AKİT MENÜ

Sağlık

Şeker yüklemesi hamileliğin kaçıncı haftasında yapılır? Şeker yüklemesi zorunlu mu?

Şeker yüklemesi nasıl yapılıyor? Hamilelik sürecinde yapılan testler arasında yer alan 'Şeker yüklemesinin' ne olduğu, niye, nasıl yapıldığı araştırılıyor. Peki, şeker yüklemesinin zararları var mı? Kaç aylık hamile şeker yüklemesi yaptırabilir? Şeker yüklemesinin bebeğe zararı var mı?

Hamilelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için uzmanlar pek çok tahlil, test yapılmasını uygun görüyor. Özellikle anne adayları, şeker yüklemesi testinin gerekli olup olmadığını, bu testin bebeğe bir zararının olup olmayacağını merak ediyor. Peki, şeker yüklemesi ne nasıl oluyor?

Şeker yüklemesi hamileliğin kaçıncı haftasında yapılır? Şeker yüklemesi zorunlu mu?

Dünyanın en heyecanlı sürecidir hamilelik… Hem anne hem de baba adayları bebeklerinin dünyaya sağlıkla gelmesini sabırsızlıkla bekler… Hamilelik döneminde uzmanlar, anne-bebek sağlığının takibi için pek çok tahlil, test isteyebilir. Söz konusu testlerden biri de şeker yüklemesidir. Özellikle internette yer alan bazı olumsuz yorumlar sebebiyle hamileler bu testle ilgili kaygılar yaşayabiliyor.

Uzmanlar ise şeker yüklemesi testinin bebeğe ve anneye zarar vermediğini, gebelik takibinde bu testin mutlaka yapılması gerektiğini; asılsız bilimsel bir gerçekliğe dayandırılmayan yorumlardan annelerin etkilenmemesi gerektiği ifade ediliyor.

Şeker yükleme testi gebeliğinin 24 ile 28’inci haftaları arasındaki kadınlarda gestasyonel diyabetin varlığının incelenmesi amacıyla yapılır. Kişilerde bazı risk durumlarının varlığı söz konusu olduğunda ise testin yapılması gebeliğin daha erken zamanlarında gerçekleştirilebilir.

Glikoz yükleme testi sağlık kuruluşlarında 50 gram şeker içeren 150 ml hacmindeki sıvının tüketilmesi ile gerçekleştirilir. Şeker yüklemesini takiben 1 saat sonrasında kişinin kan şeker düzeyi ölçülür.

İncelenen kan şekeri düzeyi desilitrede 140 miligram’ın altında sonuçlanması normal olarak değerlendirilir. Bu değerin üzerinde tespit edilen kan şekeri düzeyi ise yaklaşık olarak %80 ihtimalle gestasyonel diyabete işaret ediyor olabilir. Bu durumun tam olarak aydınlatılması amacıyla hekim tarafından glikoz tolerans testi gibi bazı diğer testlere başvurulabilir.

Yorumlara Git

Bu magandalık son bulsun artık! Cehaletin faturası minik Nisa’ya çıktı

Akit’in haberi ses getirdi! 60 milyonun hesabı sorulacak

Türkiye’den 694 milyon tonluk dev keşif! Ankara, Çin ile beklenirken ABD ile anlaştı

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!