AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

İstanbul Devlet Tiyatrosu 3 bin kişiyi ağırlayacak

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT), 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde yaklaşık 3 bin izleyiciyi ağırlayacak. İDT Müdürü Zafer Kayaokay bir günde 7 perde oynatacaklarını söyledi. Kayaokay, Dünya Tiyatro Gününü'nün bir hafta ile sınırlandırılmadığında 60 tane ücretsiz perde açılabileceğini belirtti.

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT), 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde yaklaşık 3 bin izleyiciye tiyatro keyfini yaşatacak. Tiyatro Günü'ne ilişkin açıklamada bulunan İDT Müdürü Zafer Kayaokay, "Bu günün tek farkı, çok küçük imkanlarla da olsa tiyatroların yılda bir kez seyirciye kapılarını ücretsiz açıyor olmasıdır. Aslında her gün Dünya Tiyatro günü bizim için. O gün için de özel bir hazırlık yapmıyoruz. Elimizden geldiğince fazla perde açarak, belki de tiyatroya hiç gitmemiş insanları içeriye sokmaya çalışıyoruz ya da gerçekten o parayı veremeyecek ama tiyatro mesleğini, sanatını, tiyatro atmosferini merak eden insanı içeriye almaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kayaokay, her yıl 27 Mart'ta Türkiye ve uluslararası platformda bir tiyatro insanı tarafından yazılan ve tiyatronun sıkıntılarını anlatan bir bildiriyi okuduklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"27 Mart'ta 7 kez perde açıyoruz. Cevahir 1'de 'Ellerimin Arasındaki Hayat', Cevahir 2'de 'Eğer Bu Bir Film Olsaydı', Küçük Sahne'de 'İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı', Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Erkek Arkadaş' oyunları ile Kozyatağı Kültür Merkezi'nde 'Purnima ve Sırlar Ormanı', Üsküdar Stüdyo Sahne'de 'Lay Lay Lom' isimli çocuk oyunları oynanıyor. Çaycuma'daki turneyle birlikte yaklaşık 3 bin kişiye ulaşmış oluyoruz."

"Bir hafta olsa, 60'a yakın perde açabiliriz"

Dünya Tiyatro gününün bir gün ile sınırlı kaldığına dikkati çeken Kayaokay, "Bir hafta olsa, o zaman bütün haftaya yayarız. İDT olarak 60'a yakın perdeyi ücretsiz açabiliriz. Bu da büyük bir katkı olur" dedi.

İDT Müdürü Zafer Kayaokay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda yapılacak çalışmalara da değinerek, "İstanbul Kültür Üniversitesi'ndeki salonumuza, bugüne kadar tiyatroya hiç gitmemiş 850 çocuğu getireceğiz. Hayatlarında ilk defa bu atmosfere girecekler. Oyun parkları kurulacak, hediyeler verilecek ve o gün tiyatroyu sevdirebilmek için elimizden gelen ne geliyorsa yapılacak. Çatalca ve İstanbul'un civar köylerinden çocuklar gelecek." diye konuştu.

Koşulların uygunluğu halinde, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne bağlı 12 şehirde bu tür organizasyonların yapılabileceğinin altını çizen Kayaokay, şunları söyledi:

"Bence buradaki hedef tabii ki seyirci ama yetişkin değil. Dünya Tiyatro Günü'nün önemini ve ne kadar ciddi bir şey olduğunu gençlere ve çocuklara anlatmak lazım ki geleceğin seyircisini oluşturalım. Ama bu olgun seyirciyi dışlamak anlamına gelmesin. Eğer sonraki nesillere bir şey yapacaksak, bu günün önemini gençler kavrıyor olmalı ki onlar da giderek bunu yaysınlar."

Türkiye'de tiyatro sanatının dünyanın gerisinde olmadığını vurgulayan Kayaokay, "Son 30 yılda inanılmaz bir gelişme var bu ülkede. Tiyatro da bundan nasibini aldı" dedi.

Kayaokay, cep telefonları ve teknolojinin yaşadığı değişimle dünyadaki gelişmelerin takip edildiğini ve tiyatro konusundaki gelişmelerin Türkiye'de uygulandığını kaydetti.

Yorumlara Git

Göz göre göre çıkmamıştı: Ali Koç’un cebinden mi çıkacak Mourinho’nun cebinden mi? Kasıtlı bir girişim…

Bakan Yerlikaya’dan soruşturma iddialarına sert tepki: ‘Alçakça bir yalan’

Türkiye'den çok sert F-35 tepkisi: Bu kararı alırsanız isabetli olur

Türkiye'de 350 milyar dolarlık altın rezervi! Her yerden fışkırıyor ama çok büyük bir sıkıntı var

Neler çıkıyor neler! CHP'li vekilin arabasında rezalet yeni detaylar