AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Beyni koruyan iyot hangi besinlerde bulunur?

Bebeklik döneminden itibaren yeterli ve düzenli miktarda iyot alımına dikkat edilmesi gerekir. Beyin sağlığı için hangi besinleri tüketmemiz gerekiyor? İşte beyin sağlığımızı etkileyen yararlı ve zararlı gıdalar...

Güncelleme Tarihi:

İyot, tiroid bezinin işleyişini düzgün sürdürmek için gerekli temel maddedir. Tiroid bezi, iyodu tiroid hormonlarını sentezlemede kullanır. Tiroid hormonları büyümeye ve hücre hasarı onarımına yardımcı olur, metabolizmayı ve diğer önemli vücut fonksiyonlarını kontrol eder.

Beyni koruyan iyot 

Boyundaki tiroid bezinden salınan tiroid hormonları içerisinde yer alan önemli minerallerden biri olan iyotun yeterli miktarda alımı her yaş için önemlidir. Hamilelik sürecinde orta düzeyde iyot eksikliği bile fetüsün beyin gelişimi üzerinde kalıcı etki bırakabilir. Bu dönemde yetersizliğe bağlı temel hastalık zeka geriliği, şaşılık ve sağırlık ile karakterize kretenizmdir. Ayrıca iyot tüketimi yetersiz olan annelerin çocukları daha düşük doğum ağırlığına sahip olmaya meyillidir ve yaşama ihtimalleri sağlıklı çocuklara oranla daha azdır.

Çocuğun hayatının ilk iki yılında iyottan yetersiz beslenmesi bilişsel ve motor gelişimin gecikmesine neden olarak konuşma, öğrenme, okuma ve davranış bozuklukları oluşturabilir. Tiroid hormonlarının bileşiminde bulunan iyot ayrıca vücudun enerji metabolizmasını da düzenler. Tiroid bezinin az çalışması ve tiroid yapımı için gerekli iyotun yetersizliği sonucunda vücut dokuları için gerekli tiroid hormonu salgılanamaz ve tiroid hormon seviyesi düşer. Metabolizma yavaşlar, kabızlık oluşur. Kan yağları fazla yakılamaz, kolesterol ve kan yağları yükselir. Bu nedenle hipotiroidi hastaları kilo vermekte sağlıklı bireylere kıyasla zorluk yaşar. Yetişkinlerde iyot eksikliği ile karakterize guatr hastalığı da sıklıkla görülmektedir.

İyot en çok hangi besinde bulunur?

Deniz ürünleri. Tuzlu su balıkları İyot hangi besinlerde bulunur denildiği zaman akla ilk gelen tabii ki deniz ürünleridir.  En çok iyot içeren balıkları şu şekilde sıralayabiliriz; Ton balığı, morina balığı ve mezgit balığı. Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları. Patates. Süt ve süt ürünleri. Kızılcık.

Ruh ve beden sağlığımız kadar beyin sağlığının önemi de her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Uzmanlar sağlıklı yaşlanmanın en önemli unsurlarından birinin beynin sağlıklı yaşlanması olduğunu belirtiyor.

Beyin sağlığı için hangi besinleri tüketmemiz gerekiyor?

Brokoli yüksek seviyede vitamin, antioksidan, antikanser bileşik ve lif içeriyor. Brokoli, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olan iki önemli besinin kaynağıdır. Biri, K vitamini; bilişsel yeteneklerin güçlendirilmesine yardımcı olup, zengin Kolin (Choline) vasıtasıyla hafızayı arttırdığı bulunmuştur

E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.

Magnezyum hafızayı destekler

Özellikle kalp ve beyinde diğer dokulardan daha yoğun bulunması, nörolojik ve kardiyak sağlık üzerinde etkili olmasını sağlar. Magnezyum 300'den fazla enzimin yapısına katılarak doku ve organlardaki biyolojik reaksiyonu gerçekleştirir. Enerji üretiminde, besin öğelerinin metabolizmasında, kas ve sinirlerin uyarılmasında, glikoz kontrolünde, kan basıncının düzenlenmesinde görev alır.

Magnezyum beyin hücreleri arasında bağlantıyı sağlayan sinapsları güçlendirir ve beyindeki hipokampüs bölgesince denetlenen uzun dönemli belleğin sürdürülmesini sağlar. Magnezyum eksikliği durumunda hatırlama ve konsantrasyon problemleri oluşabilir. Ayrıca yapılan araştırmalarda magnezyumun Alzheimer hastalığında oluşan amiloid plakları yüzde 36 oranında azaltabileceği; bununla birlikte Parkinson, multiple skleroz gibi nörolojik hastalıkların tümünde etkin olduğu ortaya konulmuştur. Magnezyum duygudurumu ve stresi de düzenler, bu nedenle eksiklik durumunda depresyona, anksiyeteye ve aşırı telaşlanmaya eğilim gözlenir. Diğer bir yandan kronik stres varlığı da magnezyum seviyesini düşürür.

Çinko Kan- Beyin bariyerini güçlendiriyor! Soğuk algınlığına karşıı koruyor

Çinko beyni toksik ajanlardan ve yabancı maddelerden korur. Eksikliğinde kan-beyin bariyerinin geçirgenliği artar ve beyin bakteri, virüs maruziyeti ile karşı karşıya kalır. Çinko seviyesinin azalmasıyla şizofreni hastalığı arasındaki bağlantı da bazı çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca çinko yetersizliğinin okul çağı çocuklarda hiperaktivite semptomlarının artmasına neden olabileceği bildirilmiştir.

Çinko, T lenfositler gibi vücudun bağışıklık elemanlarını devreye sokarak üst solunum yolu enfeksiyonlarını daha kısa sürede atlatmanıza yardımcı olur. Bir araştırmada, çinkonun öksürme, hapşırma, baş ağrısı, ateş gibi soğuk algınlığı semptomlarını yüzde 40 oranında azalttığı bulunmuştur.

Bu besinler beyni bitiriyor, sofranızdan uzak tutun

İşte beyni zararlı etkileyen o besinler: Şeker ve şekerli besinlerin tüketilmesi nörolojik problemlere neden olabilir. ... Fast-food ve kızarmış besinler. Fast-food ve kızarmış besinler. Yapay tatlandırıcılı besinler. Çok tuzlu besinler.

 

 

 

Yorumlara Git

Kazakistan'daki uçak faciasında "savaş başlığı" şoku

Asya'da ortalık karıştı! ABD'den "endişeliyiz" yorumu geldi

Batı Yaka’da kaçak yerleşim genişletildi: Filistin arazileri hedef alındı

CHP'li meclis üyesi sırtından bıçaklandı!

Suriye'de sıcak gelişme! Aidiyeti henüz resmen doğrulanmamış savaş uçağından hava saldırısı