AKİT MENÜ

Ekonomi

Özel güvenlik orduyla yarışıyor

Türkiye’deki kayıtlı çalışan her 100 kişiden 1,8’i özel güvenlik hizmetleri sektöründe çalışıyor. Ödenen her bin liralık Kurumlar Vergisi’nin 4 lirasını, Gelir Vergisi’nin 1 lirasını özel güvenlik hizmetleri sektörü ödüyor.

2014-03-17 09:13:28

ANKARA - Türkiye’deki kayıtlı çalışan her 100 kişiden 1,8’i özel güvenlik hizmetleri sektöründe görev yapıyor. Kamu ve özel sektörde son yıllarda artan güvenlikçi istihdamıyla sektörde çalışanların sayısı yaklaşık 460 bini buldu. TOBB bünyesindeki Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi verilerine göre, özel güvenlik hizmetleri sektörünü, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde 2 şirket temsil ediyor. Türkiye’deki faaliyet gösteren her 100 firmadan 0,3’ü özel güvenlik hizmetleri sektöründe faaliyet gösteriyor. Özel sektörde faaliyet gösteren firmaların vergi öncesi karlarının yüzde 0,1’ini özel güvenlik hizmetleri sektörü yapıyor. Ödenen her bin liralık Kurumlar Vergisi’nin 4 lirasını, Gelir Vergisi’nin 1 lirasını özel güvenlik hizmetleri sektörü ödüyor.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU

Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi’nin tespitlerine göre, sektörde kamu ihalelerinde kıdem tazminatından kaynaklanan sorunlar bulunuyor.

Personele kıdem tazminatı ödemek zorunda kalan taşeron firmaların hizmeti alan kamu kurumuna rücu davası açtığı ve hizmet alan kamu kurumlarının da bu bedelleri ödemek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Sektör temsilcileri ayrıca özel güvenlik görevlilerinin kamu kolluk kuvvetlerinin olmadığı alanlarda, kolluk kuvvetleri olay yerine gelene kadar kolluk kuvveti yerine olaya müdahil olduklarına işaret edilerek, özel güvenlik hizmetleri ile ilgili ortaya çıkacak görev tazminatlarına kamu desteği sağlanmasını ve özel güvenlik sektörünün tehlikeli çalışma koşulları ve özel durumu dikkate alınarak Denizcilik İş Kanunu, Basın İş Kanunu gibi Özel Güvenlik İş Kanunu benzeri mevzuatın hayata geçirilmesi istiyor.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı