AKİT MENÜ

Aktüel

Sicil affı 2022 son durum! Sicil affı resmi gazete 2022: sicil affı kimleri kapsıyor, sicil affı için nereye başvurulur? Sicil affı başvurusu

Sicil affına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Sicil affı son durum 2022: Sicil affı çıktı mı, yasalaştı mı? Sicil affı ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? vatandaş merak etti. Sicil affı 2022 son durum: 10 milyon vatandaş kara listeden çıkaracak karar çıktı! Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Torba Yasa maddeleri arasında sicil affı da yer alıyor. Kredi kartı sahiplerini yakından ilgilendiren sicil affı yasası, vatandaşın gündeminde. Özellikle sicil affı kimleri kapsıyor, kimler faydalanabilecek?, sicil affı nedir? sicil affından kimler nasıl faydalanabilecek?, sicil affı çıktı mı, yasalaştı mı? Sicil affı kimleri kapsıyor? sorularının yanıt arıyor. 9 Kasım 2022 Çarşamba Resmi Gazete'de yayımlanan sicil affı kararı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik.

2022-11-13 15:35:17

2022 Sicil affı Resmi Gazete'de yayımlandı Sicil affı nedir? Sicil affı kimleri kapsıyor? Sicil affı hangi tarihten itibaren geçerli olacak ? İşte 2022 Resmi gazete ile yürürlüğe giren Sicil affı hakkında merak edilen tüm bu detaylar....

9 Kasım Çarşamba Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre kredi, kredi kartı, çek ve senet gibi borçları olan vatandaşlara Sicil Affı geldi.

Kredi, kredi kartı, çek ve senet gibi borçlarını ödeyemediği için Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda " kara liste" olarak bilinen alacaklılara sicil affı getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan sicil affı kararı şöyle:

GEÇİCİ MADDE 4- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.

(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”

SİCİL AFFI NEDİR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde torba kanunda sicil affı; Karşılıksız çek, protestolu senet, kredi ve kredi kartı gibi borçlarının ödenmesini geciktirenlere uygulanan bir düzenlemedir.

SİCİL AFFI KİMLERİ KAPSIYOR?

Sicil affı ile karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları sebebiyle kredi puanları düşen kişilere sicili düzeltme şansı tanınacak.

SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022' den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek..

Bankalar birliği riski Merkezi kayıtlarında yer alan kişileri etkileyen sicil affıdan, ödeme tarihi 1 Ekim öncesi olan kişiler ve şirketler faydalanacak.

Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyen veya yapılandıranlar kara listeden silinecek.

Öte yandan daha sonrasında yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarında olumsuz durumlar göz önünde bulundurulmayacak.

HUKUKİ KORUMA NASIL OLACAK?

Kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu kişiler veya şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak.

Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.

 

Yorumlara Git

Türkiye, İsrail’le ticarete devam ediyor mu? DMM'den net açıklama geldi

AK Parti son dakika olarak duyurdu! 3 isim görevden affını istedi

Fahrettin Altun’dan ‘soykırım’ çağrısı: Bir an önce harekete geçmeliyiz!

Türkiye resmen ayağa kalktı! Rekor kırıldı

Max Kownatzki Almanya'da duyurdu: Türkiye rakipsiz