AKİT MENÜ

Gündem

86 yaşında sefere katılan mücahide

Siyer Araştırmaları Merkezi, 82 İl 82 Sahabi projesi kapsamında Kıbrıs Lefkoşa’da düzenlediği program, büyük bir coşkuyla yapıldı. Üniversite öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği programda, “Hala Sultan: Ümmü Haram”ı anlatan Muhammed Emin Yıldırım Hoca, H

2013-03-11 21:41:55

İSTİHBARAT SERVİSİ
Siyer Araştırmaları Merkezi’nin başlattığı 82 İl 82 Sahabi projesinin 42. programı Kıbrıs, Lefkoşa’da yapıldı. “Hala Sultan: Ümmü Haram”ın anlatıldığı program, büyük bir coşku ve heyecan ile gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği programın ev sahipliğini kısa adı ESKAD olan Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği yaptı. Yakın Doğu Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Selamlama konuşmasını yapan ESKAD Başkanı Ahmet Özkaya, programa bu düzeyde yoğun ilgi gösteren Kıbrıslılara ve projenin sahibi olan Siyer Vakfı’na teşekkür ederek, “Ümmü Haram validemize komşu olmak bizim için büyük bir şeref” dedi.
KIBRIS VE HZ. PEYGAMBER
Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hoca, “Kıbrıs dediğimiz zaman aklımıza sadece yavru vatan, bir miktar bizimle aynı dili konuşan soydaşlarımızın veya ırkdaşlarımızın yaşadığı yer falan geliyorsa, biz Kıbrıs’ın gerçek manada değerini takdir edememişiz demektir” diyerek sözlerine başladı. Kıbrıs deyince aklımıza neler gelmeli, neleri hatırlamalıyız sorusuna cevap veren Yıldırım, “Onlarca sahabenin ayak izlerinin olduğu, Hz. Peygamber’in rüyası olan kıymetli bir beldeyi, Müslümanların güven kazandıkları ve manevi anlamda yer altı zenginlikleri olan bereketli bir beldeyi ve tabii ki Ümmü Haram’ın manevi fatihi olduğu bir ziyaret beldesini hatırlamalıyız” diye konuştu.
NEDEN HALA SULTAN?
Konuşmasına, Kıbrıslıların “Ümmü Haram” validemiz için neden Hala Sultan dediklerini anlatan Muhammed Emin Hoca, çok önemli bilgileri dinleyenlerle paylaştı. Ümmü Haram validemizin, hem Efendimiz’e (sas) hem diğer sahabeye yakınlıklarını en ince detaylarına kadar anlattı. Onun, Efendimiz’in (sas) babası Abdullah’ın teyzesi sayıldığı, Hz. Enes’in de teyzesi olduğunu ve ayrıca iman yolundaki sadakatinden dolayı, Peygamberimizin dünyasında çok farklı yeri bulunduğunu örneklerle izah etti.
“BEN DE ONLARDAN OLAYIM”
Muhammed Emin Hoca, Ümmü Haram validemizin aldığı büyük müjdeyi ise şöyle anlattı: “İhtimal Hendek Gazvesi’nin sonrası idi. Efendimiz (sas) o haneye yine bir ziyarette bulunmuştu. Ümmü Haram validemiz, Efendimiz hanesine gelince en güzel yemekleri yapar, O’nu elinden geldiğince iyi ağırlamaya çalışırdı. O günde öyle yaptı; yemekler yenmiş, Efendimiz (sas) öğlen uykusunu uyumak üzere odanın bir köşesine uzanmıştı. O, istirahat ederken, annemiz biraz uzakta Efendimiz’i seyre başlamış, nefesini tutarak, bu aziz misafiri rahat ettirmek adına elinden ne geliyorsa onu yapmak için hazır kıta beklemeye başlamıştı. Bir müddet uyuyan Efendimiz (sas) bir anda yüzünde güller açmış bir vaziyette, mütebessim bir çehre ile uyanmıştı. O anda Ümmü Haram validemiz, Efendimiz’in bu halini fark etmiş ve demişti ki: ‘Anam, babam sana feda olsun Ya Resulullah! Seni güldüren şey nedir?’ Efendimiz (sas) buyurmuşlardı ki: ‘Ey Ümmü Haram! Ümmetimden bazılarının melikler gibi mavi denizler üzerinde tahtlar kurarak Allah yolunda harplere katıldıklarını gördüm. Onların o halleri beni sevindirdi.’ Ümmü Haram validemiz bu sözü duyunca yaşı 70’lere merdiven dayamıştı, ama sahabe hassasiyetiyle hemen o hayrın içerisinde yer almak istemişti ve demişti ki: ‘Ya Resulullah! Dua buyursanız ben de onlardan olsam olmaz mı?’ O anda Resulullah’ın elleri semaya kalkmış ve ‘Allah’ım, Ümmü Haram’ı da onların arasına kat!’ diye dua etmişti.”
SEFERDE BİR MÜCAHİDE
Yıldırım, Ümmü Haram validemizin bu büyük müjdeyi aldıktan sonra 23 yıl daha yaşadığını belirterek, bu süre zarfında verilen müjdenin gerçekleşmesi noktasında en ufak bir şüpheye kapı açmadığını ve Hicri 28’de, 86 yaşlarında bu sefere katıldığını, zafer sonrası ise bineğinden düşerek şehit olduğunu belirtti. Yıldırım, Ümmü Haram’ın kabrinin şu an Rum kesiminde Larnaka’da olduğunu da söyledi.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi