AKİT MENÜ

Ekonomi

‘İslam’ı gitsin parası kalsın

İslami finansman araçları ifadesindeki ‘İslami’ ifadesinin bazı ülkelerin konuya mesafeli yaklaşmasına sebep olabildiği görüşüne katıldığını belirten Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, “İslami yatırım araçları’ ifadesi yerine ‘Sorumlu yatırım araçları’ da denilebilir” ifadesini kullandı.

2014-03-04 10:05:56

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, İslami finansman araçlarının altyapı proje finansmanları için önemli bir konumda bulunduğunu söyledi. Turhan, Borsa İstanbul Araştırma Bölümü'nün İslami Finans Konferansı serisinin ilki "Katılım Modelinin Finansa Etkileri (Implications of Participation Model in Finance)" konferansında düzenlenen panelde, sermaye piyasaları ve İslami yatırım finansmanına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İslami finansman araçları ifadesindeki 'İslami' ifadesinin bazı ülkelerin konuya mesafeli yaklaşmasına sebep olabildiği görüşüne katıldığını belirten Turhan, bu konunun yeniden gözden geçirilebileceğine işaret etti.

Turhan, "İslami yatırım araçları ifadesi yerine 'Sorumlu yatırım araçları' da denilebilir" ifadesini kullandı. Dünyada İslami finansta yönetim altında bulunan varlıkların toplamının 2012 sonu itibariyle 1,6 trilyon dolar olduğunu belirten Turhan, “Küresel finansal sistem içinde İslami finansın payı sadece yüzde 1,6 düzeyinde ve potansiyel müşterilerin yüzde 80’i hala İslami finansa katılmamış durumda” dedi.

İslami finans konusunda bütün dünyada özellikle son global finansal krizin ardından farkındalığın arttığını ifade eden Turhan,  küresel finansal krizin, finans piyasalarındaki bazı yapısal sorunları açığa çıkardığına işaret ederek,  “Bu aşamada, mali piyasalar İslami finansın varlık temelli özelliğini yeniden keşfetti ve sermaye piyasaları ile reel piyasalar arasında gittikçe kaybolan bağı İslami finansta bulabileceklerine inandı” dedi.

BİR DEVLET BANKASI SAHAYA İNECEK

İslami finansın desteklenmesinin Türkiye’de Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10. Kalkınma Planı’nın bir parçası olduğuna dikkati çeken Turhan, “Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan en az bir devlet bankasının çok yakında İslami finans operasyonlarına başlayacağı müjdesini verdi.
Hükümet, 2012’de sukuk ihracına ilişkin kriterleri belirledi. Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) 2013’ün Haziran ayında her türlü sukuk ihracına izin veren düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Ayrıca destekler, sukuktaki satma ve geri kiralama faaliyetleri için vergi muafiyetiyle pekiştirildi. Türk yetkililerin verdiği destek sayesinde son 3 yıl içinde 18 sukuk ihracı yapıldı ve 7,2 milyar dolar toplandı” değerlendirmesinde bulundu.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRAÇ

Turhan, İslam Kalkınma Bankası ile sukuk ihraçlarının bir kısmını İstanbul’da yapmak üzere mutabakat sağladıklarını bu kapsamda bu yıl için 1 milyar dolarlık ihracın BIST’e kote edilmiş olacağını da sözlerine ekledi.

İHRAÇ EDİLMİŞ OLAN BİN 800 SUKUK VAR

İslam Kalkınma Bankası (IDB) Hazineden Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdul Aziz Al Hinai ise  aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişen ülkelerin birçok avantaja sahip olduğunu dile getirerek, “Gelişen ülkeler sermaye karşılığı çok iyi gelir sağlayabilirler. İslami sermeye piyasaları bu açıdan önemli bir yere sahip. İslami finans, reel ekonomiye bağlı bir sektör” dedi. İslami finansman yöntemlerinin faize dayalı işlemleri engellediğini vurgulayan Hinai, İslami finansa dayalı oluşturulan sermaye yapısının çok daha istikrarlı olduğunu kaydetti. Bu sermaye yapısının kalkınmaya önemli bir katkı da sunduğunu aktaran Hinai, şöyle konuştu:
“Sukuk şu anda birçok uluslararası bölgede de rezerv olarak kabul ediliyor. Şu anda dünyada ihraç edilmiş olan bin 800 sukuk var. Bunların tutarı 300 milyar doları buluyor. Talebin de mesela bu sene yüzde 3 artması bekleniyor.”

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı