AKİT MENÜ

Sağlık

D vitamini eksikliğinin öne çıkan 10 belirtisi

Yorgunluk, eklem ağrısı, düşük kemik yoğunluğu ve kilo alımı: Bunlar ve diğer rahatsızlıklar tedavi edebileceğiniz ve hatta tersine çevirebileceğiniz D vitamini eksikliği belirtileri olabilir.

2022-06-23 09:46:47

Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.

D vitamini eksikliği belirtileri kalp hastalığı, depresyon ve hatta kanser dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilmektedir. İşte vücudunuzda yeterince D vitamini olmadığının 10 belirtisi!

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

Depresyon ve anksiyete
Düşük kemik yoğunluğu ve kırıklar
Yorgunluk ve genel güçsüzlük
Kas krampları ve kas güçsüzlüğü
Eklem ağrısı (en çok sırt ve diz eklemlerinde görülür)
Kan şekeri sorunları
Bağışıklık zayıflığı
Kanda kalsiyum düşüklüğü
Ruh hali değişiklikleri ve sinirlilik
Kilo alma
D vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında dermansızlık ve tahammül düşüklüğü, yaraların geç iyileşmesi veya iyileşmemesi, el ve ayak kaslarında spazmlar yer alır.

D Vitamini Normal Değerleri Nedir?

D vitamini eksikliği belirtileri mi yaşıyorsunuz? İlk olarak, yukarıda listelenen sağlık sorunlarından bir veya daha fazlasına sahip olup olmadığınızı belirleyin. Genellikle göz ardı edilirler ve çoğu zaman gelip geçici durumlarla karıştırılırlar. Bu belirtilerden bazıları sizi etkiliyorsa, D vitamini eksikliği testi yaptırın.

Bu konuda uzmanlar arasında küçük ayrılıklar olsa da, çoğu uzman D vitamini değeri 10 ng / mL‘nin altında olduğunda bunu eksiklik olarak kabul eder. Birçok uzman normal D vitamini değer aralığını 20 ila 40 ng / mL olarak kabul eder.

Peki, olması gereken D vitamini seviyesi nedir? Sağlığınız, yaşınız ve yaşam tarzınız ideal D vitamini seviyenizin ne olması gerektiğini etkileyebilir. Doktorunuz sizi olması gereken seviye konusunda yönlendirecektir. “Yeterli” D vitamini seviyeleri için en sık kabul edilen aralık 30 ila 39 ng / mL‘dir. En sık önerilen “en iyi” aralık ise 40 ila 49 ng / mL‘dir.

D Vitamini Testi (25 Hidroksi Vitamin D veya 25 (OH) D) Değerleri

30 ng / mL’nin altı : Yetersiz
30 ila 39 ng / mL : Yeterli
40 ila 59 ng / mL : İdeal
60 ila 100 ng / mL : Tedaviyle ilgili
100 ng / mL’nin üstü : Aşırı yüksek
Depresyon, Anksiyete ve D vitamini eksikliği belirtileri
Yukarıdaki listede yer alan 1 numaralı belirtiyi, bu bölümde daha ayrıntılı inceleyeceğiz. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde depresyon ve D vitamini eksikliği belirtileri arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir.

D vitamin, D3 ve D2 olmak üzere iki farklı şekilde mevcuttur. Araştırmalar, D vitamini ve depresyon hafiflemesi arasındaki bağlantının D3 formuna (güneş ışığından elde edilen D vitamini ile aynı form) bağlı olduğunu göstermiştir. Bilim insanları, D vitamini eksikliği olan kişilerin normal düzeydekilere göre 11 kat daha fazla depresyona eğilimli olduklarını tespit etmişlerdir.

D vitamini eksikliği aslında istisnadan daha fazlasıdır ve daha önce hem psikiyatrik hem de nörolojik bozukluklarda rol oynamaktadır. Neden mi? Çünkü beyinde D vitamini reseptörleri vardır ve D vitamini beyinde ruh hali, öğrenme ve hafıza, motor kontrol ve hatta annelik ve sosyal davranışta rol oynadığı bilinen proteinleri etkileyebilir.

Tabii depresyonun tek nedeni D vitamini eksikliği değildir. Depresyonun diğer nedenleri arasında adrenal yorgunluk, nörotransmitter dengesizliği (örneğin serotonin ve dopamin), cinsiyet hormon dengesizliği (östrojen, testosteron), çevresel faktörler veya diğer besin yetersizlikleri (örneğin magnezyum ve omega-3) sayılabilir.

D Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?

D vitamini, yaşamımız için olmazsa olmaz süper besinlerden biridir. D vitamini eksikliği belirtileri tedavi edilmedi takdirde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:

Kemik mineral yoğunluğunda düşüş ve kemik erimesi
Çocuklarda Raşitizm
Sık sık soğuk algınlığı ve grip görülmesi
Astım
Tüberküloz
Şeker hastalığı
Diş dokusu hastalıkları
Kardiyovasküler hastalık (yüksek tansiyon ve / veya konjestif kalp yetmezliği)
Majör depresif bozukluk veya mevsimsel duygudurum bozukluğu
Multipl skleroz (MS)
Kanser
Boston Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, D vitamini eksikliğinin aslında DNA’nızı etkilediğini ortaya koymuştur.

D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Aşağıdaki listede D vitamini eksikliğinin nedenleri yer almaktadır:

Güneş ışığında yetersiz vakit geçirme
D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmeme
Yaş
Sindirim sorunları
Obezite
Böbrek veya karaciğer hastalığı

 

 

Yorumlara Git

Galatasaray'da Mourinho krizi çıkabilir! Gözler Okan Buruk’ta: Böylesi olmamıştı gerçekten…

Emekliler aman dikkat! Maaşınız kesilebilir

Milli takıma çok şey kazandırmış zaten! Şimdi de Süper Lig devine mi gelecek? Akıl tutulması bu olsa gerek…

‘İsrail 2 yıl içinde…’ Umarız dediğin olur siyonist yalakası Trump

''Makas atarak'' 5 kişinin ölümüne neden olmuştu! Trafik teröristine komik ceza