AKİT MENÜ

Ekonomi

Ürdün ile ticaret hacmi Türkiye’ye yakışmıyor

Türk-Ürdün İş Forumu’nda iş adamlarına seslenen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin kültür mirasının daha fazla ticaret ve işbirliğini gerekli kıldığını söyledi. Serbest Ticaret Anlaşması kapsamının genişletilmesi çağrısında bulunan Zeybekci, “Kardeş ve dost iki ülkeye 815 milyon dolarlık bir ticaret yakışmıyor” dedi.

2014-04-29 10:05:45

İBRAHİM ACAR / AMMAN - Sahip olduğu ticaret anlaşmalarıyla 1 milyar nüfusa sahip ABD, AB, Kanada, Singapur, EFTA, Afrika ülkelerine ulaşan Ürdün ile ticaret hacmini artırmayı hedefleyen Türkiye, iki ülke ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımlar atıyor. Türkiye-Ürdün Ortaklık Konseyi I. Dönem Toplantısı’na katılmak üzere Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci beraberinde iş adamlarıyla Ürdün’ün başkenti Amman’a ziyarette bulundu. Başkent Amman’da dün düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılması için bürokratik engellerin ortadan kaldırılması çağrısında bulundu. Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem El Halavani’nin de hazır bulunduğu forumda iki ülke iş adamlarına seslenen Zeybekci, Ürdün ile ticaret hacminin düşüklüğünden yakındı. 815 milyon dolarlık ticaretin iki ülkenin kardeşliğine ve kadim dostluğuna yakışmadığını anlatan Zeybekci, “Ortak değerlerimiz üzerinden ilerlersek Orta Doğu’yu yeniden dünyanın önemli bir ticaret merkezi haline getirebiliriz” dedi.

STA’NIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMELİYİZ

1 Aralık 2009 tarihinde imzalanan ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Ürdün Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) her alanda rahatlıkla kullanılması önerisinde bulunan Bakan Zeybekci, iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarının bunu gerektirdiğini anlattı. Zeybekci, “STA’nın içindeki engellemeleri tamamen kaldıralım. Her bir iş kalemi için serbest ticaret anlaşmasının hükümlerine dahil olup olmadığını tartışmak büyük bir zaman kaybıdır. Bu tür engellerin bu ziyaretimizle birlikte ortadan kalkmasını diliyorum” çağrısında bulundu.

ÜRDÜN’DE 2,3 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTIK

Türkiyeli iş adamlarının Ürdün’de toplam değeri 2,3 milyar doları bulan 35 projeyi başarıyla tamamlayarak teslim ettiğini anlatan Bakan Zeybekci, Türkiye olarak daha fazla işbirliğine her zaman hazır olduklarını kaydetti.

EL HALAVANİ: 1 MİLYAR NÜFUSLU PAZARIN KAPISIYIZ

Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem El Halavani konuşmasında daha fazla işbirliği önerisinde bulundu. Halavani, “EFTA, Singapur, ABD, AB, Kanada, Afrika ile STA’larımızla 1 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Türk yatırımcılar da bizim üzerimizden hiçbir engel olmadan bu ülkelere ulaşabilir. Gerçek bir ortaklıktan yanayız” dedi.

BÜYÜKEKŞİ: SEFER SAYISI ARTIRILMALI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Ürdün’e Türkiye’den 8 sektörün ağırlıklı ihracat yaptığını belirterek, yeni sektörlere de ulaşılması gerektiğini söyledi. Şu anda THY’nin Akabe’ye günde 2 kez sefer düzenlediğini dile getiren Büyükekşi bunun 3’e çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı