AKİT MENÜ

Medya

Kökbörü nedir? Kökbörü oyunu nasıl oynanır?

Kökbörü ne? Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde geleneksel sporlardan 'Kökbörü' oynanan bir sahne yer alıyor. Peki, kökbörü nedir? Kökbörü nasıl oynanır? Kökbörü tarihi

2021-10-29 21:49:44

TRT 1 ekranlarında yayımlanan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde geleneksel sporlardan kökbörünün yer aldığı bir sahne yer aldı. Peki, kökbörü nasıl oynanır?

Kökbörü nedir? Kökbörü oyunu nasıl oynanır?

Kökbörü oyunu Türkler ’in tarihî ve millî sporlarından biridir. Bugün dahi Türkistan Türklerinin en önemli atlı sporlarından birini teşkil eden kökbörü oyunu, cirit gibi atlı bir spordur ve esası, at salıp koşarak oğlağı kapmak ve rakibin kalesinden geçirerek sayı kazanmak üzerinedir. Kökbörü oyunu, Türkistan kökenli olup, binlerce yıldan beri, atlı savaşçıların kendilerini barış zamanlarında zinde tutmak için oynadıkları atlı müsabakalardan biridir.

Günümüzde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Moğolistan, Tacikistan ve Afganistan’da oynanıyor. Oyun halen en doğal haliyle oynanmakta ve seyredildiği zaman tam bir savaş oyunu havası vermektedir.

Askerlik çağına gelen gençleri askere gönderme zamanı geldiğinde pek çok yerde askerlikle ilgili çeşitli oyunlar oynanır, yarışmalar yapılır ve eğlenilir. Bu oyunlardan birisi de kökbörüdür.

Yorumlara Git

1+0 evlerde gayrimeşru ilişkiler yaşanıyor! Bu evler yasaklansın

120 bin TL'lik o ürün için geceden kuyruğa girdiler!

İsrail, Müslüman âlemini eze eze yendi. Bunun lamı cimi yok! İster ne mutlu Türk ol ister ne mutlu Arap böyle giderse halimiz harap

Cihat Yaycı, Türkiye'yi uçuracak petrol ve doğalgazın yerini söyledi: Müthiş potansiyel var müthiş

MOSSAD ajanları fabrikada işçi oldu! Alçak saldırının perde arkası