AKİT MENÜ

Teknoloji

İlk kez bir Türk Google için uygulama geliştirdi

Amerika’da yılın bilim insanı seçilen Türk Profesör Aydoğan Özcan, Google gözlükleri için bir biyomedikal uygulama geliştirdi. Özcan, Google gözlüğündeki kamerayı kullanarak bitkilerdeki klorofilleri ölçmenin yolunu buldu. Çalışma Amerika’da büyük yankı uyandırdı.

2016-02-18 15:03:02

Kaliforniya Üniversitesi UCLA Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özcan, yaptığı araştırmalarla Amerika’da en çok konuşulan isimler arasında yer almaya devam ediyor. Amerika’da dünyanın en parlak bilim insanı seçilen Türk Prof. Özcan, yeni teknolojiler üreterek, adından sıkça söz ettiriyor. Kendi adını taşıyan laboratuvarında ekibiyle yaptığı son çalışmasında, yenilikçi metotlar kullanarak Google gözlüğüne (Google Glass) farklı bir boyut kazandırdı.

10 SANİYEDE

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın giyilebilir bilgisayarına ilk biyomedikal uygulamaları geliştiren Özcan, Google gözlüğündeki kamerayı kullanarak bitkilerdeki klorofilleri ölçmenin yolunu buldu. Önce 3D yazıcıyla oluşturduğu aparata yerleştirilen kırmızı ve beyaz LED ışıklarıyla yaprakları aydınlatılıyor. Sistem yaprağın içindeki klorofilin ışığı nasıl emdiğini gösteriyor. Sonrasında da Google gözlüğü ses komutuyla yaprağın işlem sırasındaki resmini gösteriyor. Bu akıllı sistem 10 saniyeden az bir sürede yapraktaki klorofil sayısını ölçülebilir hale getiriyor.

Klorofilleri ölçmeye altın standart getiren Prof. Özcan ve ekibi karışık ve anlaşılması zor olan bitkilerdeki klorofil yoğunluğunu da ölçebiliyor.

GPS BİLGİLERİNİ VERİYOR

Çalışmanı bilim camiasında geniş yangı uyandırdığını belirten Prof. Dr. Aydoğan Özcan, “Bu zamana kadar en kayda değer klorofil ölçüm yöntemi SPAD-502 idi. Bu yöntem sınırlı sayıda ölçüm yapabiliyordu. Ancak bizim yöntem bir çok bitkide pek çok ölçüm yapabiliyor. Başka bir avantajı da bitki ölçümleriyle ilgili GPS bilgileri de verebiliyor olması. Böylelikle sonuçların takibi ve karşılaştırmaları kolay oluyor” dedi.

 

(Bugün)

Yorumlara Git

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi

Tarihi Ay görevinden gelen örnekler ilk defa analiz edildi!

Cani evlat! Kayıp ihbarında bulunduğu babasını öldürüp, 4 parçaya ayırdı

Bulgaristan’a 114 milyon dolarlık Javelin Füzesi onayı!