AKİT MENÜ

Teknoloji

Ameliyat yapabilen robot cerrah: STAR

Robotik cerrahide büyük bir ilerleme kaydedildi. STAR adlı robot, en zor cerrahi operasyonlardan biri kabul edilen bağırsak ameliyatını başarıyla tamamladı.

Bilim adamları, çoğunlukla bağımsız hareket eden bir robotun en zor müdahale edilen organlardan biri olan bağırsak dokularını dikmeyi başararak robotik cerrahide büyük ilerleme kaydettiğini açıkladı.

‘Science Translational Medicine’ dergisinde yayımlanan raporda, STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - Akıllı Doku Otonom Robot) adı verilen robotun laboratuvar ortamında canlı bir hayvanın bağırsakları üzerinde başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği belirtildi. Bağırsak ameliyatları, organın yumuşak, kaygan ve delinmeye müsait yapısı nedeniyle en zor cerrahi müdahaleler arasında yer alıyor.  

Raporda üç boyutlu görüntüleme ve son derece gelişmiş sensörlere sahip robotun cerrahi araç gereçleri ustalıkla kullandığına işaret edildi. Ayrıca araştırmacıların, sahip olduğu özellikler sayesinde STAR’ı son derece zor olan yumuşak doku ameliyatında başarıyla kullandığı da belirtildi. 

Gelecekte ameliyatların tecrübeli cerrahların gözetiminde robotlar tarafından yapılabileceği umudunu artıran STAR, bilim dünyasında da heyecanla karşılandı. Robot cerrahların, özellikle uzay istasyonları gibi zor ortamlarda insan cerrahların yerini alabileceği düşünülüyor.   

Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı