AKİT MENÜ

Dünya

Covid-19 PCR testinin FDA tarafından iptal edildiği iddiası

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi CDC'nin 21 Temmuz 2021 tarihinde duyurduğu 'laboratuvar uyarısı' ile, DSÖ’nün 17 Ocak 2020 tarihinde kabul ettiği Real-Time RT-PCR tanı kiti protokolünün kullanımına yanlış sonuçlar verdiği gerekçesiyle ön bildirimde bulunarak 31 Aralık 2021'de son vereceğini duyurdu. Dilipak ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede "Pandemi oyunu bitti" şeklinde açıklamada bulundu. Bahse konu olan haber teyit.org tarafından yanlış olarak analiz edildi.

2023-05-08 17:26:59

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Covid-19’un tanısında kullanılan PCR testlerinin kullanımına son verdiği iddia edildi. 

İddia ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) bir açıklamasına dayandırılmış. 

PCR testleri kullanımdan kalkmadı

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından üretilen tanı kitleri Şubat 2020'de onay aldı ve tanı için bu test kitleri kullanılıyordu. Acil bir durumda hızlı bir müdahale için bu gerekliydi. Ancak CDC artık ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylı SARS-CoV-2 Referans Panelleri'ni kullanan testlerden birinin de kullanılabileceğini söylüyor.

Nitekim CDC’nin iddiaya kaynak gösterilen 21 Temmuz 2021 tarihli açıklamasında, PCR testlerinin işe yaramadığı gibi bir tespit yer almıyor. Açıklamada mevcut tanı kitleri yerine, hem influenza hem de SARS-CoV-2’nin yeni varyantlarını da tespit edebilecek yeni bir PCR bazlı tanı kiti öneriliyor. 

Bu yeni testler, hem Covid-19'a yol açan SARS-CoV-2 virüsünü, hem de gribe neden olan influenza virüslerini tespit edebilecek. Böylece grip sezonunda iki hastalığı da tespit etmek için harcanan zaman ve kaynaktan tasarruf edilmesi amaçlanıyor. Yani burada iktisadi bir karar söz konusu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylı SARS-CoV-2 Referans Panelleri'ni kullanan testlerinin her birinin farklı tespit seviyeleri bulunuyor. Kuruma göre önerilen yeni kitler de PCR kadar isabetli sonuç veriyor; hatta çoğu PCR sistemini kullanıyor. 

Birçok doktor ve bilim insanı da bu kararın “PCR balonu patladı” şeklinde yorumlanamayacağını ifade etti.

PCR nedir?

Moleküler test olarak da adlandırılan Covid-19 PCR testi, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir laboratuvar tekniği kullanarak virüsün genetik materyalini tespit etmeye yarıyor. 

Burun ya da boğazdan alınan sürüntüye bu teknik uygulanıyor; böylece aranan spesifik virüsün varlığı ya da yokluğu, genetik materyaline bakılarak tespit ediliyor.  

PCR, uygulamanın kolaylığı, düşük maliyet ve yüksek duyarlılık eşiği gibi özellikleriyle birçok hastalığın teşhisinde tercih ediliyor.

Yorumlara Git

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı

Amerikalılar Trump’ın mitinginde dehşeti yaşadı! Gizli Servis bilerek müdahale etmemiş

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…