AKİT MENÜ

Teknoloji

Sara krizi için çip geliştirildi!

Beyin hareketlerini gözlemleyen bu çip, epilepsi nöbeti öncesinde hastaları uyaracak.

IBM ile ortak çalışma yapan Melbourne Üniversitesi araştırmacıları, yerleştirilebilir bilgisayar çipi geliştirdi. Bu çip hastaların beyin aktivitelerini görüntülüyor ve epilepsi nöbetleri gerçekleşmeden bunu fark edebiliyor. IBM'in TrueNorth teknolojisi temelinde üretilen bu çip, sinir ağı mimarisine dayanıyor. Yani Facebook ve Google'ın kullandığı yapay zeka ile aynı doğrultuda çalışıyor.

Bu sinir ağlarına nesne tanımlama yetisi de öğretilebiliyor. Üniversite araştırmacıları, kendi geliştirdikleri bu çipe elektriksel biçimleri belirleme ve nöbet öncesi uyarı verme kabiliyetini öğretmeyi hedefliyor. Melbourne Üniversitesi araştırmacılarından Stefan Harrer konuyla alakalı “Belirli hastalar için belirli nöbetleri öncesinden tespit etmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı. Fakat öğretim başlamadan önce, ekibin daha fazla ham veri elde etmesi gerekiyor.

Henüz test aşamasında sistemin kanıtlanması gerekiyor. Güncel test sonuçlarına göre, beyin dalgalarını analiz etmekle görevlendirilen çip %76 oranına başarı sağlıyor. Bu oran, test simülasyonlarına göre 10 puan düşük olduğu anlamına geliyor ancak bilim insanları istedikleri başarı oranına erişeceklerini öngörüyor.

Sistem şimdilik köpekler üzerinde denenmeye devam edecek. Ekip önümüzdeki ay geldikleri noktayı bir konferansta açıklamayı planlıyor. Kesin başarı sağlandıktan sonra önümüzdeki yıllarda insanlar üzerinde denemeler başlayacak.
(Yeni Şafak)

Yorumlara Git

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık

İsrail’den OHAL kararı!

Gergerlioğlu’nu siyah poşet gerdi!

Türk hayalet planör 1000 metre derine daldı! Her yerde denizaltıları arıyor

Petrol fışkıran kuyu için flaş karar! El konulacak