AKİT MENÜ

Yaşam

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan Marmara depremi hakkında şaşırtacak açıklama! İstanbul'da deprem uyarısı...

Deprem uzmanlarından İstanbul da dahil Kuzey Marmara için korkutan uyarılar gelirken, Üşümezsoy, içleri rahatlatan bir açıklama yaptı. "Asrın felaketi" olarak da anılan, 1999'daki Marmara Depremi herkesi derinden etkilemişti. Vatandaşlar İstanbul'da deprem olacak mı merak ediyor. Ancak Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'a göre İstanbul'u da içine alan Kuzey Marmara bölgesi asıl korkulması gereken bölge değil. Üşümezsoy, Marmara'nın risksizliğine değinirken riskli 3 noktaya dikkat çekti.

2022-10-08 18:01:06

Son bir haftada önce Marmara Denizi'ndeki 3,0'lık deprem, ardından da İran'daki 5,8'lik depremle Van ve Hakkari'de hissedilen sarsıntı, bir kez daha korku perdesini araladı.

Coğrafi konumu nedeniyle deprem kuşağında yer alan Türkiye'deki herhangi bir sarsıntıda ise gözler direkt Marmara'ya çevriliyor.

En merak edilen yerlerin başında da 20 milyon nüfuslu İstanbul geliyor.

İndependeth'te Lale Elmacıoğlu'nun haberinde Jeoloji mühendisleri Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ve Aysun Aykan Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgeleri hakkında görüşlerini açıkladı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un açıklamaları Marmara'da ve özellikle İstanbul'da deprem kaygısı yaşayan vatandaşların yüreğine bir nebze olsun su serpti. Yakın gelecekte Türkiye'nin deprem olasılığı açısından en risksiz yerlerinden biri olabileceğini ifade eden Üşümezsoy, riskli olduğunu değerlendirdiği üç noktayı da sıraladı. Son depremler listesinde yer alan merkezler ve sarsıntı boyutu...

HERKES İSTANBUL'DA BEKLİYOR AMA...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'a göre asıl tehlike İstanbul'da değil, ülkenin farklı noktalarında.

"TÜRKİYE'NİN EN RİSKSİZ YERLERİNDEN BİRİ OLABİLİR"

"En risksiz yer, İstanbul'un da içinde bulunduğu Kuzey Marmara" diyen Üşümezsoy, gerekçelerini dile getirdi:

"Kumburgaz'da risk küçük, heyelan riski olabilir. 35 kilometrelik bir fay, 6,5 büyüklüğünde deprem riski var. Güney Marmara'da Bandırma üzerinden Yenice Gönen'den Ayvacık'a kadar uzanan hatlar var. 1953'te Yenice Gönen kırıldığı için onun kuzeyindeki Sarıköy fay hattında risk taşıyan bölge söz konusu. Kuzey kenar fayı ölü bir fay, Kuzey Anadolu Fayı'nın batı kolu Silivri'de başlar, Ereğli sırtını keser, Tekirdağ'dan geçerek, Yunanistan'a kadar giden bir hat. 2014'te Gökçeada'dan Halkidiki'ye giden hat kırıldı. Bu anlamda Kuzey Marmara ve devamında risk taşıyan küçük bir bölge. Marmara Bölgesi en risksiz yer. Özellikle de İstanbul ve Tekirdağ'ın içinde bulunduğu Kuzey Marmara. Belki de yakın gelecekte Türkiye'nin en risksiz yerlerinden biri İstanbul olacak."

RİSKLİ 3 NOKTA

Prof. Üşümezsoy deprem konusunda riskli şu üç noktaya dikkati çekti:

1- Doğu Anadolu fayının batı kesimi. Malatya ve Adıyaman'a giden bölüm riskli.
2- Ardahan'a doğru giden yerde risk var.
3- Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu fayında risk bulunuyor.

İlginizi çekebilir → Kandilli Rasathanesi son depremler: İstanbul'da deprem son dakika şimdi 2022? Son dakika deprem Türkiye → TIKLAYINIZ

 

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil