AKİT MENÜ

Teknoloji

Ekonomik durgunluk Apple'ı da vurdu!

Akıllı telefon piyasasındaki durgunluğun giderek yükselmesi en sonunda Apple'da bile etkisini göstermeye başladı.

'Bile' diyoruz çünkü bildiğimiz gibi iPhone kullanıcıları açık ara en yüksek marka sadakatine sahip kitle. Dahası gelir grubu ortalaması alındığında da üst segmentte yer alıyorlar. Yani ekonomik sıkıntılardan görece en az etkilenen kesim.

Nikkei'nin aktardığı rapora baktığımızda Apple'ın başta Foxconn olmak üzere üretici iş ortaklarına gönderdiği bilgilendirmede üretimde kesintiye gitme kararı aldığını görüyoruz ki yıl bazlı değerlendirdiğimizde %30 gibi oldukça ciddi bir oranla karşılaşıyoruz. Yani diğer bir deyişle Apple, 2015'in ilk çeyreğinde ürettiği her 100 iPhone'a karşılık bu sene rakamı 70'e çekti. Dahası üretimdeki kesintinin bu çeyrekte de sürdüğü belirtiliyor ki bildiğimiz gibi yeni model iPhone SE bu ayın başında satışa sunulmuştu. iPhone 6S ile 6S Plus satışlarının ise öngörülenden düşük seyrettiğini zaten biliyoruz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi durgunluk sadece Apple'a değil tüm akıllı piyasasına yönelik. Araştırma firmalarının raporlarına baktığımızda tarihin en yavaş büyümesinin bu yıl beklendiğini görüyoruz ki yıl bazlı büyümenin %10'u dahi bulmayabileceği belirtiliyor.

Apple'ın da buna paralel bu ay sonuna doğru yayımlaması beklenen ilk çeyrek finans raporunda iPhone satışlarının tarihte ilk kez yıl bazlı düşüş yaşayacağına işaret ediliyor. Hatırlarsak geçtiğimiz raporda da satış adetlerinde gerileme yaşanmış ancak 6S zamlı fiyattan çıktığından satışlardaki gerilemeye karşın karlılık sürdürülebilmişti. Bu kez ise her ikisinde de düşüş bekleniyor. Tahminler ilk üç aylık iPhone satışının 54.6 milyon adet olarak gerçekleşeceği yönünde ki 2015'in ilk çeyreğinde 61.2 milyon adet iPhone satılmıştı.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam