AKİT MENÜ

Ekonomi

Ekonomimiz 1 trilyon $’a doğru

Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu’nda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “10 yıl önce 230 milyar dolar civarında olan ekonomimiz, bugün aşağı yukarı 800 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Birkaç yıl içinde inşallah 1 trilyon dolarlık bir ekonomiy

2013-03-05 20:34:56

EKONOMİ SERVİSİ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ‘’Birkaç yıl içinde inşallah 1 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşacağız’’ dedi.  Yılmaz, Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin, bulunulan noktadan ileriye taşınması gerektiğini ve bütün gayretleriyle bunu gerçekleştirmek için çalışacaklarını belirterek, Türkmenistan’ın bölgesinde yükselen ve güzel bir coğrafyada çok önemli kaynaklara sahip olduğunu kaydetti.
BİRKAÇ YIL İÇİNDE 1 TRİLYON
DOLARLIK EKONOMİ
Türkiye’nin son 10 yılda gerçekleştirdiği ekonomik gelişimi anlatan Bakan Yılmaz, “10 yıl önce 230 milyar dolar civarında olan ekonomimiz, bugün aşağı yukarı 800 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Nisan ayı başında son istatistiklerimiz çıkacak. Birkaç yıl içinde de inşallah 1 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşacağız. Son 10 yıl içinde ekonomik büyüklüğümüzü 3 kattan daha fazla artırdık. İhracatımızı 4 kat artırdık ve 152,5 milyar dolara çıkardık. Araştırma Geliştirme harcamalarını 5 kattan daha fazla artırdık. Küresel kriz birçok ülkeyi zor duruma düşürürken, Türkiye ekonomisi Allah’a şükür dimdik ayakta ve güçlenmeye devam ediyor” diye konuştu.
Türkiye’nin gerçekleştirdiği büyümeye de değinen Bakan Yılmaz, “Önümüzdeki yıllarda da büyümemiz devam edecek. Burada, Türkiye’nin izlediği politikaların çok önemli bir rolü var. Türkiye son 10 yılda dışarıdan Türkiye’ye yatırımcı çekme açısından bütün gayretini ortaya koymuştur. Bu yatırımların daha da artmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, 2013’ün Ocak ayında Türkiye’den Türkmenistan’a olan ihracatın yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini, Türkmenistan’dan Türkiye’ye olan ihracatın yüzde 250’ye yakın arttığını kaydetti.
SADYKOV: 4 YILDA 70 MİLYAR
DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ
Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov ise açılıştaki konuşmasında Türkmenistan’daki yatırım imkanlarına dikkat çekerek Türkiyeli işadamlarına çağrıda bulundu. 2013-2016 döneminde Türkmenistan’da devlete ait işletme ve tesislerin özelleştirilmesi planının yürürlüğe girdiğini, şu anda özelleştirilecek işletme ve tesislerin listesinin hazırlandığını söyledi.
Türkmenistan’ın dünyada hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldığını, 2008-2012 yılları arasında ülkedeki toplam iç üretimin 2 kattan fazla arttığını belirten Sadykov, “Aynı dönemde ülke ekonomisine yapılan yatırımların toplam tutarının 3 kattan fazla arttığını kaydetti. Sadykov, ‘’Türkmenistan Devlet Başkanı, 2012-2016 yıllarını kapsayan refah seviyesini geliştirme planına çok önem verdi. 2012-2016 yılları arasında ekonomimizin çeşitli alanlarında 70,2 milyar dolar yatırım yapılması hedefleniyor. Büyük üretim ve diğer sektörlere ait tesislerin 450’den fazlasının inşası ve yenilenmesi amaçlanıyor’’ diye konuştu. GÜL: PETROLÜMÜZ YOK, ZENGİN İNSAN KAYNAĞIMIZ VAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Uluslararası Yatırım Forumu’na video konferans yöntemiyle katıldı. Katılımcılara seslenen Gül, “Türkiye’nin Türkmenistan ile olan ticaret hacmi 2 milyar dolara yaklaştı, Türk şirketlerin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değeri 32 milyar dolara ulaştı. Adeta şahlanan bir Türkmen atı gibi, şahlanan bir ekonomi ve toplumdan bahsediyoruz. Türkiye petrol ve doğalgaz gibi kaynaklar bakımından zengin değildir. Ancak üretken ve küresel ekonomiyle entegre olmuş bir ülkedir. Türkiye’yi dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi yapan temel dinamik budur” dedi. “İLİŞKİLERİMİZ ZİRVEDE OLMALI”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik şirketlerinin 2012 yılında, Türkmenistan’da 4,9 milyar dolar değerinde 80 yeni proje üstlendiğini belirterek, Türkmenistan’ın, Türk müteahhitlerinin en çok iş yaptığı ülke olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Yeniden şekillenen küresel güç dengeleri içinde, Türkmenistan, sahip olduğu tabii ve beşeri kaynaklarla, İpek Yolu havzasının parlayan yıldızı olacaktır” dedi.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…