AKİT MENÜ

Teknoloji

'Otonom sürüş teknolojisiyle görme engelliler engel tanımıyor'

Sürücüsüz araç teknolojilerinin geliştiricisi, Google Eski Başkan Yardımcısı ve Google X’in Kurucusu Sebastian Thrun’un konuşması Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde büyük ilgi gördü. “İnovasyon ve Google X” konulu sunumunda dijital otomobillerin kullanılacağı yeni gelecek hakkında bilgi veren Thrun, şu ana kadar her şeyin sadece %1’inin icat edildiğine dikkat çekerek önümüzdeki yıllarda tahmin edilmeyecek gelişmelerin bizi beklediği mesajını verdi. Sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili dikkat çekici açıklamlarda bulunan Thrun, görme engellilerin bu teknolojiyle sadece otobanda değil, her yolda sürüş yapabildiklerini söyledi.

18 Mart 2016 –Vodafone'unbu yıl ikincisini düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi, 4 bini aşkın davetlinin katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. "Dijital Dönüşüm'ün parçası ol" temasıyla düzenlenen zirveye, “İnovasyon ve Google X” başlıklı sunumuyla katılan sürücüsüz araç teknolojilerinin geliştiricisi, Google Eski Başkan Yardımcısı ve Google X’in Kurucusu Sebastian Thrun, dijital otomobil teknolojilerinden ve fütüristik projelerinden bahsettiği konuşmasıyla büyük ilgi gördü.

Sebastian Thrun: “Robot otomobillerde insana kıyasla hatalar tekrarlanmıyor “

Önümüzdeki dönemde mobil değişimin daha da hız kazanacağına dikkat çeken Sebastian Thrun sürücüsüz otomobil teknolojisiyle ilgili şunları söyledi:

Şu ana kadar sadece her şeyin %1’i icat edildi. Bugün mevcut olan şeylerin pek çoğu 50 yıl önce yoktu bile. Önümüzde 15-20 yıl içinde öyle değişimler olacak ki mobil değişim hız kazanacak. Tahmin etmenin gerçekten imkânsız olduğu bir dünyada yaşıyoruz. 10 sene önce sürücüsüz araba diye bir şey yoktu. Meslektaşlarım ‘çok fütüristtik bir şey yapıyorsun, olamaz’ demişlerdi, ancak çok çalıştık ve şansımız yaver gitti ve sürücüsüz arabayı geliştirdik. Bu araçlar insanlardan daha farklı şekilde öğreniyor. İnsan sürücü, hata yaptığında ders alabiliyor, ama herkesin kendi hatasını kendi yapması gerekiyor. Güzel olan şu ki robot arabalarda bir tanesi hata yaparsa o noktadan itibaren diğer arabalar bu hatayı yapmıyor. Bu şu anlama geliyor, bilgisayarlar insanlardan daha hızlı ve daha zeki. Şimdiye kadar bu arabalarla 17 kaza oldu. Bunların 16 tanesi insan hatası sadece biri yazılım hatası yüzünden oldu, onu da düzelttik. İnsanların sürdüğü arabalara kıyasla son derece güvenliler. 

Görme engelli insanların otomobil sürebilmesi için, sadece otobanlarda değil, her türlü yolda sürüş yapabiliyor olması gerekiyor. Bu teknoloji bunu sağlıyor. Aynı zamanda, biz bu teknolojiyi hizmet üretmek için de kullanıyoruz. Arabalar ya mobil olarak ya da web üzerinden çağırılıp kendi kendine ihtiyacınız olan yere geliyor ve hedef yere gidiyorsunuz. Bu teknoloji sayesinde bütün ulaşımı kesintisiz hale getirmek mümkün oldu.”

İŞ DÜNYASININ EN YARATICI 5’İNCİ KİŞİSİ

Ulaşım, eğitim ve tıp alanlarında devrimsel teknolojiler geliştiren ve 11 kitabı bulunan Sebastian Thrun, Stanford Üniversitesi Thrun Laboratuvarı’nda Google Streetview (Google Sokak Görünümü) teknolojisinin yaratılmasında rol oynadı. Daha sonra kurduğu Google X bünyesinde Google Glass (Google Gözlük), Google Self-driving Car (Google Sürücüsüz Araç), Google Brain (Google Beyni) gibi projelerin hayata geçmesini sağladı. Thrun, kurucusu ve CEO’su olduğu Udacity’de ise yüksek öğrenimin özgürleştirilmesi vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Thrun, Fast Company tarafından iş dünyasının en yaratıcı 5’inci kişisi, Foreign Policy tarafından da dünyanın 4 numaralı Global Düşünürü seçildi.

 

Yeni Akit - İsa ÖZGÜLLER-İSTANBUL

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!