AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

442 yıllık Sinanpaşa Külliyesi (Yenişehir) Bursa'ya kazandırıldı! Osmanlı dönemine ait

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde 452 yıl önce yaptırılan Sinanpaşa Külliyesi kültür sanat merkezi oldu. Külliye; bir cami, bunun kuzeyinde kervansaray ve imaret ile doğusunda kalıntılarından arasta olduğu anlaşılan bir yapıdan oluşuyor.

2022-10-23 10:24:32

2. Selim Han zamanında Osmanlı Sadrazamı Koca Sinan Paşa tarafından 1580 yılında Bursa'nın Yenişehir ilçesine yaptırılan Sinanpaşa Külliyesi, geçtiğimiz yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ayağa kaldırıldı. Yenişehir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi de bu tarihi yapıyı değerlendirerek kültür-sanat merkezi haline getirdi. Sanatsal faaliyetlerin yanı sıra külliyede açılan meslek edinme kursları sayesinde vatandaşlar meslek sahibi oluyor.

Külliye; bir cami, bunun kuzeyinde kervansaray ve imaret ile doğusunda kalıntılarından arasta olduğu anlaşılan bir yapıdan oluşuyor. Külliyenin 16. yüzyılın ikinci yarısında Bursa'daki hac yolu başlangıç noktalarından biri olan Yenişehir'de hacı adaylarına kolaylık sağlanması amacıyla yaptırıldığı biliniyor. Caminin kuzeyinde yer alan kervansaray hacı adaylarının barınması, imaret ise beslenmesi için yaptırıldı. Minare, ana yapının kuzeybatı köşesinde kübik kaideli, prizmatik üçgen pabuçları olan, silindirik gövdeli ve tek şerefeli olarak yer alıyor. Yapının çeşitli yerlerinde ve minaresinde çeşitli renk ve desenlerde 16. yüzyıl İznik çinileri ve özgün kalem işi süslemeler bulunuyor.

Sanat Tarihçisi Doğan Özgün Kolaç, "2. Selim Han zamanında Osmanlı Sadrazamı Koca Sinan Paşa tarafından yaptırıldı. Burası 16. yüzyılda yaptırılan bir yapı topluluğu. Burada 5 bölüm var. Cami, kervansaray, imaret, arasta gibi yapılardan oluşuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmiş yıllarda restorasyonla ayağa kaldırıldı. İçerisinde Yenişehir Belediyesi ve diğer kurumların verdiği el işi, kodlama gibi kursları mevcut. Turizm ve kültürel faaliyetlerin yapıldığı bu alan oldukça önemlidir. İçerisinde bir lokanta da hizmet veriyor" dedi.

1998-99 yıllarında cami içerisindeki kapı alınlığından çinilerin çalındığını ve İngiltere'ye götürüldüğünü belirten Kolaç, "2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmasıyla bu çiniler Türkiye'ye geri getirildi. Şu an Ankara Etnografya Müzesi'nde sergileniyor" diye konuştu.

Kolaç, külliyenin o tarihlerde hacı adaylarının kullanması için yapıldığının altını çizdi.

Osmanlıda külliye nedir?

ÖZET: Külliye, sosyal amaçla inşa edilen kamusal nitelikli yapılar topluluğudur.

Osmanlıda külliye ne demek?

Külliye (Arapça: كلية‎‎), cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.

Türkiye'deki Külliyeler

En çok ziyaret edilenler...

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi - Kırklareli. 
Süleymaniye Külliyesi - İstanbul. 
Muradiye Külliyesi - Bursa. 
Seyyit Battal Gazi Külliyesi - Eskişehir.
Sokullu Külliyesi - Edirne. 
II. Kurşunlu Külliyesi - Eskişehir. 
Mihrimah Sultan Külliyesi - İstanbul.

Külliyeler
Divanyolu Çorlulu Ali Pasa Külliyesi. 
Divanyolu Koca Sinan Pasa Külliyesi. 
Divanyolu Köprülü Mehmet Pasa Külliyesi.
Divanyolu Mahmut Pasa Külliyesi. 
Divanyolu Merzifonlu MustafaPasa Külliye. 
Divanyolu Nuruosmaniye Külliyesi. 
Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliyesi. 
Eminönü Hamidiye Külliyesi.

İlginizi çekebilir → Tarlada heyecanlandıran keşif! Muğla Milas ilçesinde çiftçinin traktörüyle sürdüğü tarlada oda mezar bulundu → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Yer bilimcilerin uğrak noktası: Yanık Ülke! Değerli taş almak için Türkiye'ye geliyorlar! → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Helenistik döneme ait Türkiye'den ilginç keşif! Kızılkule'nin önünde yosunların altından çıktı!→ TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Tarihi baştan yazacak heyecan verici keşif! MÖ 120'den kaldı: Tesadüfen ortaya çıktı→ TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Türkiye’den dev keşif! Tarihi konakta heyecanlandıran tam 250 yıllık su kuyusu bulundu→ TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

Türkiye ile yapılan anlaşma Yunanistan'a bayram ettirdi! 'Ülkeye huzur getirdi' diyerek duyurdular

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!

Acun Ilıcalı’yı çileden çıkarttı! Bakalım cevabı ne olacak? Derbi öncesi kılıçlar çekildi…

Barbar İsrail’i her alanda boykot edelim

Lübnan’da yeni düzenleme Uçaklarda resmen yasaklandı