AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Kuşkonmaz çorbası tarifi: Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl pişirilir?

Çalılık ve dikenlerin arasında yetişen ve toplaması zahmetli olan kuşkonmazın birçok faydası bulunuyor. Peki, kuşkonmaz bitkisi nedir, kuşkonmazın faydaları neler? Kuşkonmaz nasıl temizlenir, nasıl pişirilir? İşte kuşkonmaz tarifleri

2022-05-27 10:23:52

KUŞKONMAZ NEDİR?

Kuşkonmaz bitkisi; Asparagus officinalis olarak da bilinen kuşkonmaz çiçekli bir bitki türüdür. Ayrıca halk arasında serçe otu olarak da bilinir. Yabani kuşkonmaz özellikle B vitamini ve folik asit açısından oldukça zengin bir besindir. Çalılık ve dikenlerin arasında yetişen ve toplaması zahmetli olan kuşkonmaz otu, birçok derde deva olarak biliniyor.

Tohum olarak da ekildiği gibi doğal olarak da kendiliğinden yetişen kuşkonmaz, ortalama 10-15 cm kadar uzayabilen, nisan ve mayıs aylarında toplanıp yenen bir bitki.

KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?

Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.

Kuşkonmaz, özellikle A ve C vitaminiyle selenyum ayrıca beta karoten bakımından zengin olduğu için de antioksidan özelliğe sahiptir.

Antioksidanlar da kansere karşı koruyucudur. Kuşkonmazdaki saponinin de bir antioksidandır. Bu sayede hücrelerimizi oksidatif strese ve inflamasyona karşı korur.

Saponinin antikarsinojen ve antiinflamatuar etki gösterir. Kuşkonmaz aynı zamanda iyi bir folik asit kaynağı olduğu için yeni hücrelerin gelişimini destekleyip kanser hücrelerinin gelişimini önleyebiliyor.

İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsakları koruyup, kolon kanserine karşı da etkili bir rol oynuyor.

Kuşkonmazın, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için de faydalı olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar, hamile kalmak isteyen kadınların, kuşkonmazda bulunan B9 vitaminini  folik asit miktarını attırma da yardımcı olduğunu söylüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), iki yaygın doğum kusurunu önlemek için günde 400 mcg folik asit  alınması gerektiğini söylüyor.  Bir bardak kuşkonmaz porsiyon 35 mcg folat içerir, yani hamile kalmaya çalışıyorsanız  önerilen folik asit miktarını karşılamak için günde yaklaşık 6 bardak kuşkonmaz yemelisiniz.

Kuşkonmaz Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?

 Pratik bir tarif. Her zaman olmasa da mevsiminde yapıp yenmeli.

Faydaları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, ülkemizde yeni yeni tanınıp seviliyor ancak çok pahalı. Sınırlı sayıda üretici tarafından üretildiğinden kolay kolay bulmak da mümkün olmuyor. İlkbaharda yabani kuşkonmaz (tilkişen) Ege’de toplanıp pazarlarda satılıyor. Pekin’de yaşadığımız dönemde kuşkonmaz buraya kıyasla daha bol ve uygundu.  Umarım ülkemizde de hakettiği ilgiyi görüp, fiyatı ucuzlar ve her evin mutfağına kolaylıkla girebilir. Kuşkonmaz, makarnalara, risottaya da çok yakışıyor. Tabi et,tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak da çok lezzetli.

KUŞKONMAZ NASIL TEMİZLENİR? NASIL YENİR?

Kuşkonmazın üst kısmındaki sert bölüm sıyrılır ve yumuşak kısım yemeye hazırlanır. Çok fazla pişirilmemesi gereken bitki, çiğ yenebileceği gibi haşlama, kızartma, buharda pişirme gibi birçok yöntemle hazırlanabilir.

Kuşkonmaz Çorbası tarifi

Malzemeler: 1 demet kuşkonmaz 1 adet orta boy soğan 2 çorba kaşığı un 4 çorba kaşığı zeytinyağı / tereyağı 4 su bardağı sıcak su 1 su bardağı süt Tuz, karabiber

Yapılışı:

Tencereye yağı koyun. Küçük doğranmış soğanları ve kuşkonmazı ilave ederek kavurun. Sebzeler biraz yumuşayınca unu koyup 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Sıcak suyu ve sütü ilave edip karıştırarak, sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini de koyduktan sonra  çorbayı el blendırından geçirin.

KUŞKONMAZ PÜRESİ NASIL YAPILIR?

Kuşkonmaz püresinin hem kanserden korunmada yararlı olduğunu hem de vücut direncini arttırdığı düşünülüyor.

Malzemeler:
2 su bardağı doğranmış koşkonmaz,
1 su bardağı su,
1 çay kaşığı deniz tuzu,
1/4 çay kaşığı karabiber,
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
1 yemek kaşığı saf tereyağı.

Hazırlanışı:
Önce suyu tencerede kaynatın. İsterseniz su yerine kemik suyu da kullanabilirsiniz. Kuşkonmazların alt tarafından 2 santim kesin ve suyun içinde haşlayın. Suyu süzün ve kuşkonmazın soğumasını bekleyin. Daha sonra haşlanmış kuşkonmazları patates püresi kıvamına gelene kadar ezin. İsteğe bağlı olarak kuşkonmazları ezerken deniz tuzu, karabiber, Hindistan cevizi yağı ve tereyağını da ekleyin. Püreniz hazır.

Dış görünüşü ile ilgi çekiyor, hamilelerin ilgi odağı

Vitamin deposu olarak adlandırılan ve genellikle hamilelerin tercih ettiği kuşkonmaz, tezgahlarda 35 TL’den satılıyor.

Zonguldak’ta kent merkezinde faaliyetlerini sürdüren paşa manavı Zonguldak’ta ilk kez genellikle hamile bayanların tercih ettiği ve vitamin deposu olarak adlandırılan kuşkonmazı tezgahlara getirdi. Dış görüşünü ile büyük ilgi çeken kuşkonmaz, hamile bayanların ilgi odağı oldu. Demeti 35 TL’den satılan kuşkonmaz, kısa süre içerisinde tezgahlarda tükenme noktasına geldi. Vatandaşların kuşkonmaza ilgisi olduğunu söyleye esnaf Hüseyin Akgöz, “Kuşkonmaz yurt dışında yetişen bir bitki. Ülkemizde de yerli olarak Eskişehir’de yetişmekte. Vitamin olarak da çok faydalı. Hamile bayanlar için çok faydalı bir bitki. Çocukların gelişimi içinde çok faydalı. Fiyatı demet olarak 35 TL. Şekli biraz garip İnsanlar bu bitkiyi pek bilmiyor. Müşterilerimize bilsinler alsınlar diye biz tanıtıyoruz. Sonra’da hiç sormadan alıyorlar. Zonguldak’ta sadece bizde var. İlk zamanlarda insanlar çekiniyordu ama şuanda ilgi var” dedi.

Kuşkonmaz tohumu ne zaman ekilir? Kuşkonmaz bitkisi neye iyi gelir?

İlkbaharda; Mart, Nisan aylarında toprak ısınmaya başlayınca tohum ekimine başlanır. Ekilişlerinden 20-30 gün sonra çimlenme başlar. Çimlenmeyi kolaylaştırmak, zamanı kısaltmak için, tohumların daha önceden ıslak kuma katlanmaları veya hiç olmazsa 2 3 gün kadar suda ıslatılmaları faydalı olur.

Pek çok yemeğe katılarak yenebilen kuşkonmaz, kalp-damar, üreme, bağışıklık ve kemik sağlığı için çok faydalıdır. Afrodizyak etkisi vardır ve depresyona karşı en etkili bitkilerden biridir. İdrar yolu sağlığını korur ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin etkisini azaltır.

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz tohumu, organik madde ve harç bakımından zengin toprağa ekilir.

Çimlenme sorununu gidermek için tohumlar, 3 cm derinliğe ekilmelidir. ...

Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılır.  Çimlenme işleminden sonra düzenli sulama ve bakım ihmal edilmemelidir.

Dana veremi nedir,? Dana veremi (Sığır tüberkülozu) nasıl bulaşır, belirtileri? Et ve süt ürünlerinde tehlike!

(↓) Haberin detayları için (↓)TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı imzaladı! Bu fakülteler kapatıldı

Emeklilerin banka hesapları inceleniyor mu? Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi

Ne siber saldırısı? Resmen sivillere yönelik bir vahşet!

1+0 evlerde gayrimeşru ilişkiler yaşanıyor! Bu evler yasaklansın

120 bin TL'lik o ürün için geceden kuyruğa girdiler!