AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Güçlü bir bağışıklık için meyve ve balık

Bağışıklık sistemi insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir savunma sistemidir.

Güncelleme Tarihi:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Hangi Gıdalar Tüketilmelidir? Uzman  Diyetisyeni Nurdan Çeliktaş, “Güçlü bir bağışıklık için portakal, kivi gibi meyveler ile omega 3 yönünden zengin olan balıkların sıklıkla tüketilmesi gerekir” dedi.

Bağışıklık sistemini güçlendiren şeyler

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme tüm yaş gruplarında olduğu gibi çocuk ve gençlerin sağlıklı gelişimi için de büyük önem taşıyor. Özellikle okullarda bir arada bulunan çocuklar ve sosyal hareketliliği yüksek olan gençlerin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması, korona virüs pandemisinin toplumdaki yayılımını da yakından etkiliyor. 2030 Stratejik Planı'nda “Halk Sağlığı”na özel bir yer ayıran Türk Kızılay, daha sağlıklı bir toplum için bir dizi uyarıda bulundu. Kızılay Kartal Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Diyetisyen Nurdan Çeliktaş, korona virüs pandemisinin yanı sıra nezle ve gribin de mevsim itibarıyla sık görülen rahatsızlıklar arasında yer aldığına dikkat çekerek, sağlıklı beslenmenin önemine işaret etti.

Bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli

Güçlü bağışıklık için kış mevsiminde sebze tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Nurdan Çeliktaş şöyle devam etti:

“Selenyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini gibi vitaminler antioksidandır. Brokoli A ve C vitamininden, havuç A vitamininden, kivi C vitaminden zengindir. Bu yüzden brokoli, karnabahar, pırasa, kereviz, havuç, Brüksel lahanası gibi sebzeler; kivi, portakal, elma, greyfurt, ananas, mandalina gibi meyveler tüketilmelidir. Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri hem kalsiyum hem de D vitamini içerir. Ayrıca deniz ürünlerinde, yumurtanın sarısında, güneş görmüş mantar türlerinde de bulunur. Somon, hamsi, istavrit gibi balıklarda bulunan omega 3 yağ asidi virüs ve bakterilerle savaşmada etkili olduğu gibi beyin fonksiyonlarının gelişiminde de etkilidir. Balıktan haftada iki üç kez fayda sağlanmalıdır” diye konuştu.

Doku onarımında ve kasları korumada görevli olduğu için tavuk ve kırmızı et tüketiminin de düzenli yapılması gerektiğini aktaran Çeliktaş, “Tavuk çinko kaynağı, kırmızı et demir kaynağıdır. Kırmızı et, sakatatlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kurutulmuş meyveler demirden zengindir” dedi.

Çiğ badem, çiğ ceviz, çiğ fındık gibi sert kabuklu kuruyemişlerin E vitamini ve selenyum bakımından zengin olduğunu belirten Çeliktaş, özellikle çocukların ve gençlerin günlük beslenmesinde 15- 20 tane tüketmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Sindirim sistemini güçlendirmek için kuru baklagiller ve su tüketilmeli”
Kızılay Kartal Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nurdan Çeliktaş, “Kışın hareketin azalması ile sindirim problemi önüne geçilmesi için posa içeriği yüksek nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagillere de haftada iki üç kez yer verilmelidir” dedi.

Çeliktaş, “Şeker ve şekerli besinlerden, hamur gıdalarından uzak durup posa içeriği yüksek tam tahıllı ekmek, bulgur gibi tahıllara da belli ölçüde yer verilmelidir. Ayrıca su vücut ısısının dengelenmesini ve toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu yüzden günlük 1,5 ile 2,5 litre içilmelidir” ifadelerini kullandı.

Doğal bağışıklık nedir?

Doğuştan gelen bağışıklık sistemi ya da doğal bağışıklık diğer organizmaların enfeksiyonlarına karşı spesifik olmayan yolla koruma yapan ev sahibinin savunmasındaki hücreleri ve mekanizmaları kapsayan bir bağışıklık sistemi çeşididir.

Fırında balık nasıl pişirilir? 

Balık fırında kaç derecede pişer?

Ancak standart bir fırın için konuşacak olursak 180 – 200 derecede ortalama 20-25 dakikada balıklarımız pişmiş olur. Fırında çipura yaparken balıklarımızın piştiğini rengine bakarak da anlayabilirsiniz. Balık çiğken parlak bir renge sahiptir.

Fırında Balık Tarifi: Balık Fırında Nasıl Yapılır?

 - 4 adet çipura ve ya levrek

 - 4 yemek kaşığı zeytinyağı

 - yarım çay kaşığı karabiber

 - 1 tatlı kaşığı tuz

 - 4 tane defne yaprağı

 - 4 dilim limon

 - 6-7 diş sarımsak

 - 1 tane orta boy soğan

Fırında balık nasıl pişirilir?

Öncelikle balıklar iyice temizlenerek kirli sulardan arındırılır. Suyu süzülen balıkların her iki tarafına da bıçakla üçer adet çizik atılır. Bir kasenin içinde zeytinyağı, karabiber ve tuz karıştırılır. Bu karışım da balıkların hem içine hem de derilerine doğru özenle sürülür. Tepsinin içine yerleştirilen balıkların içine bir adet soğan halkası konulur. Bunun üzerine defne yaprağı ve limon da konulur. Balıkların üzerinde bıçakla kesik atılan yerlerin içine sarımsaklar özenli bir şekilde yerleştirilir.

Bağışıklığı güçlendiren gıdalar için TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

İşgalciler Somaliland'in hamiliğine soyundu

Duyarlı STK’lardan operasyonlara destek: Madde bağımlığı bekaa sorunu haline geldi

CHP'nin İstanbul'daki kalesine grev kararı asıldı

Her anı rezalet! Aldattığı karısını, sevgilisi ile kız arkadaşına öldürtmüş!

Ömer Çelik'ten Suriye mesajı