AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Uzmanı uyardı: Uyku kalitesi sağlık için çok önemli! Erken kırışıklığın nedeni olabilir

Güneş ışığına çok fazla maruz kalmak, düzensiz uyku, yetersiz beslenme, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar yaşlanma hızını arttıran nedenlerdendir. Uyku kalitesinin hem zihinsel hem fiziksel sağlık için büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Uyku aslında hem stresin unutulması hem de bilginin hatırlanması açısından oldukça önemli. Eğer yeterince uyumazsak growth hormonu yeterince salgılanamayacağından dokunun yenilenmesinde bozulmalar, kanser riski, erken kırışıklık gibi birçok sorun ortaya çıkar” dedi.

2022-09-15 08:04:07

Kırışıklık Nedir?

Kırışıklıklar yaşlanmanın cilt üzerinde görülen doğal bir öğesidir. Kırışıklıklar cittle en çok yüz, boyun, eller ve ön kollar gibi güneşe maruz kalan kesimlerde belirgindir.
Her ne kadar cilt yapısını ve dokusunu esas olarak genetik belirlese dahi, özellikle açık tenli kişiler için kırışıklıkların başlıca nedeni güneşe maruz kalmadır.

Çevresel kirlilik ve sigara içmek de cilt kırışmasına katkıda bulunur. Günümüzde kırışıklıklarından rahatsız olan bireyler için, bunları düzeltmek veya daha az görünür hale getirmek için çok sayıda ve birbirinden farklı seçenekler mevcuttur. Etkili kırışıklık tedavilerinin başında ilaçlar, cilt yenileme teknikleri, dolgu maddeleri ve plastik cerrahi gelmektedir.

Kırışıklık Neden Olur?

Kırışıklıkların ortaya çıkması çeşitli faktörlerin birleşiminden kaynaklanır. Bu faktörlerin bazılarını kontrol etmek mümkün iken, diğerleri kontrol edilemez.
Yaşlandıkça bireyin cildi doğal olarak daha az elastik ve daha kırılgan bir yapı kazanır. Azalan doğal yağ üretimi ciltte kuruluğa yol açar ve bu da cildin daha kırışık görünmesini sağlar. İlerleyen yaşla birlikte cildin daha derin katmanlarındaki yağlar azalır. Bu da gevşek, sarkık bir cilde ve çizgiler ile çatlakların çok daha belirgin görünmesine neden olur.

Ultraviyole ışığa maruz kalmak doğal yaşlanma sürecini hızlandırır. UV ışığına maruz kalmak, cildin bağ dokusunu yani dermis adı verilen daha derin cilt katmanında bulunan kolajen ve elastin liflerini parçalar.

Destekleyici bağ dokusunu kaybeden cilt dayanıklılığını ve esnekliğini kaybeder. Buna bağlı olarak cilt erken sarkmaya ve kırışmaya başlar. Bu sebeple ultraviyole radyasyon erken kırışıklıkların başlıca nedeni olarak görülür.

Sigara içmek, sigaranın içindeki maddelerin kolajen üzerindeki etkisinden dolayı ciltte normal yaşlanma sürecini hızlandırarak kırışıklıklara katkıda bulunabilir.

Erken kırışıklığın nedenleri hakkında uzman isim uyardı

Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, insan hayatının 3’te birini kaplayan uykuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Akkoyunlu, vücudun kendini yenilemesi açısından oldukça önemli olan bir yere sahip olan uykuya ilişkin, “Kişiden kişiye değişmekle birlikte herkesin ortalama 7 ila 9 saat arasında bir uykuya ihtiyacı var. Uyku ritmik olarak, biyosaate yani herkesin kendi iç saatine göre gelir. Uykuda 2 evre önemlidir. İlki çok derin uyku dediğimiz REM’dir, beynin ve bilgisel fonksiyonların düzenlendiği bir evredir. Bu evrede ön belleğe aldığımız belgelerin uzun belleğe aktarılması oldukça değerlidir. Bu nedenle uyku konusunda çok sorun yaşayan insanlarda Alzheimer’ın daha sık görüldüğünü görüyoruz. Uyku aslında hem stresin unutulması hem de bilginin hatırlanması açısından oldukça önemli. İkinci olarak yüzeysel dediğimiz uyku evreleri yani nonrem evreleri vardır. Bu evrelerde hormonal salgılama ve beyin dışındaki vücudun geri kalanının organizasyonunu var. Eğer bu hormonlar yeterince salgılanamazsa akşam acıkmalar meydana gelir. Aslında sabaha karşı gıda yerlerinin açık olmasında temelde bu durum vardır. Gece saat 24.00’ya kadar uyanık kalırsanız saat 02.00’de bir şeyler yemek zorundasınız. Yüzeysel uyku evresinde uyumazsanız aşırı bir kilo alma veya kilo vermede zorlaşma yaşayabilirsiniz” dedi.

“UYKU HİJYENİ İÇİN EN GEÇ 23.00’DA YATAĞA GEÇMELİSİNİZ”

Prof. Dr. Akkoyunlu, nonrem uykusu alamayanlarda özellikle büyüme hormonu salgılanmasında ciddi problemler oluştuğunu belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Growth yani büyüme hormonu çocuklarda büyümeyi sağlarken aynı zamanda yetişkinlerde dokunun yenilenmesini, yaşlanmanın geciktirilmesini ve cildin düzenlenmesini sağlar. Eğer yeterince uyumazsak growth hormonu yeterince salgılanamayacağından dokunun yenilenmesinde bozulmalar, kanser riski, erken kırışıklık gibi birçok sorun ortaya çıkar. Bu hormonların düzgün salgılanamaması diyabet, tansiyon gibi birçok bozukluklara da neden olur. Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibarıyla 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz. Uyku hijyeni oldukça önemlidir. Bu nedenle uyku sırasında odada herhangi bir ışık bulunmaması, uykudan en az 2 saat önce LED ekranların kapatılması ve göze gelmemesi oldukça önemlidir. Uyku hastalığı dediğimiz birçok hastalık varken bunlardan uyku apsesi sendromu belki de çok ciddiye almadığımız bir durum. Ancak bu hastalıkların belirtisi olabilen horlama durumlarının ivedilikle çözülmesi lazım.”

Peki, Yüz kırışıklığına ne iyi gelir evde? Yüz kırışıklıkları nasıl giderilir?

Bal Maskesi ile cilt kırışıklığı nasıl giderilir: 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 adet yumurta sarısını karıştırın. Karışımı parmak uçlarınızla masaj yaparak cildinize uygulayın. Özellikle kırışıklıkların bulunduğu bölgelere gerdirerek uygulayın. Karışımı 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yüzünüzü durulayın.

Kırışıklıkların bir sebebi de E vitamini eksikliğidir. E vitamini doğrudan yüze de uygulanabilir. 

Yorumlara Git

20 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Bu köpeklere hala dur diyen yok! Saldırı anı kamerada

20 Eylül 1238: Mahmûd B. Ahmed Nâsîrî'nin vefatı (Alim)

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı

Amerikalılar Trump’ın mitinginde dehşeti yaşadı! Gizli Servis bilerek müdahale etmemiş