ YAKALADIK

Görece yüksek enflasyona ve artan faizlere rağmen, Türkiye ekonomisinin kamu harcamalarının da katkısıyla 2013 yılında yüzde 4 büyüdüğünü tahmin ettiklerini aktaran Sözer, bu durum Türkiye'nin büyüme hikayesini göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Her ne kadar rekor altın ithalatı manşet dış ticaret rakamlarında kötüleşmeye yol açsa da, büyümede ihracatın payını artırmaya odaklanan yeni ekonomik programın ve Avrupa ekonomisinde resesyonun sona ermesiyle orta vadeli görünüm açısından olumlu bir tablonun dikkati çektiğini anlatan Sözer, altın hariç bakıldığında; 2013 yılında ihracatın yüzde 6,9, ithalatın ise yüzde 3,4 oranında arttığını belirterek, böylece 2013 yılında cari işlemler açığının bir önceki yıldaki 48,5 milyar dolardan 65 milyar dolara çıkmış gibi görünse de, Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi yakaladığı bir dönemde altın hariç cari açığını da 54,2 milyar dolardan 53,2 milyar dolara düşürebildiğinin görüldüğünü ifade etti.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı