AKİT MENÜ

Ekonomi

AB’ye ihracat tam gaz

Avrupa Birliği ülkelerine otomotiv ihracatı bir önceki yıla göre nisan ayında yüzde 29 yükseldi. Türk ihracatçısının 23 milyar dolarlık yıl sonu hedefini yakalama konusunda beklentisi güçlendi.

2014-05-05 09:25:14

Ana ürünlerde artış lar sevindirici

Nisan ayı ihracat verilerine göre otomotiv endüstrisinde tüm ana ürün gruplarında artış yaşandığını belirten OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Buna göre yan sanayide bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 yükselişle 840 milyon, binek otomobillerde yüzde 23 büyümeyle 732 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 33 gelişmeyle 396 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 1 artışla 97 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti” dedi.

Otomotiv endüstrisi Türkiye’nin ihracattaki liderliğine yeni başarılar ekliyor. Uzun zamandır Türkiye’nin ihracat artış hızından fazla büyüyen otomotiv endüstrisi nisan ayında da bunu başardı ve 2 milyar 97 milyon dolarlık dış satışa ulaştı. 2008 Eylül ayından bu yana ikinci en yüksek dış satışı yakalayan otomotiv, arka arkaya iki ayda 2 milyar dolar ihracat seviyesini de aşma başarısı gösterdi. Sektör, 2013 Mart ayından bu yana üst üste 13. kez aylık bazda artış yakaladı. 

Yılın ilk 4 aylık verilerine göre ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyümeyle toplamda 7 milyar 642 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.  

23 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Ülke bazlı incelemede ise nisan ayında Almanya’ya yüzde 34 yükselişle 335 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 60 artışla 232 milyon, Fransa’ya yüzde 6 büyümeyle 211 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-nisan döneminde ise yine Almanya’ya yüzde 26 artışla bir milyar 225 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 28 büyümeyle 794 milyon, Fransa’ya da yüzde 4 yükselişle 788 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.

Otomotiv endüstrisinde nisan ayı ihracat raporunu paylaşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), tüm ana ürün gruplarında dış satışlarda büyüme olduğunun altını çizdi. İhracat rakamlarını değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerindeki olumlu seyrin devam etmesiyle bu bölgenin dış satışlarımızdaki payının yüzde 74 seviyesine yükseldiğini kaydetti. Sabuncu, “AB ülkelerine yönelik ihracatımız nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı. 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 11 artış ile 7.6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmamız 23 milyar dolarlık yılsonu beklentimizi güçlendiriyor” diye konuştu.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı