AKİT MENÜ

Teknoloji

Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Avea, eş zamanlı süreçte ‘American LEED Gold Sertifikası’ aldığını da açıkladı

2013 yılsonu sonuçlarına göre 14,5 milyon abonesinin yanı sıra çalışanları, bayi ve paydaşlarıyla, sürdürülebilirliği her alana taşıyarak hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirmeye odaklanan Avea; izlediği akıllı büyüme stratejisi doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmaları, uluslararası düzeyde en itibarlı kurum olarak kabul edilen Global Reporting Initiative’den (GRI) aldığı Sürdürülebilirlik Raporu ile onaylı hale getirdi.

2019-01-31 15:25:22

Avea eş zamanlı süreçte gerçekleştirdiği çalışmalara teknoloji üssü olarak konumlandırdığı Ümraniye binası adına da enerji ve çevre tasarımında liderliği temsil eden ‘American LEED Gold Sertifikası’nı almaya hak kazanarak, bu sertifikaya kendi kategorisinde sahip ilk ve tek şirket oldu.

Ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak adına hayata geçirdikleri çalışmaları Sürdürülebilirlik Raporu’nun sonuçları doğrultusunda değerlendiren Avea CEO’su Erkan Akdemir: “Tüm paydaşlarımızla olan ilişkilerimizi de detaylı olarak gözden geçirerek, bağımsız bir sivil toplum kuruluşunun görüşlerini ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (BMKİS) ilkelerini de baz alarak hazırladığımız bu raporla; sürdürülebilirlik performansımızı, Küresel Raporlama İnisiyatifi -GRI- ilkeleri kapsamında incelemiş olduk. Çevre dostu olduğumuzu tescilleyen American LEED Gold Sertifikamızın ise; aynı zamanda kurumsal itibarımıza da olumlu katkılar yapacağına inanıyoruz.”

Sürdürülebilirlik vizyonuyla, akıllı büyüme stratejilerine odaklı Avea, ürettiği yenilikçi teknolojiler, hayata geçirdiği projeleriyle ilklere imza atmaya devam ediyor.

Avea bu vizyon doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmaları, uluslararası düzeyde en itibarlı kurum olarak kabul edilen Global Reporting Initiative’den (GRI) aldığı Sürdürülebilirlik Raporu ile onaylı hale getirirken, American LEED Gold Sertifikası’nı da almaya hak kazanarak; Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe bu sertifikaya sahip ilk ve tek şirket oldu.

Avea CEO’su Erkan Akdemir; Avea’nın sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında yeşil binadan yeşil teknolojiye kadar çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak adına hayata geçirdikleri tüm çalışmaları değerlendirerek; ‘Avea Sürdürülebilirlik Raporu’nun sonuçlarını bir basın tolantısı ile açıkladı.

Erkan Akdemir, Ümraniye Avea Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede; Ümraniye Teknoloji Merkezi binasında hayata geçirdikleri “Yeşil Bina” konsepti ile enerji ve su sistemlerinden tedarik edilen ürünlere kadar, her noktada enerji tasarrufunu ve çevrenin korunmasını göz önünde tuttukları noktasının altını çizdi.

Avea’dan Sürdürülebilirlik Raporu

Enerji verimliliğini sağlamak ve çevreye verilen zararı bertaraf etme stratejileri kapsamında, bir Sürdürülebilirlik Raporu’na da imza attıklarını ifade eden Akdemir, bu hedef doğrultusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları şöyle özetledi:

“2013 yılsonu sonuçlarına göre 14,5 milyon olan abonemiz, çalışanlarımız, bayi ve paydaşlarımızla tüm iş süreçlerimizde sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde hareket ediyoruz. Uzun yıllardır, sürdürülebilirlik adına yaptığımız ve bize ‘American LEED Gold Sertifikası’nı da kazandıran tüm bu çalışmaları bir raporda topladık. Tüm paydaşlarımızla olan ilişkilerimizi detaylı olarak gözden geçirerek, bağımsız bir sivil toplum kuruluşunun görüşlerini ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (BMKİS) ilkelerini de baz alarak hazırladığımız bu raporla; sürdürülebilirlik performansımızı, Küresel Raporlama İnisiyatifi -GRI- ilkeleri kapsamında incelemiş olduk. Çevre dostu olduğumuzu gözler önüne seren aldığımız American LEED Gold Sertifikamızın ise kurumsal itibarımıza da olumlu katkılar yapacağına inanıyoruz.”

Akdemir: “Bu rapor,güvenilirlik ve şeffaflığımızın bir göstergesi”

Duyarlı ve sosyal şirketlerin sadece kâr değil, aynı zamanda topluma olumlu katkıda bulunmalarını ve kaynakların gelecek nesillere de aktarılması sorumluluğunu içeren sürdürülebilirlik anlayışı ile hareket ettiklerini dile getiren Akdemir; “Bu yaklaşım, ortakların sadece ekonomik kâr beklentisinde olduğu düşüncesinden çıkarak, bir şirketin sadece ortaklarına değil; daha geniş ‘paydaşlar’ grubuna karşı da sorumlulukları olduğu kavramına dayanıyor. Her zaman temel stratejimiz olan sürdürülebilirlik kapsamında, doğal kaynaklara ve çevreye saygılıyız. Diğer yandan, fırsat eşitliğinin sağlandığı bir toplumu ve gelişmiş bir ekonomiyi desteklemekteyiz. Bu rapor bu anlayışın bir sonucu” diye konuştu.

Avea’nın ‘Yeşil Bina’ Gururu: Ümraniye Teknoloji Merkezi

Avea’ya bu önemli sertifikayı kazandıran sürdürülebilir kaynak kullanımı ve geri dönüşüm politikalarına da değinen Akdemir; sertifikasyon sisteminde belirtilen kriterleri karşılamak için Ümraniye binasında yapılan ve hâlâ devam etmekte olan çalışmaları ise şöyle aktardı:

“İlk adım olarak ASHRAE standartlarına uygun şekilde, binanın enerji harcayan ana sistemlerinin enerji verimliliği etütlerini detaylıca gerçekleştirerek; enerji verimliliğini artırmak için bir yol haritası belirledik. Elektrik enerjisini, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik elde edilen bir tedarikçiden temin ediyoruz. Su tüketimlerinin takibini gerçekleştirdik; iyileştirmeler için gerekli sistemleri kurma yoluna gittik. Yağmur suları ile klima sistemlerine ait suların, yer altına yerleştirdiğimiz bir depoda toplanmasını sağlayarak; şebekeden su tüketimini azaltıyoruz.”

Bunların yanı sıra kampüs içerisindeki yeşil alanda bulunan bitkileri, yerel iklim koşullarına uygun, az su kaynağına ihtiyaç duyan bitkilerden seçtiklerini; dış aydınlatmada kullanılan armatürlerin ise ışık kirliliğine yol açmayacak armatürlerden seçildiğini söyleyen Akdemir;

“Düşük civalı floresan tip lambaları ve ozon tabakasına zarar vermeyen, küresel ısınmaya minimum etkisi olan soğutucuları kullanma alışkanlığı geliştirdik. Binada kullanılan temizlik malzemelerini yeşil sertifikalı, çevre dostu ürünlerden seçiyoruz. Elektronik ürünlerde ise düşük enerji tüketim değerlerine sahip; Energy Star logolu, verimli ürünleri tercih ediyor ve tüm bu kriterleri genel satınalma politikamıza adapte ediyoruz.

Sera gazı geri dönüşüm ve belediye firmalarıyla yaptığımız sözleşme ve protokoller dâhilinde, atıklarımızı direkt çöpe değil; geri dönüşüme gönderiyoruz. Ayrıca akü alımı yaptığımız sözleşmelerde, ‘Çevre Koruma Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak; atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda da ek maddeler bulunuyor” dedi.

Kaynakların korunması sayesinde yılda 300 bin KW tasarruf

Gerçekleştirdikleri kaynakların korunması ve verimliliği arttırma çalışmaları sayesinde, 1 yılda direkt ve dolaylı olarak 300 bin KW tasarruf hedeflediklerine dikkat çeken Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bahsettiğimiz tasarruf miktarı, yaklaşık 109 hanenin yıllık ortalama elektrik tüketimine denk. Yani neredeyse, yaklaşık 55’er daireli 2 binanın yıllık elektrik tüketimi de diyebiliriz. Servis kullanımı ve elektrik enerjisi tasarrufuyla, sera gazı emisyonu için 265 ton daha az salınım hedefledik. Bir insan, yılda ortalama 8 ton sera gazı emisyonuna sebep oluyor. Elektriğimizi rüzgâr enerjisi olarak satın aldığımız için dolaylı olarak diğer enerjilere nazaran, 4 bin 500 tona yakın salınımı engellemiş oluyoruz. Bunlar haricinde, dolaylı olarak dünyaya katkımızın binlerce ton olduğunu söyleyebilirim.”

Avea baz istasyonlarında ve TT sahalarında enerji verimliliği uygulamaları

Avea baz istasyonlarında uygulamaya koyulan Freecooling havalandırma sistemiyle yüzde 20 enerji verimliliği sağladıklarını; Süzme Sayaç Projesi ile de TT sahalarının OPEX’lerini düşürdüklerini vurgulayan Erkan Akdemir; bu sahalarda enerji ve kira ödemelerini minimuma indirerek 2012 yılında 2,3 trilyon TL’ye yakın kâr sağladıklarını belirtti.

Avea’nın iş ilkelerinin yalnızca şirket tarafından değil, Avea’nın iş ortakları ve tedarikçileri tarafından da uygulanmasını sağladıklarını ve bu kapsamda süreci takip ettiklerinin de altını çizen Akdemir,“Sürdürülebilirliği sağlamak ve yaygınlaştırmak adına yaptığımız her çalışmada; attığımız her adımda çalışanlarımızdan müşterilerimize ve iş ortaklarımıza kadar herkesi bu hareketin oyuncusu olarak konumlandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İşbirlikleri kapsamında, enerji tasarrufu alanında Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile çalışmaya devam ettiklerinin de altını çizen Akdemir;. yakın geleceğin “Akıllı Şehir” konseptinin bir ön çalışması niteliğinde olan Akıllı Ev”, “Akıllı Kiosk” ve “Akıllı Durak” projelerine dikkat çekerek; buralarda da yenilenebilir enerji kullandıklarını vurguladı.

Avea aboneleri faturayı çevreye ödetmiyor

Erkan Akdemir; ilk kez Avea tarafından başlatılan ve 2008 yılından beri uygulanmakta olan e-fatura sistemini tercih eden abonelerin, aylık faturalarını yalnızca elektronik ortamda aldıklarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mart ayı itibarıyla 3,9 milyon Avea abonesi; e-fatura hizmetini kullanıyor. Yani Avealılar’ın duyarlılığı; faturalar için 2007'de yıllık 1.010 ton olan kâğıt tüketiminin, 2009'da yıllık 763 tona düşmesini sağladı. e-fatura’yı tercih eden Avealı’lar, 2 yılda 247 ton kağıt tasarrufu sağlayarak; toplam 4 bin 199 ağacın kesilmesini önledi. Atık kağıt programımız kapsamında ise Avea bünyesinde toplanan yaklaşık 14 ton atık kağıdın geri dönüşümünü sağladık. Bu çalışmayla da 224 ağacın kesilmesini önledik.”

Erkan Akdemir: “Sunduğumuz teknolojilerle kurumsal müşterilerimizi de çevre-dostu yapıyoruz”

Teknoloji üreten ve uygulayan bir şirket olarak kurumsal müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak projelerde de enerji verimliliği ve çevreye katkıya odaklandıklarını ifade eden Erkan Akdemir, “Bu anlayışla M2M teknolojisini kullanarak hayata geçirdiğimiz mobil takip projelerimizle de çevrenin korunmasına ciddi oranda katkıda bulunuyoruz. Bu şekilde, işbirliği yaptığımız farklı sektörlerden birçok şirketin de dolaylı olarak çevreye katkı yapmasını sağlıyoruz” dedi.

Avealı çocuklardan pet şişelerden yapılmış “sürdürülebilir heykeller”

Avea’nın sürdürülebilirlik raporu çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmalar bunlarla sınırlı kalmayarak, Avea çalışanlarının çocuklarının imzasını taşıdığı bir etkinlikle de desteklendi. Avea, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen “23 Nisan Avealı Çocuklar Buluşması” etkinliğinde, Avealı çalışanların çocuklarına pedagoglar eşliğinde atıkları geri dönüşümle nasıl sanata çevirebilecekleri gösterildi. Avea’nın Ümraniye binasının girişinde sergilenmek üzere pet şişeleri ağaç ve zürafa heykellerine dönüştüren çocuklara geri dönüşüm, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik kavramları anlatıldı.

Erkan Akdemir konuyla ilgili olarak; “Sürdürülebilirlik ve çevre bilincini çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren aşılamak için böyle bir etkinliğe imza attık. Ancak sohbetlerimizde verdikleri yanıtlarla bu konudan tamamen habersiz olmadıklarını da göstererek bizleri şaşırttılar. Çocukların bu bilince bu kadar erken yaşta sahip olmaları, gerçekten mutluluk verici” dedi.

*Kutu 1

Avea Sürdürülebilirlik Raporundan Çevreci Rakamlar

e-fatura hizmetini kullanan 3,9 milyona Avea abonesi; bu duyarlılıklarıyla faturalar için 2007'de yıllık 1.010 ton olan kâğıt tüketiminin, 2009'da yıllık 763 tona düşmesini sağladı.

e-fatura ile 2 yılda sağlanan 247 ton kağıt tasarrufuyla; toplam 4.199 yetişkin ağacın kesilmesi önlendi.

 Avea, kaynakların korunması ve verimliliği artırma çalışmaları sayesinde 1 yılda direkt ve dolaylı olarak 300.000 KW tasarruf hedefliyor.

Bu tasarruf miktarı, yaklaşık 110 hanenin yıllık ortalama elektrik tüketimine denk gelmektedir.

Atık kâğıt programı kapsamında Avea, Avea bünyesinde toplanan yaklaşık 14 ton atık kağıdın geri dönüşümünü sağladı.

Avea, geri dönüşüme kazandırılan 14 ton atık kağıt ile tam 224 yetişkin ağacın kesilmesini önledi.

*Kutu 2

Avea KSS’lerde sürdürülebilirliği altyapıya yatırımla yakaladı

Avea’nın, futbolda geleceğin sporcularını yetiştirecek bir ekosistem yaratma hedefiyle başlattığı FCBEscola Camp Avea projesiyle yakaladığı başarı, Avea NBA Basketbol Kampı’nın da yolunu açtı.

Avea, hem futbol hem basketbolda altyapıya yatırım yapmak üzere geliştirdiği bu projelerle spora tutkun ve yetenekli gençlere farklı bir ufuk açacak ve hayatlarını değiştirecek bir dünyanın kapılarını açtı.

FCBEscola Camp Avea’da, 2 yılda gerçekleştirilen 4 kamp döneminde 50’ye yakın antrenör ve 500’e yakın genç kamplardaBarcelona’lı yıldızları yetiştiren eğitmenlerden; başarı sırlarının yanı sıra kişisel gelişimleri için de koçluk aldı. Bu antrenörler, bilgi ve deneyimlerini kendi öğrencilerine aktarmaya başladı.

NBA işbirliğiyle 2014’ün hemen başında, NBA’in tüm dünyaya eğitim veren koçu Neal Meyer liderliğinde ilki düzenlenen Avea NBA Basketbol Kampı’na ise 100 basketbol tutkunu genç eğitim aldı.

*Kutu 3

Avea Türk sporuna verdiği sponsorluk desteğini de sürdürülebilir modellerle

devam ettiriyor

Avea, spor sponsorluklarının yanı sıra dünyada bir ilke imza atarak gelir ortaklığı modeliyle uygulamaya koyduğu taraftar kartlarıyla da Türk futbolunun sağlıklı büyümesine destek veriyor.

Avea bugüne kadar Kartalcell, Fenercell, Bursasporcell, GSMobile, Kafkafcell gibi birbirinden önemli spor kulüpleriyle yaptığı işbirlikleriyle taraftarları hem aynı çatı altında gönül birliğinde buluştururken aynı zamanda takımlarına maddi olarak güç katacakları bir platform da sunuyor.

Her alanda olduğu gibi spor sponsorluklarında da sürdürülebilir modeller hayata geçiren Avea; bu alanda yine dünyada bir ilke imza attı. Gelir paylaşımı üzerine kurulu bir sistemle hayata geçirdiği takım işbirliklerini, Avea & Fenercell Mağazası ve kısa bir süre sonra da Avea & Kafkafcell Mağazası’nı açarak bu alandaki ayrıcalığını da bir kez daha kanıtladı.

Bilgi için:

Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.                                                       Cohn&Wolfe İletişim Danışmanlığı

Medya İlişkileri Bölüm Müdürü                                                     Medya İlişkileri Direktörü

Süheyla Akbulut                                                                                    Özge Aksoy Türker

Tel: 0212 460 12 52                                                                  Tel: 0212 328 31 39

suheyla.akbulut@avea.com.tr                                                    ozge.aksoy@grey.com.tr

 

Avea Hakkında

Türkiye’nin en genç ve hızlı büyüyen iletişim operatörü Avea, 2004 yılında kurulmuştur. Şirket, gelişmiş altyapısı ve teknoloji yatırımlarıyla müşterilerine yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunmaktadır. Avea, 2013 yılsonu itibariyle 14,5 milyon müşteriye sahiptir. 205 ülkede 677 operatörle uluslararası dolaşım anlaşması bulunan şirket, bir Türk Telekom iştirakidir. Avea’nın %89,99 hissesi Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye, % 10,01 hissesi İş Bankası Grubu’na aittir. www.avea.com.tr

Yorumlara Git

Erdoğan'dan Suriye çıkışı: Biz hazırız!

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…