AKİT MENÜ

Ekonomi

Irak koridoru girişimi

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Körfez ülkeleriyle karayolu ticareti aksayan Türkiye, Irak koridorunun yeniden açılması için Ürdün ile ortak girişim başlatıyor. Bakan Zeybekci, koridorla ilgili bir ay içinde somut bir adım atılacağını söyledi

2014-05-01 09:56:27

İBRAHİM ACAR / ÜRDÜN - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ticari Irak koridorunun açılması konusunda diplomatik girişimlere başladı. Ürün yetkilileriyle konuyu masaya yatıran Zeybekci, koridorla ilgili yakın bir zamanda önemli gelişmelerin olacağını söyledi.

Ürdün ziyareti dönüşü uçakta sorularımızı cevaplandırdı. Ziyaret sırasında yapılan görüşmelerin içeriğine ilişkin önemli bilgiler veren Bakan Zeybekci, Ürdün ziyaretinde iki ülke arasında yapılacak işbirlikleri için başlıkların belirlendiğini bildirerek, ‘kültür coğrafyası’ olarak tabir ettiği bölgede bu ziyaret seferlerinin çok yoğun şekilde devam edeceğini belirtti.

1 AY İÇİNDE SOMUTLAŞIR

Türkiye’nin kendi imkân ve kaynaklarıyla gelebilecek en yüksek düzeye ulaştığını söyleyen Bakan Nihat Zeybekçi, “Bundan sonra 2023 hedeflerine Türkiye’nin imkân ve kaynaklarıyla ulaşabilmemiz mümkün değil. Bu yüzden kültür coğrafyası dediğimiz birinci kademedeki ülkelere doğru yoğun bir faaliyetimiz var” dedi. Zeybekci, son günlerde yaptığı Katar, Kazakistan, Bosna-Hersek temaslarını hatırlatarak, Ürdün’ün bölgedeki önemli noktalardan biri olduğunu, Türkiye’nin sahip olmadığı bazı stratejik özelliklere sahip olduğunu anlattı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ulaşımda yaşanan sorunlara yönelik sorumuz üzerine, Irak üzerinden karayoluyla körfeze açılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Ürdünlü yetkililerle Irak üzerinden yeni bir karayolu nakliye hattı kurmak konusunda fikir alışverişi yaptıklarını belirten Bakan Zeybekçi, “Kızıldeniz ile ilgili ulaşımda herhangi bir sorun yok ama, gönül istiyor ki Suriye bir an önce rahata kavuşsun, bir an önce problem çözülsün ama yakın gelecekte de gördüğümüz kadarıyla böyle bir şey sıkıntılı gözüküyor. Burada bunu da konuştuk, onlar Irak merkezi hükümetiyle, biz de Kuzey Irak tarafından oluşan bir şeyle, Irak üzerinden burada güçlü bir hat kurmayı da konuştuk. Bizim arkadaşlarımız da, onlar da bu konuda çalışacaklar” dedi.

Bu konuda en geç 1 ay içinde somut bir adım atılmasını sağlamayı planladıklarını vurgulayan Bakan Zeybekçi, Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Hatem El Halavani’nin yaklaşık bir ay sonra Ankara’ya gelişinde bu konuyu da kendileriyle mutlaka görüşeceklerini kaydetti. Zeybekçi, “Deniz hattıyla ilgili de bazı çalışmalar bazı konuşmalar var” diye konuştu.

İHRACATTA YÜKSELİŞ

Ancak bu şekilde 2023 hedeflerine ulaşılabileceğinin altını çizen Zeybekci şunları kaydetti: “Bizim gözümüz şimdi dünyada tasarruf yapılan ülkelerdeki tasarruf miktarını Türkiye’ye getirerek, bunu yatırım haline dönüştürmek. İhracat, üretim ve istihdamı artırarak ülkemizdeki refah seviyesini yükseltebiliriz.”

Ispanak havayolları bizi bir yere götürmez

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, film ve dizilerdeki reklamları önlemek amacıyla yapılan mozaiklemeye yönelik şikâyetin ardından markalardan büyük destek gördüğünü ifade etti. Zeybekci, “Dünya bunu fırsat olarak kullanıyor. Biz mozaikliyoruz. Bizim burada hakikaten star olmuş bir sanatçımız uçağa biniyor, bindiği uçağın üzerinde örneğin ‘Ispanak Havayolları’ yazıyor. Çünkü normal bir havayolu şirketi ismi yazamıyorlar. Bu anlayış bizi yer yere götürmez. Ben filmi, dizileri kullanmayacağım da neyi kullanacağım?” diye sordu.

 

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı