AKİT MENÜ

Teknoloji

Apple, FBI için açık kapı bırakmayı reddediyor

Teknoloji devi, suçlu bir şahsın iPhone 5c'sinin kilidinin açılması için FBI'dan gelen talebi reddetti.

2016-02-17 19:40:19

Amerika'da bir sağlık merkezinde 14 kişinin ölümüne sebep olan Syed Farook'un kullandığı iPhone 5c, FBI tarafından incelenmek isteniyor. Fakat bu iPhone 5c'de şifreli tuş kilidi ve 10 deneme sonunda telefonu komple silme özellikleri aktifleştirilmiş durumda. FBI, işin içerisinden çıkamayınca Apple'dan destek istemiş ve telefonun tuş kilidinin şifresinin bir şekilde kaldırılmasını rica etmişti. Apple bu ricayı reddedince konu federal yargıça taşınarak Apple'a bu sefer "rica" değil "emir" gönderildi.

Federal yargıç, telefonun hafızasını silmeden önce girilebilecek şifre sayısı limitini kaldırılmasını emrederken, eğer şimdiki yazılımda böyle bir şey mümkün değilse de özel bir yazılım hazırlanmasını istediğini belirtti. Apple'ın bu "mektuba" 5 gün içerisinde cevap vermesi gerekiyor.

Apple, iOS 8 ve üzeri telefonlarında herhangi bir şekilde kilidin kaldırılamadığını belirtmişti. Şifreleme anahtarlarını saklamayı da bırakan Apple, böylece verilere erişimi tamamen kapatmıştı. Apple'ın otomatik sıfırlama fonksiyonunu ve şifre denemesi limitini kaldırması durumunda bile telefondaki verilere ulaşmak için bir şifre kırıcının yaklaşık 5 yıl uğraşması gerekiyor.

Eğer Apple yargıcın isteğini yerine getirirse tüm dünyada ciddi bir güven kaybına uğrayacaktır. Tabii bu noktada sadece Apple'ı değerlendirmemek gerek. Benzer bir olay Google veya Microsoft'un başına da gelebilirdi. Apple'ın FBI'a göz yumması durumunda pek çok üst seviye yetkili ve standart kullanıcı NSA'e bilgi sağlamamak için iPhone'lardan vaz geçecektir.

(BTnet)

Yorumlara Git

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi

ilk defa analiz edildi Tarihi Ay görevinden gelen örnekler olacak!

Cani evlat! Kayıp ihbarında bulunduğu babasını öldürüp, 4 parçaya ayırdı

Bulgaristan’a 114 milyon dolarlık Javelin Füzesi onayı!

Galatasaray’ın İlginç keşifi bir anda gündem oldu! Ve Kadıköy’de Fenerbahçe çöktü…