AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Mutfak temizliğinizi kolaylaştıracak yöntemler! Temizlikle ilgili pratik bilgiler 2022

Kışlık kıyafetleri kaldırmanın kolay yolları neler? Mutfağınızı temizlemek için kullanabileceğiniz en pratik ve en etkili yöntemleri sizler için bir araya getirdik. Günlük hayatınızı kolaylaştıracak pratik bilgiler ile hayat daha rahat! İşte çok işinize yarayacak bilgiler...

2022-05-29 14:38:51

Evde temizliğe ve hijyene oldukça önem gösterenler, ölsün mikroplar diyenler, inatçı lekelere pabuç bırakmak istemeyenler, çiziklere, kire, pasa geçit vermeyenler için pek bilinmeyen harika bilgiler var.

Çiziklerle dolu masalardan mutfak dolaplarındaki inatçı lekelere her şeye öyle güzel pratik çözümler var ki daha önce bunları neden kimse bana anlatmadı diye hayıflanabilirsiniz. Şimdi evi pırıl pırıl yapma zamanı.

Temizlikle ilgili pratik bilgiler 2022

Mutfak, her evde , tüm evin en mikrop dolu odasıdır. Bu mikroplar, çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Bu nedenle kapsamlı temizlik, sağlığınız ve ailenizin sağlığı için çok önemlidir.

Aspiratörü Temizlemek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

Mutfağınızda en çok yağ toplayan şey kesinlikle davlumbazdır. Ocağınızın üzerindeki havalandırma delikleri tüm kiri kendine çeker.

Temizlemek için şu işlemi uygulayın:

Aspiratör filtresini çıkarın. Büyük paslanmaz çelik bir tencerede suyu kaynatın. Kaynar suyu köpürene kadar bir seferde yaklaşık yarım fincan karbonat ekleyin – dikkatli olun, bir seferde çok fazla eklemeyin! Bu karışımda filtrenin kaynamasına izin verin. Büyük bir tencere kullanırsanız, havalandırma filtresini çevirmeniz gerekmez. Yağın dökülmesini izleyin. Bu işlemden sonra havalandırma filtreniz yepyeni görünecek!

Mutfaktaki derz aralarının yepyeni görünmesini sağlayın.

Büyük veya küçük – her türlü derz çok fazla kir barındırır. Fayansların üzerine karbonat serpin.

 Yarım fincan çamaşır suyu ile doldurulmuş bir sprey şişesi kullanın ve kabartma tozunun üzerine püskürtün. Birkaç dakika sönmesine izin verin. Kiri fırçalayın. Yine de çok uzun süre beklemeyin – bir süre sonra kir yeniden yerleşecektir.

Mahvolmuş Tavaları yenileyin.

Bu numarayı biliyorsanız, tencere ve tavalarınızı yepyeni gibi göstermek oldukça kolay bir iştir.

Tavaya ince bir tabaka su dökün. Birkaç damla sirke ekleyin. Orta ila yüksek ateşte ocağa koyun ve suyu kaynatın. Tavayı ocaktan çıkarın ve yavaş yavaş bir avuç karbonat ekleyin – bu şekilde çözelti köpürmez. Çözeltiyi tavadan dökün ve fırçalamaya başlayın. Gerekirse inatçı lekeleri bir miktar soda macunu (soda artı su, macun kıvamına getirerek) ile ovalayabilirsiniz.

Bulaşık süngerinizi temizleyin.

Süngerler bir tabaktan diğerine tonlarca bakteri aktarabilir, bu yüzden onları en az birkaç günde bir temizlemelisiniz. Bunu yapmanın yolu ise: Süngeri bir bardak su ile birkaç dakika mikrodalgaya koyun. Ayrıca bulaşık makinesini uzun bir döngüde çalıştırdığınız zaman süngeri de beraber atabilirsiniz. Elbette yenisini almak gibi olmasa da şimdiye kadar sahip olduğunuz en temiz süngere sahip olacaksınız.

Ağır Yağlardan Kurtulmak

“Temizlenemeyen” lekelerin olağan kurbanları, pişirme kaplarıdır. Taze ve yeni görünmelerini sağlamak için : Temizlenmesi gereken kısmı bulaşık sabunu ve karbonat karışımı ile örtün. Üzerine sıcak su dökün ve 15 dakika bekletin. Bir parça alüminyum folyo alın ve ufalayın. Çanağı alüminyum topla fırçalayın. Tezgah aralarında temizlemek için kolay bir araç yapın.

Ulaşılması zor yerleri temizlemenin en kolay yolu ıslak bir havlu alıp bir bıçağın etrafına sarmaktır. Kirli noktalara temizleme solüsyonu ekleyin ve boşluktaki kiri fırçalayın.

Ocaktaki İnatçı Kirleri Temizleyin

Bu, fırçalamayı içermeyen bir yöntemdir.

Bir kilitli torba alın ve yarım fincan amonyakla doldurun. Ocağın parçalarını içine koyun ve torbayı kilitleyin. Bir gece bırakın. Bir sünger veya ıslak bir havluyla silin.

Mutfak musluğunu tekrar parlatın

Aşağıdakileri yaparsanız, muslukları temizlemek çok kolay ve daha hızlı olacaktır:

Bir kilitli torba veya küçük bir plastik torba alın. Musluğu kapatacak kadar sirke ve karbonat ekleyin. Torbayı musluğun üzerine koyun. Torbayı bir lastik bantla sabitleyin. Torbayı çıkarmadan önce yaklaşık bir saat bekleyin. Solüsyonun geri kalanıyla silin.

Faraş Kullanırken Tozlar İçin Muhteşem Bir Yöntem

Bu kullanışlı küçük numara, tozlu zeminlerde size yardımcı olacaktır. Yüzeyi süpürürken yere ıslak mendil atın ve faraşla üzerine tozu toplayın, toz ve tüylerin hepsi etrafa dağılmayacak ıslak mendile yapışacaktır.

Buzdolabındaki Koku

Buzdolabınızdaki hoş olmayan kokuyu yok etmek için – ya güvenilir bir karbonat ve sirke kombinasyonu ile yıkayın ya da:

Patates kabuklarını buzdolabına koyun.

Bir portakal veya limonun yarısını alın ve içine bol miktarda karanfil koyun ve rafa yerleştirin. Vanilya hayranıysanız – vanilya özüne batırılmış pamuklu bir top alın ve küçük bir kasede buzdolabına koyun.

KIŞLIK KIYAFETLERİ KALDIRMANIN KOLAY YOLLARI

Kazak, hırka, kaban gibi kaba kıyafetlerin vakumlanması tercih edilmelidir. Vakumlu poşetler kıyafetleri ince bir hale getirir hatta poşetler, kıyafetler içerisindeyken rulo haline bile getirilebilir. Bu da alandan kazanım sağlar. Bununla birlikte gömlek ve pantolonlar için de aynı yöntem uygulanabilir.

Ancak vakumlama ve katlama işlemlerinde sıkıntı oluşturan kıyafetler de bulunur. Bu tarz kıyafetler, askılanarak saklanmalıdır. Özellikle bu tarz sıkıntıların en çok yaşandığı gömlek ve kazaklar için, bu yöntem ideal olacaktır. 

Kıyafetlerin ardından ayakkabılara yönelilmelidir. Çizme ve bot tarzı ayakkabılar, kaldırılmadan önce havalandırılmalıdır. Bu işlem bittikten sonra muhakkak ayakkabı içleri için satılan deodorantlardan sıkılıp öyle muhafaza edilmelidir.

Kaldırılan kıyafetler için en büyük sorun, zamanla güve oluşmasıdır. Bunu önlemek için güzel koku yayılmasını da sağlayan naftalin ve lavanta kokusunu tercih edebilirsiniz. Kıyafetlerin arasına yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Son olarak, kıyafetleri yerleştirirken bir daha giyip giymeyeceğiniz parçalara göre ayrım yapılması gerekir. Bir daha giyilmeyecek olan parça hiç yerleştirmemelidir. Böylece alandan da tasarruf edilmiş olur. Ve kıyafetler muhakkak, vakumlanıp asılmadan önce otomatik programda yıkanmalıdır. Giysilerin muhafazası için yalnızca vakum ya da askı kullanılması gerekmez. Son dönemlerde giysilerin muhafazası için karton kutular ve plastik poşet ve kutular da kullanılabilir. Plastik poşetler için vakumlu modeller de bulunmaktadır.

Giysilerin de tıpkı canlı varlıklar gibi hava alma ihtiyacı bulunur. Bu sebeple saklama aşamasında hava alan kutular en ideal tercih olacaktır. Böylece giysilerin hem ömrünün uzun olması sağlanır hem de koku yayması engellenir.

İşte size, basit stratejiler, kolay çözümlerle oda oda düzen ve depolamanın püf noktaları…

7 ADIMDA EVİNİZİ ORGANİZE EDİN!

1- KARMAŞAYI ORTADAN KALDIRIN

Boşlukları doldurmak düzenin en büyük düşmanıdır. İşe ilk olarak etrafa dışarıdan biriymiş gibi bakmakla başlayın. Böylece fazlalıkları daha iyi görebilirsiniz. Önemli gördüğünüz eşyaları ayırın ve bir alana yerleştirin. Kendinize bunu en son ne zaman kullandım, gerçekten ihtiyacım var mı gibi soruları sorun ve buna göre ayıklamaları yapın.

2- FARKLI DÜŞÜNÜN

Depolama ürünlerinizi seçerken onları farklı tarzlarda seçmeyi deneyin. Cam kavanozlar veya metal sepetler karton kutulardan çok daha güzel durabilir. Evraklarınız içinde renkli dosyaları tercih edebilirsiniz. Aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz.

3- DÖNÜŞTÜRÜN

Bir mobilyayı illa ki planlandığı ilk işlevine göre kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin bir ofis mobilyası evde ekstra depolama alanına ihtiyaç duyduğunuzda muhteşem bir çözüm olabilir.

4- KULLANDIĞINIZ YERDE DEPOLAYIN

Bir şeyleri depolarken ne kadar sıklıkla ve nerede kullandığınıza dikkat edin. Örneğin yemek yapmayı çok seviyorsanız mutfak gereçlerini ocağın hemen yanında saklamaya dikkat edin.

5- ALANI MAKSİMUM KULLANIN

Eğer depolanacak eşyalarınız çoksa alanı en iyi şekilde değerlendirmeye özen gösterin. Örneğin kapı pervazlarının üstleri iyi bir alternatif olabilir.

6- GRUPLAYIN

İşlevi benzer olan eşyaları bir arada depolayarak zamandan büyük oranda tasarruf edebilirsiniz.

7- PLANLAYIN

Evinizi toparladıktan sonra bu düzeni devam ettirmenizi sağlayacak bir program oluşturun. Gerçekçi hedeflerle sık sık kontrol ederek evinizi düzenli tutmaya çalışın.

 

 

Yorumlara Git

Aselsan’ın ürettiği yerli telefonun önünü kesen Türk bakın kimmiş! Şu an hak ettiği yerde

“Bu utancı kaldır, kaldırabilirsen…” Cihat Yaycı Paşa’dan Yunan hadsizliğine sert tepki

Ali Koç da mı, "Yaşa Portekiz"ci! Fenerbahçe taraftarı çileden çıktı: Bu rezilliğe son verin

Türkiye, İsrail’le ticarete devam ediyor mu? DMM'den net açıklama geldi

AK Parti son dakika olarak duyurdu! 3 isim görevden affını istedi