Yaşam
Çay çeşitleri, fayda ve zararları nelerdir?
Çay; çeşitli bitkilerin yaprak veya çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen bir tür içecektir. Türklerin başlıca içeceği olan çayın, pek çok türü bulunmaktadır. İşte fayda ve zararlarıyla çay çeşitleri:
Çay; çeşitli bitkilerin yaprak veya çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen bir tür içecektir. Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan çay, bitkinin yapraklarının elle toplanıldıktan sonra, çeşitli işlemler sonucu kavrulması, soldurulması, kıvrılması ve kurutulması sonucu elde edilen ürünün, demlendirilmesiyle hazırlanır. Özellikle ,Türklerin başlıca içeceği olan çayın, pek çok türü bulunmaktadır. Çayın çeşitlerinden şu şekilde bahsetmek mümkündür;
Fermantasyon işlemine uğramayan çay türüdür. Toplandıktan hemen sonra iç mekana serilen çaylar soldurma ve kurutma işlemine tabi tutulmaktadır. Yeşil Çay;
Siyah çayla aynı bitkiden elde edilen yeşil çaylar, bu çaylardan farklı olarak işleme tekniğine tabi tutulmaktadır. Yeşil çayın yaprakları, siyah çayınkine göre çok daha az işlem görmektedir. Siyah çayın yaprakları yavaş yavaş kurutulup elde edilirken yeşil çayın yaprakları, toplanır toplanmaz kavrulur ve hızlı bir şekilde kuruması sağlanır. Oolong Çayı;
Siyah çay ile yeşil çay arasında yer almaktadır. Siyah çay kadar kurutulmasına izin verilmeden, nem oranı %5 kalacak şekilde kurutulan çaylara verilen isimdir.
Çay bitkisinden elde edilen ve en değerli olan çay türlerinden biridir. Yukarıda da bahsedildiği gibi siyah çay, yaprakları toplandıktan sonra yavaş yavaş kurutulup elde edilmektedir. En çok tercih edilen çay türüdür. Bitki Çayları;
Çeşitli bitkilerin yapraklarından veya kurutulmasından elde edilen çay türleridir. Çok fazla çeşidi olmakla birlikte, en çok tüketilen, ikinci çay türüdür.
Bu kadar fazla çeşidi olan ve çok fazla tüketilen çayın, sağlık açısından pek çok faydası vardır. Bu faydalardan bahsedelim;
(Tabiat Net)