AKİT MENÜ

Sağlık

Diş ağrısına ne iyi gelir? Gece başlayan şiddetli diş ağrısında ne yapmalıyız?

Diş ağrısı neden gece olur? Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, diş eti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, diş eti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi.

2022-06-21 13:51:51

Dişte hissedilen ağrıların diş, diş eti ya da kemikten kaynaklanır. Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, diş eti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, diş eti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir. Dişin en dış katmanı olan minede sinir yoktur.

Bu nedenle dış uyaranlardan rahatsız olmayız ancak içteki dokulara doğru ilerledikçe his artar. Çürüğe neden olan çok sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte dişin içerisinde bulunan sinirlere ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe giderek şiddetlenir. Ağrı farklı şekillerde oluşabilir. Soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme esnasında baskıyla oluşan ağrı veya kendiliğinden başlayıp uzun süre devam eden ağrı görülebilir.

“Tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir”

Gece başlayan şiddetli diş ağrısının sebebinin ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlar. Bu iltihabi durum diş içindeki sinir-damar paketinde baskı oluşmasına ve özellikle gece uykudan uyandıracak şiddette zonklayıcı tarzda ağrıya sebep olur. Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin yöntemler işe yaramamakta, hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir. Ağrı diş çürüğü kaynaklıysa ve çürük ilerleyerek dişin sinirine kadar ulaşmışsa ya da diş siniri başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.) canlılığını yitirmişse, bu dişler “kanal tedavisi” ile tedavi edilebilir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon şişliğe neden olabilir, apse oluşabilir. Sonuç olarak tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir.

Peki diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısına evde neler yapılabilir?

Dişlerinizi fırçalamayı unutmayın

Kimi zaman diş ağrınızın nedeni dişteki çürüklerin ya da dişlerin arasında kalmış olan besinler olabilir. Bu nedenle öncelikle ağrınızı arttırmayacak şekilde, çok baskı uygulamadan dişlerinizi fırçalamayı deneyin. Temiz bir ağız ağrınızı hafifletebilir, fakat diş ipi gibi uygulamalarından kaçının. Diş ipi ağrınızın artmasına neden olabilir.

Gargara da ağız hijyeni açısından önemli

Diş, diş eti ve ağız içinin tamamının temizlenmesi için gargara yapmayı deneyin. Ağzın içerisinde ağrıya neden olan besin artıklarının uzaklaştırılması ve ağzın temizlenmesi ağrınızı azaltacaktır. Gargara olarak evde yapacağınız tuzlu su karışımını kullanabileceğiniz gibi eczanelerde satılan hazır gargaraları da tercih edebilirsiniz.

Sirkeli sudan gargara yapabilirsiniz.

Bir bardağın içerisine eşit miktarda su ve sirkeyi koyup karıştırın. Bu karışımı biraz ağızda bekleterek gargara yapın. Sirke ve su diş ağrısına iyi gelecektir.

Karabiber

Tohum halindeki karabiberi, ağrının bulunduğu bölgede bir süre bekletmek diş ağrısına iyi gelir. Suyun içine koyacağınız az miktarda karabiber de iyi bir gargara olabilir.

7. Soğan Yemek Diş Ağrınızı Azaltabilir

Çiğ soğan, tıpkı sarımsak gibi doğal bir ilaçtır. Az miktarda çiğ soğanı, eğer yapabiliyorsanız ağrının olduğu bölgede çiğneyin, bu uygulama diş ağrısını dindirir. Ağrınız çoksa soğanı ezip ağrının bulunduğu bölgeye sürebilirsiniz.

Zerdeçal macunu yaparak diş ağrınızı geçirebilirsiniz

Zerdeçalı biraz suyla karıştırıp macun kıvamına getirin. Zerdeçal macununu diş ağrısının olduğu bölgeye uygulayın. Zerdeçalın antiseptik özelliği diş ağrısına iyi gelir.

9. Nane sadece ferahlatmakla kalmıyor, diş ağrılarına da iyi geliyor

Taze nane yapraklarını ince ince kıyıp ya da mutfak robotundan geçirip suyla karıştırın. Bu karışımı bir süre dinlendirdikten sonra ağrıyan bölgeye uygulayın, ağrınızın azaldığını fark edeceksiniz.

Şişlikle beraber gelen ağrılarda soğuk kompres yapın

Dişteki ağrı iltihap kaynaklı ise genellikle dışarıdan görülebilir bir şişlik vardır. Bu şişliğin üzerine bir buzdolabı poşetine koyduğunuz buz ile kompres yapabilirsiniz. Bu işlemi kısa süreli uygulamanız gerekiyor.

Diş Ağrısı Anında Neler Yapılabilir?

Diş ağrısı esnasında yapılacak ilk şey dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır.

Sirkeli ya da tuzlu su ile gargara yapmak.

Karbonatın iltihaba olan etkisini kullanmak için karbonatlı su ile gargara yapmak.

Buz terapisi uygulamak.

Zerdeçallı su ile gargara yapmak.

Yatarken başı dik tutmak.

Ilık nane çayını ağrıyan bölgeye uygulamak.

Ağrıyan bölgeye pamuk veya parmak ile vanilya özü uygulamak.

Ağrıyan bölgeye kekik yağı uygulamak.

Çörek otu kaynatıp ılıyınca suyuyla gargara yapmak.

Yorumlara Git

Türkiye, İsrail’le ticarete devam ediyor mu? DMM'den net açıklama geldi

AK Parti son dakika olarak duyurdu! 3 isim görevden affını istedi

Fahrettin Altun’dan ‘soykırım’ çağrısı: Bir an önce harekete geçmeliyiz!

Türkiye resmen ayağa kalktı! Rekor kırıldı

Max Kownatzki Almanya'da duyurdu: Türkiye rakipsiz