AKİT MENÜ

Teknoloji

Operatörler Apple'a karşı birleşti!

Operatörleri, usulsüz sözleşmeler imzalamaya zorlamakla suçlanan Apple'ın başı büyük belada!

iPhone SE satışları istediği gibi gitmeyen ve Eylül sonunda gelecek iPhone 7'nin dahi kurtarması zor görülen Apple'ın başı şimdi de DGCCRF ile dertte. 

DGCCRF'yi bizdeki Tüketici Haklarını Koruma Kurulu'nun Fransa'daki (biraz daha geniş) bir versiyonu olarak değerlendirebiliriz. Tüketicilerin haklarını koruma, rekabeti denetleme ve dolandırıcılık eylemleri gibi işlere bakıyorlar.

İşte şimdi de gözünü Apple'a diken DGCCRF, Paris Ticari Mahkemesi'ne açtığı davada Apple'ın Fransız operatörlerini, kendi lehine olacak şekilde, usulsüz sözleşmeler imzalamaya zorlamakla suçluyor ve toplamda 48.5 milyon avroluk bir tazminat davası açıyor.

İddialar şu şekilde:

a) Operatörleri, üç yıllık bir süreçte, belirli bir sayıda iPhohne satın almaya zorlama b) Kendi reklamları için operatörlere ödeme yaptırma c) Garanti dahilinde bozulan iPhone tamir ücretlerini sübvanse etme d) Apple'a kendi markalarını ve patentlerini kullanma izni verme


Gördüğümüz gibi iddiaların hepsi birbirinden ciddi. Eğer mahkemenin nihai kararı Apple aleyhine çıkacak olursa, Apple'a ülkenin ticari yasalarını çiğnemekten 48.5 milyon avroluk bir fatura kesilecek. Bu meblağın €14 milyonunun SFR'ye, €11.6 milyonunun Orange'a, €8.2 milyonunun Free Mobile'a ve €6.7 milyonunun da Bouygues Telecom'a ödenmesi bekleniyor. Üzerine de Apple'a €8 milyonluk bir ihlal, masraf vs. faturası çıkacak.

Apple'ın toplam gelirinin yanında bu tutarın devede kulak kaldığı doğru ama olayı asıl değerlendirmemiz gereken nokta buradan çıkacak kararın emsal niteliği taşıyacak oluşu. Netice itibarı ile küresel çapta diğer ülkelerin de kendi operatörleri için düğmeye basması kaçınılmaz olacak.

Bu arada Apple'a AB tarafından açılan vergi kaçırma soruşturmasının da devam ettiğini not olarak düşelim. Bildiğimiz gibi Apple'ın İrlanda'daki şirketleri vasıtasıyla düşük vergi ödeyip ödemediğini inceleniyor. Eğer burada da karar Apple aleyhine çıkarsa, ki gidişat bunu gösteriyor, 8 milyar avroluk bir geriye dönük vergi ödemesi cezasına çarptırılacak ki, her ne kadar kasasında 200 milyar doları aşkın nakit rezervi olsa da, Apple için bile büyük bir rakam bu! Ki zaten bu sebeple Tim Cook da bu yılın başında Brüksel'de hem AB yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi hem de lobi faaliyetlerinde bulundu. Hatta görüşmelerin ertesinde "Apple, Avrupa'da 1,4 milyondan fazla istihdam sağladı'' şeklinde bir tweet ile aba altında sopa göstermeyi de imal etmemişti!

Yorumlara Git

Petrol fışkıran kuyu için flaş karar! El konulacak

Adalet Bakanı Tunç'tan şehit polis hakkında açıklama!

İmam hatipliler için skandal sözler! Yakışmadı sana Erbakan

Terör İsrail, o ülkenin başkentini vurdu

Türkiye'ye gelen Ruslar otel dışına çıkmaktan korkuyor! İşte sebebi