AKİT MENÜ

Teknoloji

Futbolda devrim!

IFAB ve FIFA, futbolda tam anlamıyla devrim gibi bir karara imza attı. Artık maçlarda ''haksız/taraflı karar'' olayının önüne geçilecek.

2016-03-06 17:25:27

Bir gün önce UEFA, iki büyük turnuvası Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi finalinde gol çizgisi teknolojisinin kullanılacağını duyurmuştu. Aynı teknoloji bu yaz, A Milli takımımızın da boy göstereceği Euro 2016 turnuvasında da kullanılacak.

Ancak günümüz, modern futbolunun uğrayacağı tek değişiklik bu değil. Uluslararası Futbol Birliği (IFAB), gol çizgisi teknolojisinden çok daha önemli bir kararın altına imza attı. Futbola tıpkı basketbolda olduğu gibi pozisyon tekrarı izleme uygulaması geliyor!

FIFA ile birlikte düzenledikleri toplantıda IFAB, ''tarihi'' olarak adlandırabileceğimiz bir karara imza attı. Artık kırmızı kartlar, penaltılar vb tartışmaya açık durumlarda pozisyonlar tekrar izlenecek ve hakem bu şekilde kararında değişikliğe gidebilecek.

2 yıl süre boyunca bazı liglerde denenecek sisteme şimdiden bu deneme sürecinde 12 lig yönetimi ve 1 konfederasyon da talip oldu. Bu sistem için maçlarda ekstradan bir hakem bulunacak. Bu hakemin görevi ise tartışmalı pozisyonlarda kurulacak sistem sayesinde elde edilecek videoyu inceleyip hakemi karar konusunda uyarmak olacak. Yani bildiğiniz basketboldaki gibi ''pozisyonu tekrar izleme'' gibi bir durum söz konusu.

Sistem eğer başarılı şekilde sonuç verirse, 2017-2018 sezonundan itibaren tüm liglerde kullanıma sunulacak. Bunun yanı ısa IFAB hakemlere maç öncesinde tartışan oyuncuları oyun dışı bırakma hakkı da tanırken başlama vuruşunda topun karşı yarı sahaya doğru kullanılması kuralını da ortadan kaldırdı.

Sistemin bir güzel yanı da şu; artık maç içinde tartışmalı poziyon ne ise, o anda değerlendirilip adil şekilde sonuca bağlanacak. Yani maçlar bittikten sonra ''yorumcu'' sıfatı ile şaklabanlık yapan bazı maymunları ekranlarda -umarım- görmeyeceğiz.

 

(webtekno)

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı