Kadın - Aile
Astarlı sütlaç tarifi | Astarlı sütlaç nasıl yapılır?
Kültürümüzün geleneksel tatlılarından birisi olan sütlaç, hafif olduğu kadar yapımı kolay bir tatlıdır. Sütlacın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan birisi de astarlı sütlaçtır. Peki, Astarlı sütlaç nasıl yapılır ve gerekli malzemeler nelerdir?
Astarlı sütlaç, Gaziantep mutfağında yaygın olarak bilinen bir tatlıdır. Yapımı kolay ve keyiflidir. Astarlı sütlaç yapmak isteyen kişiler internette tarifini araştırmakta. İşte merak edilen haberin devamı…
Astarlı sütlaç için gerekli malzemeler nelerdir?
Sütlacı İçin:
1 litre süt
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker(damak zevkinize göre azaltabilirsiniz)
1,5 tatlı kaşığı mısır nişastası & yarım çay bardağı su
Zerde için malzemeler:
800 ml içme suyu (4 su bardağı)
1 kahve fincanı pirinç
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası& yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı safran & yarım çay bardağı sıcak su
Zerde Yapılışı
1- Safran küçük bir kaseye alınır, üzerine ölçülen sıcak su eklenerek rengini verinceye kadar bir kenarda bekletilir.
2-Pirinç yıkanır ve süzülür. Üzerine yarım su bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.
3-4 su bardağı su ve toz şeker tencereye eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
4-Kaynayacak düzeye geldiğinde 7-8 dakika sonra ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri ve yarım çay bardağı su içine eritilen nişasta ilave edilir.
5-Safranlı su da süzülür, zerdeye eklenir ve bir taşım kaynatılarak ateşten alını
Astarlı sütlaç nasıl yapılır?
1-Pirinç tencereye alınır ve ılık suyla yıkanır suyu süzülür, üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir.
2-Pirinç suyunu çekine kadar pişer.
3-Süt tencereye alınır ve ardından aralıklarla karıştırılarak kaynaması beklenir.
4-Kaynamaya başlayınca toz şekeri eklenir, orta ateşte yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatılır.
5-Nişasta yarım çay bardağı su içerisinde karıştırılarak eritilir ve tencerede kaynamakta olan sütlaca eklenir.
6-Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirilir ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde doldurulur.
7-Yarısı sütlaçla dolu olan kapların kalan kısımları da zerde ile doldurulur.
8-Üzerine kuş üzümleri ve isteğe göre çam fıstıkları serpilerek servise hazır edilir.