AKİT MENÜ

Gündem

Milletin tarifi Çanakkale’de

Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümü dolayısı ile Gelibolu’da Şehitler Abidesi’ni ziyaretinde dua eden Başbakan Erdoğan, 18 Mart Stadyumu’nda yaptığı konuşmada ise, millet-milliyet-milliyetçilik tartışmalarına son noktayı koydu.

2013-03-18 21:58:50

ÇANAKKALE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen törende konuşma yaptı. Şehitler Günü vesilesiyle Çanakkale kahramanlarını, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere vatanı bayrağı için canını veren tüm şehitleri rahmetle, minnetle yâd ettiğini belirten Erdoğan, ‘’Allah tüm şehitlerimizden razı olsun, mekanlarını cennet eylesin diyerek bugün bir kez daha tüm şehitlerimize Fatihalarımızı, dualarımızı yolluyoruz’’ dedi.
“SİLİNMEYECEK BÜYÜK BİR DESTAN”
Mehmetçiğin 98 yıl önce Çanakkale’de canıyla kanıyla hiç bir zaman silinmeyecek büyük bir destan yazdığını, bu büyük destanı kahramanlığıyla, fedakarlığıyla, gözü karalığıyla, vatan ve millet sevgisiyle yazdığını ifade eden Erdoğan, “Bakınız, Çanakkale Zaferi bir etnik kökenin, bir ırkın, bir kavmin zaferi değildir. Çanakkale Zaferi Türkiye’nin, Anadolu ve Trakya’nın olduğu kadar, dünya üzerindeki tüm kardeş milletlerin, kardeş halkların, yeryüzündeki tüm kardeşlerimizin zaferidir. Bu büyük zafer karşısında İstanbul ne kadar sevindiyse inanın Diyarbakır da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir ne kadar iftihar ettiyse Beyrut, Şam, Bağdat o kadar iftihar etmiştir. Burada Çanakkale’de kanla yazılan destan Ankara’nın, Trabzon’un, Antalya’nın, Van’ın, Kars’ın, Batman’ın yüreğine nasıl ferahlık verdiyse, inanın en az o kadar Sana’nın, Mogadişu’nun, Hartum’un, Trablus’un, Şam’ın, Halep’in yüreğine de aynı derecede ferahlık vermiştir” dedi.
“MİLLİYET KAVRAMI ÇANAKKALE’DE
RUHUNU BULMUŞTUR”
Çanakkale Zaferi’nin Mehmetçiğin kahramanlığında abideleşen bir zafer olduğunu vurgulayan Erdoğan, aslında bunun sadece Mehmetçiğin değil tüm dünya mazlumlarının zaferi olduğunu belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:
‘’Çanakkale bizim bizim nasıl bir millet olduğumuzu, bizim nasıl bir ve beraber olduğumuzu, kardeş olduğumuzu bize tekrar tekrar anlatan muhteşem bir destandır. Bizim millet anlayışımızın, milliyet anlayışımızın, milliyetçilik anlayışımızın çerçevesi, sınırları Çanakkale’de çizilmiş, milliyet kavramı Çanakkale’de ruhunu, özünü, kökünü bulmuştur. Gittiğim her yerde, her şehrimizde, her vatandaşımıza Çanakkale’yi, buradaki destanı, buradaki şehitliklerimizi anlatıyorum. Bakınız 10 yıl öncesine kadar Çanakkale’ye, şehitliklerimize yılda 200-250 bin ziyaretçi geliyordu. Ama şimdi bu rakam 2-2,5 milyona çıktı. Neden? Her yönüyle şehitliğimizin şanına yakışır düzenlemeleri yaptık. Daha da yapıyoruz, yapacağız. Bu rakam inanıyorum ki milyonlarca rakama ulaşacak. Çünkü bizim şehitliklerimiz bizim millet olarak kimliğimizdir, kimlik kartımızdır. Burada tarihin akışını değiştirecek, tarihe yön verecek bir destan yazılırken aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır. Ben istiyorum ki bütün Türkiye illeriyle, ilçeleriyle, köyleriyle, yaşlılarıyla gençleriyle gelsinler Çanakkale Şehitliğini ziyaret etsinler. Ben istiyorum ki tüm Türkiye gelsin Çanakkale şehitliklerinde, o şahidelerde, o mezar taşlarında yazan isimleri, oradaki şiirleri okusunlar. Ben istiyorum ki sadece Türkiye değil, Balkanlar’ın, Afrika’nın, Ortadoğu’nun, Orta Asya’nın gençleri, çocukları da gelsinler, onlar da burada dedelerini bulsun, dedelerini tanısınlar.’’
ÇANAKKALE’Yİ ANLAYAMAYAN
TÜRKİYE’Yİ ANLAYAMAZ
Şehitliklerdeki mezar taşlarında sadece 81 ilin değil, Bağdat, Şam, Kudüs, Bakü, Saraybosna, Üsküp, Gazze, Gümülcine ve Batum’un da olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: ‘’Biz Gazze ile Ramallah’la, Nablus’la, Kudüs’le yakından ilgileniyoruz. Çünkü Çanakkale Şehitliklerinde o şehirlerden gelmiş askerlerin mezarları var. Biz, Halep’le, İdlip’le, Hama’yla, Humus’la, Şam’la yakından ilgileniyoruz. Çünkü Çanakkale Şehitliklerinde onların dedelerinin mezarları var. Biz Kuzey Afrika’yla, Balkanlar’la, Kafkasya’yla bir kardeşlik, bir dayanışma temelinde yakından ilgiliyiz. Zira Anafartalar’da, Arıburnu’nda onların izleri var.
Çok açık söylüyorum, Çanakkale’yi anlayamayan, Türkiye’yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de anlayamaz, milliyeti de anlayamaz, milliyetçiliği de anlayamaz.”
“100. YILDA MUHTEŞEM ANMA”
Erdoğan, 98 yıl önce Çanakkale’de millet, kardeş bir ve beraber olunduğunu belirterek, ebediyen bu kardeşliğin muhafaza edileceğini, şehitlerin aziz emanetine sahip çıkılarak, kardeşlikle, geleceğe yürüneceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ‘’Onun için tek millet diyeceğiz, onun için tek bayrak diyeceğiz, onun için tek vatan diyeceğiz, onun için tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz’’ diye konuştu.
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıldönümünün ülkeye, millete ve tüm kardeş coğrafyalara kutlu ve mübarek olmasını dileyen Erdoğan, 2015 yılında zaferin 100. yılının kutlanacağını hatırlattı. Erdoğan, 100. yılda çok daha muhteşem bir anma töreni gerçekleştirmeyi planladıklarını aktardı. Erdoğan, sözlerini Mehmet Akif’in duası ile bitirdi; “Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Çanakkale şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Sözlerimin sonunda bütün şehitlerimize, özellikle de Çanakkale şehitlerimize Mehmet Akif’in duasıyla şöyle seslenmek istiyorum; ‘Millet için etti mi ordum sefer/ Kükremiş arslan kesilir her nefer/ Döktüğü kandan göğe vursun zafer/ Toprağa bir damlası boşa akmasın/ Amin desin hep birlikte yiğitler/ Ey ulu Peygamberimiz neredesin/ Dinle minaremde öten gür sesin/ Gel, bana yar ol ki cihan titresin/ Kimse dönüp süngüme yan bakmasın/ Amin desin hep birden yiğitler/ Allahu ekber gökten şehitler/ Amin, Amin, Allahu ekber’. Allah onlardan razı olsun. Mekanları cennet olsun, kardeşliğimiz, birliğimiz daim olsun diyor hepinizi sevgiyle, saygıyla, selamlıyorum.’’
Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında ‘’Asker seninle gurur duyuyor’’, ‘’Gençlik seninle gurur duyuyor’’ sloganları atıldı.
ÇANAKKALE BİRLİK DESTANI
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısı ile düzenlenen törende konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise, “Çanakkale Zaferi tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanı nasıl korunduğunu, birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temellere dayandığını bütün dünyaya göstermesi bakımından insanlık tarihinde özel bir yere sahiptir” dedi. Erdoğan, Eceabat ve Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidelerinde düzenlenen törenlere de katıldı. Erdoğan, buralarda yaptığı konuşmalarda şu mesajları verdi: “Onların aziz hatırasına halel getirecek her girişimin karşısında, tıpkı onlar gibi, onların birer evladı olarak göğsümüzü siper edeceğiz. Onların kanlarıyla yazdıkları kardeşliği en güçlü şekilde muhafaza edecek, geleceğe taşıyacağız.”
 Törenlerde konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, “Vatanımızın kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, Çanakkale cephesinde, büyük bir cesaret ve kahramanlıkla harp sanatının en başarılı örneklerini sergileyip, hafızalardan silinmeyecek destanlar yazarak Mehmetçiğin civanmertliğini tüm dünyaya gösterdiniz” dedi.
TÖRENDEN NOTLAR
18 Mart Stadı’ndaki törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bazı milletvekilleri ile Çanakkale savaşlarına katılan şehit ve gazilerin torunları, çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
l Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kutlama mesajı gönderdi.
l Törende, Doğu Türkistanlı 5 yaşındaki Mücahit Kaşkarlı isimli çocuk ‘’Çanakkale Şehitlerine’’ şiirini, Onur Halit Gürsel de ‘’Her şey yanıp kül oldu’’ adlı şiiri okudu.
l Bu arada Mücahit Kaşkarlı şiiri okumasının ardından ‘’Sayın Başbakanımı öpebilir miyim?’’ dedi. Daha sonra Kaşkarlı korumalar tarafından Erdoğan’ın bulunduğu protokol bölümüne getirildi. Başbakan Erdoğan, bir süre sohbet ettiği Kaşkarlı’ya oyuncak verdi ve ilettiği notu aldı.
ERDOĞAN, ŞEHİT VE
GAZİ YAKINLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha sonra, şehit ve gazi yakınları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan, Çanakkale Valiliği tarafından şehit ve gazi yakınları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine verilen yemeğe katıldı.
İman dolu göğüsler
düşmana geçit vermedi
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısı ile çeşitli illerde etkinlikler düzenlendi. İstanbul’da Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde düzenlenen törene katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Çanakkale, dünyanın en güçlü ülkelerinin, en karmaşık silahlarının, en büyük ordularının, iman dolu göğüslere çarpıp tuz buz olduğu bir savaştır. Ülkemizin kanını bir parazit gibi emen terör meselesini de inşallah çözeceğiz. Çanakkale’de farklı yerlerden gelen fakat yan yana yatan şehitler bunun en güzel örneğidir. Doğumuz, batımız, kuzeyimiz ve güneyimiz bir. Farklılıklarımızı birer zenginlik olarak görmezsek bu farklılıklar bizim sonumuz olur. Bundan sonra silahlar sussun kalemler konuşsun” dedi.
Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda düzenlenen törene katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, “Bu aziz vatan toprakları ebediyete kadar hür ve özgür kalacaktır ve bu aziz millet ebediyete kadar hiçbir şekilde baş eğmeyecek, hiçbir şekilde bir baskı veya istila karşısında teslim olmayacaktır. Çanakkale Savaşı bu anlamda bir milletin ayakta kalma iradesinin en somut göstergesinin tarihe tecelli ettiği bir andır” dedi.
GÜLER’İN MESAJI
18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısı ile bir mesaj yayımlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, “Milletimiz, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerini daima bilmiştir, onları asla unutmamıştır, unutmayacaktır. Bizler de bu şuurla, şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkarak, ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşımak için çalışıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı koruduğumuz sürece inanıyorum ki yarınlarımız daha güzel ve daha parlak olacaktır.”
MÜSİAD’DAN KUTLAMA
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise, “Çanakkale Zaferi, tarihi boyunca hür ve müstakil yaşamış milletimizin eşsiz kahramanlık destanıdır. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98’inci yıldönümünü kutluyor, aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi