AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

El Hamra Adana’ya taşındı!

Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde modernize edilen Türk-İslam eserleri bir müzede sergileniyor. “El Hamra Sarayı’nı Adana’ya taşıdık” diyen Enstitü Müdür Yardımcısı Filiz Töz, modernize edilen eserler arasında en çok Selçuklu dönemine ait kapıların ilgi çektiğini belirterek, Konya’daki Sadrettin Konevi Camii ve Ankara’daki Hacı Bayram Camii’nin kapılarını pirinç, rölyef, gümüş ve bakır karışımından oluşan çalışmayla yaptıklarını belirtti.

2014-03-24 09:38:53

ADANA - EMİN SARSAR - Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, Türk-İslam eserlerini aslına bağlı kalınarak modernize ediyor. Enstitüde kurs gören kadınlar, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir çok Türk-İslam eserini, ahşap işlemeciliği, rölyef, kaat'ı, tezhip, suzeni, taş eskitme, ahşap oymacılığı gibi teknikleri kullanarak modernize ediyor. Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Filiz Töz, yaptığı açıklamada, her yaş aralığında kadın kursiyerlerin olduğu enstitüde, 4 bin öğrenci ve 150 personelin eğitime devam ettiğini belirtti.

Daha çok geleneksel el sanatları, Türk-Osmanlı, Türk-İslam eserleri ve buna benzer çalışmaları yaptıklarını ifade eden Töz, çalışmaların orijinaline bağlı kalınarak modernize edildiğini söyledi. Töz, çalışmalardan önce titiz araştırmaya yöneldiklerini, çoğu zaman da eserlerin yerinde izlenip çekimleri yapıldıktan sonra tekniğine uygun gerçekleştirildiği aktardı.

MODERNİZE EDİLEN SELÇUKLU KAPILARI

Modernize edilen eserler arasında en çok Selçuklu dönemine ait kapıların ilgi çektiğini kaydeden Töz, Konya'daki Sadrettin Konevi Camii ve Ankara'daki Hacı Bayram Camii'nin kapılarını pirinç, rölyef, gümüş ve bakır karışımından oluşan çalışmayla yaptıklarını belirtti.
Töz, son olarak Osmanlı'da sıkça kullanılan kaa'tı sanatını da çalışmalarına kattıklarını kaydetti.

UZMANLARDAN EĞİTİM

Özellikle tezhip sanatında eğitimli uzmanların, orijinaline bağlı kalarak ya da kendi ürettikleri desenleri öğrencilere öğrettiğini belirten Töz, "Osmanlı'da kullanılan selvi ağacı desenini kullandık. Selvi ağacı, sonsuzluğu ifade ettiği için değişik çalışmalarda yer veriyoruz. Aynı zamanda taş eskitme kaa'tı, rölyef tekniklerini de sıkça kullanıyoruz. Son bir yıl içerisinde en çok ilgi gören çalışmalarımızdan biri de tesbih ve sorguçlarımız. Tesbihleri değişik tekniklerde kullanıyoruz. Osmanlı'da sorguçlar çok fazla kullanılıyor. Hatta hikâyeleri de var. Alemleri de çok kullandık" diye konuştu. Töz, ayrıca orijinaline bağlı kalarak Osmanlı şerbetleri hazırladıklarını ve bunları sanat tasarım atölyesinde yaptıkları bardaklarda sunduklarını kaydetti.

EL HAMRA SARAYI’NIN KAPISI ADANA’DA

Endülüs İslam sanatının en güzel örneklerinden olan İspanya'daki El Hamra Sarayı'nın kapısını da modernize ettiklerini ifade eden Töz, "Bunu, enstitü müzesinde sergiliyoruz. Rölyef tekniği, taş eskitme, pirinç gümüş karışımları kullanılarak orijinaline yakın çalışma yapıldı. Bu çalışmayla bin bir gece masallarının yaşandığı El Hamra Sarayı'nı da Adana'ya taşımış oluyoruz. Kadınlarımız bu çalışmaları yapmaktan keyif alıyor" dedi.

MÜZEDE YÖRESEL ÜRÜNLER DE SERGİLENİYOR

Töz, müzede, Adana yöresindeki yörüklerle ortaklaşa yapılan çalışma sonucu ortaya çıkan ürünlere de yer verdiklerini belirtti. Dokumaların bire bir orijinal el dokumaları olduğunu ifade eden Töz, iğne ve boncuk oyalarını değişik çalışmalarla yaşatıp geniş kitlelere ulaştırmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Yorumlara Git

Hizbullah siyonistleri bombalıyor: Askeri üs vuruldu!

Arabasında kaçak mal yakalanan CHP’li vekilin ilk savunması! “Ben Atatürkçüyüm”

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!