AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Canan Karatay: En tatlı zehir şekerdir!

Günümüzde en çok tüketilen besin maddelerinden biri olan şekerin zararları saymakla bitmiyor. "En tatlı zehir şeker" diyen Prof. Dr. Canan Karatay, şekerin zararını her fırsatta dile getiriyor. Şeker neden zararlı? Şekerin zararları nelerdir?

2022-03-19 10:36:05

Şeker neye denir?

Glikoz ve fruktoz yan yana geldiğinde "sakkoroz" meydana gelir. Yani şeker pancarı ya da şeker kamışındaki şeker budur, bu çaya da konan şekerdir. Şeker kamışı ya da şeker pancarından elde edilen şeker ilaveleri eşit oranda glikoz ve fruktoz içerir.

Şeker neden zararlı?

Yoğun şeker tüketimi insülin direncini tetikleyerek tip 2 diyabet riskini artırır. Bu durum da obeziteyi beraberinde getirir. Medicine enstitüsü raporuna göre şeker kan trigliserit ve LDL kolesterolü yükselmesine neden olarak kalp hastalığı riskini, fazla trigliserid birikmesi ise karaciğer yağlanmasını artırmaktadır.

Prof. Dr. Canan Karatay, şekerin karaciğeri mahvettiğini vurguladı. Sosyal medyadan faydalı paylaşımlarda bulunan Canan Karatay, şeker için "Bunun lamı cimi yoktur." dedi.

Şekerin tehlikeli besin olduğunu belirtti. Canan Karatay, "En tatlı zehir şeker, karaciğeri mahveder. Bütün hastalıkların temelini en tatlı zehir şeker atar." dedi.

Birçok etkinliğe konferansa katılan Canan Karatay şekerin hayatları mahvettiğini, şeker hastalığı, obezite, alzaymır, depresyon, parkinson, kanser hastalıklarına neden olduğunu vurguladı.

Şekerin zararları nelerdir?

Ciltte kırışıklık nedeni. Hafızayı zayıflatıyor. Kanser riskini artırıyor. Vücudun savunma sistemini zayıflatıyor. Diş çürüklerine neden oluyor. Obeziteye yol açıyor. Karaciğer yağlanmasını tetikliyor.

Karatay, 7'den 70'e herkese fındık tüketilmesini önderdi

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, fındığın çok önemli bir ürün ve besin kaynağı olduğuna işaret ederek, faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini söyledi.

Fındık doğanın vitamin ve mineral kaynağı

Karatay, 7'den 70'e herkese fındık tüketmesini tavsiye ederek, şöyle konuştu:

"Fındık doğanın vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle sınav öncesi çocuklara fındık yedirilmesini öneriyoruz. Çünkü fındık tüketildiğinde insanları zinde tutar. Ben her zaman söylüyorum, fındık fıstık çıtır çıtır, hem kan yapar hem ısıtır. Fındığın içerisinde demir, fosfor, magnezyum, omega 3 ve omega 6 vardır. Fındığın yağı da çok faydalıdır. Vatandaşlarımız yağlı olduğu için sakın yememezlik etmesin ya da çocuklarına yedirmemezlik etmesin. Mutlaka her fırsatta fındık tüketsin."

Yorumlara Git

Robot Sophia CHP’ye pahalıya patladı

20 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Bu köpeklere hala dur diyen yok! Saldırı anı kamerada

20 Eylül 1238: Mahmûd B. Ahmed Nâsîrî'nin vefatı (Alim)

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı