AKİT MENÜ

Kadın - Aile

En güzel ve lezzetli aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı: Tam ölçülü bu tarif hem besleyici hem de bir şifa deposu

Diyetisyen Müge Mertcan, birlik beraberliğin ve bereketim sembolü olan aşurenin içerisindeki birçok besin ile hem besleyici hem de bir şifa deposu olduğunu belirtti. Türk kültüründe önemli bir yeri olan bu lezzet, Muharrem ayının 10. Günü olan bugünde yapılıyor. Tahıllar, taze ve kuru meyveler, kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan aşure tatlısı tarifiyle bugün milyonların gündeminde...Bu lezzetin yapımında bazı püf noktalar da bulunuyor. Peki; Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte en lezzetli aşure tarifi ve detaylar...

2022-08-08 17:29:28

Bereketin sembolü aşure hem besleyici hem de bir şifa deposu

Diyetisyen Müge Mertcan, birlik beraberliğin ve bereketim sembolü olan aşurenin içerisindeki birçok besin ile hem besleyici hem de bir şifa deposu olduğunu belirtti.

Diyetisyen Müge Mertcan, Aşure Günü’nde geleneksel tatlılarımızdan olan aşure hakkında bilgiler verdi. Mertcan, “Bereket sembolü aşure ile paylaşımlarımız da artmaktadır. Aşure içindeki kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, kuru yemişler ile zengin içeriğe sahip geleneksel tatlılarımızdan biridir. Vitamin, mineral ve lif içeriğinden zengin meyveleri ile dengeli tüketimle aşure ayında beslenmemizde yer almaktadır ” dedi.

Aşurenin faydalarını sıralayan Dyt. Müge Mertcan, aşurenin kabızlık sorunu yaşayanlar için de olumlu etkisi olduğuna değindi. Mertcan, “Aşure içerisine konulan besin çeşitliliği ile vitamin ve mineral bakımından zengindir.

Aşurenin içerisinde A, E, C vitaminleri bulunmaktadır. Enerji verir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aşurenin içerisinde üzüm, kayısı gibi kuru meyvelerde yer aldığı için kabızlığı gidermede yardımcı özelliği bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“FAZLA TÜKETİM KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN”

Aşure besleyici bir tatlı olsa da tüketilme oranına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Egekent Diyetisyeni Dyt. Müge Mertcan, şeker oranı fazla olan aşureyi, diyabet hastaların tüketirken dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Fazla tüketiminin yine kalori açısından da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Dyt. Mertcan, şu uyarılarda bulundu:

“Aşurenin içerisinde kullanılan gerek şeker gerekse de meyve ve kuru yemişlerle kalori alımı fazla olabilmektedir. Bu açıdan porsiyonu dengelemekte fayda var. Aşurenin içeriğine bakıldığında ve sağlık düşünüldüğünde şeker miktarı mutlaka önemsenmelidir. Şeker miktarı azaltılıp meyve ve tarçın miktarı artırılabilir, aynı zamanda şekersiz yapmak isteyenler için şeker yerine alternatif bal gibi doğal tatlandırıcılar da kullanılabilir”

Peki aşure günü ne zaman? Okunacak dua nedir?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü Muharrem ayının onuncu gününde kutlanıyor. 2022 senesinin Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü başladı ve 8 Ağustos Pazartesi gününe gelen bugün, onuncu gün oluyor ve Aşure Günü olarak kabul ediliyor.

Okunacak aşure duası;

Elhamdulillahi rabbil alemin. Vessaletü vesselamü ala seyyidine Muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ecmain. Allahümme entel bediyül gadim. El hayyul kerim. El hannanül mennan ve hezihi senetün tecidün es elüke fihel ismete mineşşeytanirracim. Vel avna ala hezihil nefsil emmareti bissü i vel iştiğale bima yugarribüni ileyke ya zel celali vel ikram. Bi ramhmetike ya erhamer rahimin. Ve sallahü ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ve ehli beytine ecmain.

Okunacak aşure duasının anlamı;

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah' a mahsustur. Salatü Selam onun biricik Râsul' ü Efendimiz (sav) ve onun aline eshabına olsun.. Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan…Varlığı,hayatı,kullarına keremi,ziyade merhameti,nimetler bağışlaması sonsuz ve devamlı olan sensin Allah' ım… İşte bu yeni yıldır ki,bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan beni korumanı,daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı,senden dilerim.. Ey Celal ve İkram sahibi Allah' ım….Ey Erhamur Rahimin olan Rabbim rahmetinin bereketiyle duamızı kabul et… Allah' ın selamı Hz. Muhammed Mustafa (sav) ın ve onun alinin ashabının ehli beytinin üzerine olsun..

En güzel ve lezzetli aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı: Tam ölçülü bu tarif

Muharrem ayının 10. Günü bilindiği üzere bugün idrak ediliyor. Bugünün en önemli yanı ise Aşure günü olması. Oldukça kolay gibi görünen bu tatlıyı yaparken bazı püf noktalara dikkat etmekte de fayda var. Peki, Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte en lezzetli ve en güzel aşure tarifleri yapılışı ve malzemeleri...

KLASİK AŞURE TARİFİ

3 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 elma
5-6 kuru kayısı
100 g kuru üzüm
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
1 limonun rendelenmiş kabuğu
4 su bardağı toz şeker
Üzeri için; Kuru dut, incir, nar, ceviz, tarçın, Antep fıstığı

KOLAY AŞURE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Buğdayı bir gece önceden bir taşım kaynatın ve sabaha kadar bekletin. Yine bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdaya nohut ve fasulyeyi ekleyin. Sırayla kuş üzümü, dolmalık fıstık, ardından küp doğranmış elmaları ve küçük olarak doğranmış kayısıları ve üzümü ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Son olarak portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirin. Hafif koyulaşınca ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. Üzerine kuru dut, incir, nar taneleri, iri çekilmiş ceviz ve file Antep fıstığı ile tarçın ilave ederek servis edebilirsiniz.

AŞURE YAPILIŞI

Aşure Malzemeleri:

• 500 gram buğday

• 1 su bardağı kuru fasulye

• 1/2 su bardağı nohut

• 1 çay bardağı kuru üzüm

• 10 adet kuru kayısı

• 10 adet kuru incir

• 1 paket vanilya

• 1/2 su bardağı fındık

• 1 adet orta boy elma

• 4 adet karanfil

• 1,5 su bardağı toz şeker

• 5 su bardağı sıcak su

• 1 su bardağı süt

• 1 adet nar

• 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

• 1 yemek kaşığı tarçın

AŞURE NASIL YAPILIR?

Öncelikle aşure malzemelerinde özellikle dikkat etmeniz gereken noktalar var. Eğer aşure yapımına karar verdiyseniz aşure malzemelerinde kullanılacak ürünlerin bazılarının bir gece önceden ıslatılmış olması gerekir. Aşurelik buğdayı, nohudu ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatarak aşure yapacağınız gün hazır hale getirmiş olmalısınız. Bu tarifte dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aşure tarifinde bahsettiğimiz 1 su bardağı ölçüsü, klasik olarak evlerde kullanılan 200 ml'lik su bardağına denk gelmektedir. Bir gece önceden ıslatılan aşurelik buğday, fasulye ve nohudu süzünüz. Daha sonra aşurelik buğdayı düdüklü tencereye alın. Düdüklüye koyulan aşurelik buğdaya 2 litre su ekleyip kaynatalım. Düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika daha pişirmeye devam edin ve aşurelik buğdayınız piştikten sonra pişme suyu ile birlikte büyük bir tencereye alın. Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın ve 30 dakika suyun içinde bekletin. Büyük bir tencereye aldığınız aşurelik buğdayınızın altını kısık ateşte açın ve orada pişirmeye devam edin. Boşta kalan düdüklüye bir gece önceden ısladığınız fasulye ve nohudu alın ve üzerine 2 litre su ekleyip kaynatın. Düdük ötmeye başladıktan sonra 30 dakika daha pişirin ve süre tamamlandığında suyu ile beraber aşurelik buğdayın olduğu tencereye ekleyin. Nohut ve fasulyeniz pişerken portakalınızı sıkın ve kabuklarını ufak halde doğrayarak kabukları da yarım saat boyunca başka bir tencere haşlayın. Daha sonra nohut, fasulye ve buğdayın olduğu tencerenizin içine suda beklettiğiniz üzüm, kayısı ve inciri aynı zamanda portakal suyu ve kaynattığınız portakal kabuklarını da ekleyiniz. Tüm karışımı kısık ateşte 20 dakika arada karıştırarak pişirin. Aşureniz yavaş yavaş koyulaşacak ve kıvam almaya başlayacaktır. Kıvamı koyulaşınca şekeri de ekleyip arada karıştırarak 20 dakika daha pişirin. O sırada şeker de eriyecektir ve aşureniz pişmiş olacaktır. Hazır olan aşurenizi servis tabaklarına alın ve üzeri hafif kabuk bağlayıp soğuduğunda kırık fındık, ceviz parçaları ve nar ile aşurenizi süsleyerek servis edebilirsiniz.

AŞURE PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Mümkünse "aşure tenceresi" denen büyük tencerelerden kullanmaya çalışın. Eğer evinizde böyle bir tencere yoksa, geç ısınan, ağzı geniş ve yayvan bir tencere de işinizi görecektir. Öte yandan aşurenin içine konacak malzemelerin bir gece önceden ıslatılarak iyice yumuşatılması gerekir. Aksi takdirde aşurenin içindeki bakliyatlar, meyveler ve diğer malzemeler birbirine yeterince karışmaz, aşurenin kıvamı tutmaz.

Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir. Aşurenin piştiğini anlamanın en doğru yolu suyunun yoğunluğuna ve rengine bakmaktır. Muhallebi kıvamına gelen aşurenizi ocaktan indirebilirsiniz.

En güzel aşure nasıl yapılır. İşte tarif...

Aşure malzemeleri ve içindekiler neler?

İç malzemesi: 1,5 su bardağı aşurelik buğday 1 su bardağından 1 parmak eksik nohut 1 su bardağından 1 parmak eksik fasulye 1 su bardağı kuru üzüm 13 adet kuru kayısı (gün kurusu) 10 adet kuru incir 1 büyük boy portakal kabuğu ve suyu 3,5 su bardağı toz şeker 20 bardak su (toplam 4 litre) Aşure süsleme için: Ceviz içi Fındık içi Nar

En güzel aşure nasıl yapılır?

Öncelikle aşure malzemelerinde özellikle dikkat etmeniz gereken noktalar var. Eğer aşure yapımına karar verdiyseniz aşure malzemelerinde kullanılacak ürünlerin bazılarının bir gece önceden ıslatılmış olması gerekir. Aşurelik buğdayı, nohudu ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatarak aşure yapacağınız gün hazır hale getirmiş olmalısınız. Bu tarifte dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aşure tarifinde bahsettiğimiz 1 su bardağı ölçüsü, klasik olarak evlerde kullanılan 200 ml'lik su bardağına denk gelmektedir. Bir gece önceden ıslatılan aşurelik buğday, fasulye ve nohudu süzünüz. Daha sonra aşurelik buğdayı düdüklü tencereye alın. Düdüklüye koyulan aşurelik buğdaya 2 litre su ekleyip kaynatalım. Düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika daha pişirmeye devam edin ve aşurelik buğdayınız piştikten sonra pişme suyu ile birlikte büyük bir tencereye alın. Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın ve 30 dakika suyun içinde bekletin. Büyük bir tencereye aldığınız aşurelik buğdayınızın altını kısık ateşte açın ve orada pişirmeye devam edin. Boşta kalan düdüklüye bir gece önceden ısladığınız fasulye ve nohudu alın ve üzerine 2 litre su ekleyip kaynatın. Düdük ötmeye başladıktan sonra 30 dakika daha pişirin ve süre tamamlandığında suyu ile beraber aşurelik buğdayın olduğu tencereye ekleyin. Nohut ve fasulyeniz pişerken portakalınızı sıkın ve kabuklarını ufak halde doğrayarak kabukları da yarım saat boyunca başka bir tencere haşlayın.

Aşure Tarifi (Nefis) İçin Malzemeler

1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı ufak küp küp doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı siyah kuş üzümü
1 su bardağı fındık
3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
3 litre sıcak su
8-10 adet karanfil (kaynatılacak)

Aşure Tarifi (Nefis) Nasıl Yapılır?

Öncelikle nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlayalım. Süzülüp bir kenara aldıktan sonra buğdayları iyice yıkayıp üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip 5 dk kaynatıp çıkan koyu sarı suyu süzelim. Bu işlemi 2 kez yapalım.
Daha sonra düdüklü tencereye buğdaylarımızı ve 3 litre kaynar suyu ekleyip pişirelim. 10 yada 15 dk yeterli.
Pişen buğdaylara pirinç, nohut ve fasulyeleri ekleyip 10 dk kaynatalım.
Daha sonra iyice sıcak suda yıkadığımız üzüm ve kayısıları da ekleyip ardından tuz, karabiber ve şekerimizi ilave edelim. Son olarak fındıkları da ekleyelim.
Ayrı bir cezve de karanfillere 1 su bardağı su ekleyip kaynatalım ve aşuremize süzüp ekleyelim.
Yaklaşık yarım saat kaynatıp ara ara karıştıralım.
Dilediğiniz porsiyonlarda servise yada dağıtmak için kaselere dökelim.
Üzeri için dilediğiniz miktarda, tercihen fındık, ceviz ve tarcın ile süsleyelim. Ben nar kullanmadım zira kaseler de dağıtınca suyunda pörsüyor.
Not: Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden ıslatalım. Böylece rahatsız edici kokusu ve gazı da kalmıyor.

Dilerseniz 1 su bardağı süt de ekleyebilirsiniz

Yorumlara Git

Hamas'tan HÜDAPAR'a dikkat çeken mektup

Pötibör bisküvinin doğum gününe kutlama!

NATO’dan Avrupa’ya kritik uyarı! “Türkiye olmadan olmaz”

İdam sorusu Devlet Bahçeli'yi çileden çıkarttı: Böyle sapık ve yanlış sorularla...

Rusya'dan beklenmedik hamle! Rus basınından flaş iddia: Türk bankaları Rusya’dan çekiliyor!